IP: *.crowley.pl 15.12.04, 09:32
Kto zna w miare prosty sposób na baranine, chciałabym ja zrobic z cebulka
podsmazaną na święta do kaszy kus kus
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Baranina 15.12.04, 10:03
      Gość portalu: Cooki napisał(a):

> Kto zna w miare prosty sposób na baranine, chciałabym ja zrobic z cebulka
      > podsmazaną na święta do kaszy kus kus

Jaka czesc baraniny masz ?

Jesli kotleciki, to po prostu przysmazone na patelni najlepsze, i jesli cos to
      raczej czosnek i pietruszka niz cebula. Ugotuj takze zupe jarzynowa: bulion
      rosolowy, marchew, cukinie, rzepki, pomidory pociete w male kawalki. Kup tez
      tubke harrisy (mocna pasta papryczna). Zrob kus-kus.

Podawaj serwujac na glebokich talerzach: kus-kus, na to jarzyny z zupy (ale
      troche zupy tez), a na samym czubku kotleciki. Harisse kazdy bierze ile chce.

• Gość: cooki Re: Baranina IP: *.crowley.pl 15.12.04, 10:49
        Czy czosnkiem natrzec mieso z dodatkiem soli czy jarzynki, czy podsmazyc razem
        z miesem zabki czosnku?
    • Gość: jacek1f Re: Baranina IP: *.chello.pl 15.12.04, 10:05
      Najwazniejsza jest i tak marynata:-) Ja często robię tak:
      1 filiżanka octu spirytusowego, starta skórka z dużej cytryny, 2 duże cebule w
      plastrach, oliwa z oliwek, czerwoną paprykę (proszkowana)

Udziec lub łopatkę zamarynuj dzień wcześniej. Do podgrzanego octu dodaj startą
      skórkę z cytryny, paprykę w proszku, plastry cebuli i oliwę. Nacieram dokładnie
      mięso i obkładam cebulą. I w chłodne miejsce.
      Na drugi dzień mieso opłukuje z marynaty i gotuje w niewielkiej ilości osolonej
      wody z dodatkiem cynamonu i białego pieprzu. Gdy jest prawie miękki, wyjmujemy
      z bulionu i studzimy.
      Ugotowaną baraninę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C ,i trzymamy aż będzie
      całkiem miękka i zacznie się rumienić.
      Potem możesz pokroić w plastry lub w kawałki do kuskusu. Smacznego.
    • invicta1 KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:16
      ja uwielbiam baraninę, a nie mogę nigdzie kupić:(
      • jacek1f Re: KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:20
        1. teraz w MiniEuropie na Wilsona 2 razy w tygodniu sprowadzają jagnię, barana,
        a i konik się trafa. O królikach bnie wspomnę :-))
        2. BOMI w Klifie też ma;
        3. Kara Fura tez pelna jagnieciny...

Ż(r)yć, nie umierać :-))
        • invicta1 Re: KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:22
          łoj a ja z Gdańska:(
          widziałam tylko w Bomi zamrożone ochłapy-strach kupować:(
          • jacek1f Re: KURNA SKĄD MACIE BARANA?! 15.12.04, 10:24
            A Kara Fura?
          • dispell Re: W Gdyni... 12.01.05, 13:48
            Idę na Halę i zamawiam kulkę czy co tam chcę - bez problemu - spróbuj u
            siebie...)))
            • invicta1 Re: W Gdyni... 12.01.05, 13:52
              na hali w Gdyni można kupić? jak z jakością/świeżością?-jak warto, to się przejadę
    • hania55 Re: Baranina 15.12.04, 10:33
      Co do zasady można baraninę zamarynować w czerwonym winie z czosnkiem, listkiem
      laurowym i mnóstwem rozmarynu. 2-3 dniowe marynowanie (uwaga, trzeba parę razy
      przewrócic z jednej strony na drugą) powinno jej dobrze zrobić. Z marynaty
      starannie osączyć. Jeśli to kotleciki, to usmażyć na oliwie, posypać pieprzem i
      solą. Jeśli w planach masz pieczeń, obsmaż baraninę najpierw na oliwie, a
      później z czosnkiem i rozmarynem, podlewając wodą, albo cienkim wywarem z
      włoszczyzny.
      • Gość: jo.hanna marynata jogurt+mieta (lub rozmaryn) IP: *.kabel.telenet.be 15.12.04, 10:45
        +oliwa. Szczegolnie dobra dla duzych kawalow baraniny typu lopatka lub szynka.
        Kilka dni w marynacie i przed wstawieniem do piekarnika osuszyc, ale niezbyt
        dokladnie. Jesli chodzi o pieczenie to potrzeba jakies 20 min na kazdy kg
        baraniny. Jest wtedy lekko rozowiutka przy kosci.....
        • Gość: mnkra marynata,ktora najlepsza? IP: *.chello.pl 12.01.05, 13:32
          Podciagam watek, poniewaz mam kawalek lopatki i musze ja przygotowac na sobote
          w sosie z warzywami,ale wiem juz ze musze najpierw przygotowac do niej
          marynate.Proponujecie marynate na bazie octu i jogutru.Ktora bedzie
          najlepsza,zalezy mi aby mieso pozbawic charakterystycznego posmaku/zapachu/.Ja
          w zwiazku z tym wlasnie i tak jej nie bede jadla /nie moge sie przekonac/ ale
          tak sie zlozylo,ze musze ja smacznie pzrygotowac.Poprosze o praktyczne
          porady.Co z ta marynata,mysle ze do soboty spokojnie zdaze. Tylko nie wem teraz
          ktora lepsza, na bazie octu,jogurtu czy czerwonego wina. Szkoda, ze wszykich
          naraz nie moge zastosowac..Byloby po problemie.Mysle,ze poradze sobie jakos z
          przygotowaniem tej potrawy bez smakowania.Licze na was i marynate
          • jacek1f Re: marynata,ktora najlepsza? 12.01.05, 13:42
            1. wino czerwone do soboty poradzi sobie; (jak z dziczyzna całą:-)
            2. z octem - mocniejsza - przyspieszona;
            3. z jogurtem - do jagnieciny stosuje, do BARANINY polskiej ni, za slaba. W
            restauracjach hinduskich, greckich i francuskich uzywaja jogurtu, ale maja
            baraninne lub jagniecine nie z Polski.
            A my mamy pelno baranow, ale ... mocniej, intensywniej pachna..:-(

Recepte marynat masz ponizej. powodzenia
            • Gość: mnkra Re: marynata,ktora najlepsza? IP: *.chello.pl 12.01.05, 14:02
              Bardzo dziekuje juz wszystko wiem powalcze z winem. A prawda jest, ze..mamy
              pelno baranow..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka