Gość: Cooki IP: *.crowley.pl 15.12.04, 09:32 Kto zna w miare prosty sposób na baranine, chciałabym ja zrobic z cebulka podsmazaną na święta do kaszy kus kus Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.tu-i-tam Re: Baranina 15.12.04, 10:03 Gość portalu: Cooki napisał(a): > Kto zna w miare prosty sposób na baranine, chciałabym ja zrobic z cebulka > podsmazaną na święta do kaszy kus kus Jaka czesc baraniny masz ? Jesli kotleciki, to po prostu przysmazone na patelni najlepsze, i jesli cos to raczej czosnek i pietruszka niz cebula. Ugotuj takze zupe jarzynowa: bulion rosolowy, marchew, cukinie, rzepki, pomidory pociete w male kawalki. Kup tez tubke harrisy (mocna pasta papryczna). Zrob kus-kus. Podawaj serwujac na glebokich talerzach: kus-kus, na to jarzyny z zupy (ale troche zupy tez), a na samym czubku kotleciki. Harisse kazdy bierze ile chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooki Re: Baranina IP: *.crowley.pl 15.12.04, 10:49 Czy czosnkiem natrzec mieso z dodatkiem soli czy jarzynki, czy podsmazyc razem z miesem zabki czosnku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Baranina IP: *.chello.pl 15.12.04, 10:05 Najwazniejsza jest i tak marynata:-) Ja często robię tak: 1 filiżanka octu spirytusowego, starta skórka z dużej cytryny, 2 duże cebule w plastrach, oliwa z oliwek, czerwoną paprykę (proszkowana) Udziec lub łopatkę zamarynuj dzień wcześniej. Do podgrzanego octu dodaj startą skórkę z cytryny, paprykę w proszku, plastry cebuli i oliwę. Nacieram dokładnie mięso i obkładam cebulą. I w chłodne miejsce. Na drugi dzień mieso opłukuje z marynaty i gotuje w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cynamonu i białego pieprzu. Gdy jest prawie miękki, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Ugotowaną baraninę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C ,i trzymamy aż będzie całkiem miękka i zacznie się rumienić. Potem możesz pokroić w plastry lub w kawałki do kuskusu. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:16 ja uwielbiam baraninę, a nie mogę nigdzie kupić:( Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:20 1. teraz w MiniEuropie na Wilsona 2 razy w tygodniu sprowadzają jagnię, barana, a i konik się trafa. O królikach bnie wspomnę :-)) 2. BOMI w Klifie też ma; 3. Kara Fura tez pelna jagnieciny... Ż(r)yć, nie umierać :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:22 łoj a ja z Gdańska:( widziałam tylko w Bomi zamrożone ochłapy-strach kupować:( Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: W Gdyni... 12.01.05, 13:48 Idę na Halę i zamawiam kulkę czy co tam chcę - bez problemu - spróbuj u siebie...))) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: W Gdyni... 12.01.05, 13:52 na hali w Gdyni można kupić? jak z jakością/świeżością?-jak warto, to się przejadę Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Baranina 15.12.04, 10:33 Co do zasady można baraninę zamarynować w czerwonym winie z czosnkiem, listkiem laurowym i mnóstwem rozmarynu. 2-3 dniowe marynowanie (uwaga, trzeba parę razy przewrócic z jednej strony na drugą) powinno jej dobrze zrobić. Z marynaty starannie osączyć. Jeśli to kotleciki, to usmażyć na oliwie, posypać pieprzem i solą. Jeśli w planach masz pieczeń, obsmaż baraninę najpierw na oliwie, a później z czosnkiem i rozmarynem, podlewając wodą, albo cienkim wywarem z włoszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna marynata jogurt+mieta (lub rozmaryn) IP: *.kabel.telenet.be 15.12.04, 10:45 +oliwa. Szczegolnie dobra dla duzych kawalow baraniny typu lopatka lub szynka. Kilka dni w marynacie i przed wstawieniem do piekarnika osuszyc, ale niezbyt dokladnie. Jesli chodzi o pieczenie to potrzeba jakies 20 min na kazdy kg baraniny. Jest wtedy lekko rozowiutka przy kosci..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra marynata,ktora najlepsza? IP: *.chello.pl 12.01.05, 13:32 Podciagam watek, poniewaz mam kawalek lopatki i musze ja przygotowac na sobote w sosie z warzywami,ale wiem juz ze musze najpierw przygotowac do niej marynate.Proponujecie marynate na bazie octu i jogutru.Ktora bedzie najlepsza,zalezy mi aby mieso pozbawic charakterystycznego posmaku/zapachu/.Ja w zwiazku z tym wlasnie i tak jej nie bede jadla /nie moge sie przekonac/ ale tak sie zlozylo,ze musze ja smacznie pzrygotowac.Poprosze o praktyczne porady.Co z ta marynata,mysle ze do soboty spokojnie zdaze. Tylko nie wem teraz ktora lepsza, na bazie octu,jogurtu czy czerwonego wina. Szkoda, ze wszykich naraz nie moge zastosowac..Byloby po problemie.Mysle,ze poradze sobie jakos z przygotowaniem tej potrawy bez smakowania.Licze na was i marynate Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: marynata,ktora najlepsza? 12.01.05, 13:42 1. wino czerwone do soboty poradzi sobie; (jak z dziczyzna całą:-) 2. z octem - mocniejsza - przyspieszona; 3. z jogurtem - do jagnieciny stosuje, do BARANINY polskiej ni, za slaba. W restauracjach hinduskich, greckich i francuskich uzywaja jogurtu, ale maja baraninne lub jagniecine nie z Polski. A my mamy pelno baranow, ale ... mocniej, intensywniej pachna..:-( Recepte marynat masz ponizej. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: marynata,ktora najlepsza? IP: *.chello.pl 12.01.05, 14:02 Bardzo dziekuje juz wszystko wiem powalcze z winem. A prawda jest, ze..mamy pelno baranow.. Odpowiedz Link Zgłoś