Dodaj do ulubionych

Malutki torcik

16.12.04, 10:22
Wiem, że ten wątek juz był ze 100 razy, ale w większosci przepisów są
wódeczki różnego rodzaju a ja potrzebuję dla dzieci - moja córka ma w wigilie
urodziny, musi byc dmuchanie świeczek, ale przy wspaniałościach wigilijnego
stołu musi to byc malutki torcik ( najwyzej upieke z 1/2 porcji) . Z góry
dziekuję.....
Obserwuj wątek
    • gracjella Re: Malutki torcik 16.12.04, 12:27
      Polecam Ci ten:

      Torcik okruszkowy z ricotta i amaretti (Torta sbriciolata di ricotta e
      amaretti)

      Skladniki:
      300 ricotty
      200 g cukru (2 razy po 100 g)
      2 jajka
      okolo 20 wloskich ciasteczek amaretti (moga zostac zastapione makaronikami)
      300 g maki
      100 g miekkiego masla
      1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
      cukier waniliowy

      Przygotowac mase: Utrzec ricotte ze 100 g cukru i z 1 calym jajkiem, dodac
      pokruszone amaretti lub makaroniki tak by otrzymac mase o konsystencji gestej
      smietany.
      Przygotowac ciasto: do wysokiego pojemnika/garnka wsypac razem pozostale
      skladniki (make, 100 g cukru, 1 jajko, miekkie maslo, proszek do pieczeni i
      cukier waniliowy, wymieszac wszystko mikserem z zalozonymi koncowkami do
      ubijania piany tak by powstaly okruszki (wystarczy pare sekund).
      Wysmarowac maslem i wysypac tarta bulka okragla tortownice o srednicy 24 cm,
      wsypac okolo 2/3 masy okruszkowej i lekko uklepac palcami, aby uformowac
      podstawe z malym brzegiem, na to wylozyc mase zostawiajac 1 cm wolny od
      brzegu, na wierzch pozostala czesc ciasta okruszkowego przykrywajac mase.
      Piec w temperaturze 180 stopni (bez wentylatora) przez 40 minut. Po
      upieczeniu posypac cukrem pudrem.


        • jacek1f Re: do gracjelli... 16.12.04, 12:49
          Definicja:
          1. Ricotta [wym. rikotta] niezbędny we włoskiej kuchni, pop. zwł. w Rzymie, nie
          solony, nietrwały wiejski twarożek owczy.

          2. Ricotta - miękki, niedojrzewający ser zwarowy, produkowany we Włoszech z
          serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych (z mleka koziego, krowiego lub
          owczego), przypominający twaróg. Zawiera 20-30% tłuszczu. Spożywany jest na
          świeżo lub jako składnik potraw: ciast, farszów, klusek i innych.

          Delikatny serek, mozesz go w Polsce znaleźć, ale zamienic też możesz, na
          twarożek.
        • gracjella Re: do gracjelli... 16.12.04, 14:41
          Co do ricotty - juz Ci odpowiedzial Jacek. Mozesz go zastapic spokojnie
          twarozkiem, a na upartego w tym przepisie nawet serkiem homogenizowanym.
          Torcik robilam bardzo wiele razy (nie podaje przepisow, ktorych nie
          wyprobowalam), cieszy sie niezmiernym powodzeniem, zrobilam go tez raz na
          urodziny mojego syna, w tym przypadku na wierzchu najpierw posypalam cukrem-
          pudrem, potem w papierze napisalam i wycielam w srodku litery imienia synka,
          polozylam na torcik i posypalam kakao (wyszlo ciemne dekoracyjne imie na bialym
          tle), no i powtykalam swieczki.
          Napisz, gdy wyprobujesz.
          Pozdrawiam serdecznie...
          • magdomis Re: do gracjelli... 16.12.04, 14:54
            Nie rozumiem jednego w tym przepisie. Że ciasto ma być okruszkowe tzn, ze nie
            do końca zmiksowane i maja byc grudki masła??? bo przeciez te okruszki z
            ciasteczek daje się do masy czy tak????
            • gracjella Re: do gracjelli... 16.12.04, 15:50
              magdomis napisała:

              > Nie rozumiem jednego w tym przepisie. Że ciasto ma być okruszkowe tzn, ze nie
              > do końca zmiksowane i maja byc grudki masła??? bo przeciez te okruszki z
              > ciasteczek daje się do masy czy tak????

              Poczytaj dokladnie przepis: okruszki z ciasteczek amaretti ida do masy z sera,
              a ciasto okruszkowe robi sie mikserem z podanych skladnikow (pamietaj, ze maslo
              musi byc miekkie): wychodza nie grudki,tylko wlasnie okruszki, z ktorymi sie
              postepuje tak, jak w przepisie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka