Gość: haha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 20:43 czy ktoś zna przepis na smaczne ruskie i jak je przechowywać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pierogowapanna Re: pierogi ruskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:36 ugoruj ziemniaki i ostudź (najlepiej poprzedniego dnia) zmiel przez maszynkę twaróg (tłusty) też zmiel - powinno go być 2 razy więcej niż ziemniaków drobno pokrojony boczek przesmaż z cebulą, ostudź dodaj do twarogu z ziemniakami dodaj jajko i sól i pieprz do smaku pieprzu sporo trzeba to dokładnie wymieszać jeśli chodzi o ciasto, to mąka, woda,masło,sól i jajka (2 na kg mąki) mąkę dobrze jest przesiać, usypać kopczyk włozyć łyżkę masła, jajko i zarabiać nożem, później dodać wody ile się wgniecie im dłużej będziesz je syrabiać, tym bęszie lepsze cienko rozwałkuj i za pomocą szklanki lub szerokiego kubka (zależy jakie duże mają być) wykrawaj kółka; na każde nałóż łyżeczką farsz i zaklejaj, dobrze takie leżące pierogi przesypać mąką w szerokim garnku należy zagotowac osoloną wodę (może być z odrobiną oleju lub masła) i na wrzątek wrzucać po kilka pierogów, mieszać tylną częścią drewnianej łyżki (dlaczego, nie pytaj) jak wypłyną, wyjmować delikatnie łyżką cedzakową na półmisek i okrasić do wyboru reszta boczku z cebulką, masełko stopione, smalczyk na przechowywanie są różne szkoły, chociaż u mnie w domu nie było szans na przechowanie pierogów, bo schodziły "na pniu" :) można wrzycić na wrzątek i szybko wyjąć, osączyć z wody i mrozić w przepisie podaję proporcje, a nie ilość produktów - u mnie robiło się pierogi setkami, nie wiem, ile ty chcesz zrobic :) nie podaję Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: pierogi ruskie 20.12.04, 00:02 Pozwolę sobie stanowczo zaprotestować przeciwko podanym przez Pannę proporcjom. Ziemniaków tyle samo, co twarogu, jeśli nie wiecej. Z jednej strony, to kwestia smaku (ja wolę bardziej ziemniaczane), ale z drugiej, to przecież są - tradycyjnie - takie "bieda pierogi", droższego składnika powinno byc mniej. :)) Natomiast juz całkiem serio - nie zostawiałabym ugotowanych ziemniakow na noc. Przecież sczernieją. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: pierogi ruskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:06 W lodowce nie zczernieja ;-) Najlepsze sa z wczorajszych, chociaz nie mam pojecia dlaczego... Ponoc najidealniejsza proporcja to 1/3 sera do 2/3 ziemniakow. Ktos to o tym pisal, niedawno. A co do ciasta, sa 2 szkoly: bez jajek lub z. Wogole sporo bylo ostatnio o pierogach i ciescie do nich...(wyszukiwarka do roboty!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojalna Re: pierogi ruskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 00:54 W moich pierogach również jest niewielka przewaga ziemniaków. Ponieważ od kilku lat trudno trafić na ziemniaki, które nie ciemnieją (kłania się - niestety - przenawożenie mineralne) radzę ugotować je bezpośrednio przed mieleniem. Ciasto pierogowe (w moim wykonaniu) - zawsze bez jajek! Zapewniam, że jest dużo delikatniejsze niż jajeczne. Pozdrawiam i życzę pierogowego sukcesu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: pierogi ruskie IP: *.chello.pl 20.12.04, 08:12 Podciagam j,w.Ciasto bez jajek no jesli juz to 1.natomiast rzeczywiscie smaczniejszy i lepiej sie wyrabia farsz z ziemniakiow wczesniej ugotowanych, nie jest tak klejacy. Natomiast ja nigdy nie dodaje jaja do farszu.Staram sie kupic ser bardziej suchy niz wilgotny i nie ma problemu z przygotowaniem farszu. Co do podsmazanej cebuli to moze byc tez na sloninie,wazniejsza dla mnie w ruskich jest cebula ,sol i sporo pieprzu,troche majeranku, niz boczek . Boczek czy slonia,owszem, ale do okraszenia po ugotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zosik Re: pierogi ruskie IP: 212.160.165.* 20.12.04, 16:49 Ja, mam taki przepis (sprawdzony, miałam udany debiut w ostatnią sobotę), przeczytany w blogu w GAZECIE: Farsz: 500 g zieminaków obrać, umyć, pokroić na części grubości 1-2 cm i ugotować 150 g twarogu (tłusty lub półtłusty), czasami dodać można trochę więcej, 2 duże cebule pokrojone na małe kawałeczki, podsmażone na patelni z olejem. Do miski włożyć ugotowane ziemniaki i widelcem rozgnieźć je równomiernie. Dołożyć pokruszony twaróg. Dodać przysmażoną cebulkę. Wymieszać równomiernie, dosypać soli i pieprzu do smaku. Ciasto: składniki: 400 g mąki, 1 jajko, 1 szklanka ciepłej-prawie-gorącej wody, szczypta soli. Wysypać mąkę na stolnicę (blat)ma być taka górka z kraterem. Wbić jajko do krateru. Szczypta soli. Jedną ręką mieszać nożem jajko z mąką, podczas gdy dugą dolewać po trochu wodę. Na koniec odstawić nóż i wyrabiać ciasto ręką. Być może trzeba będzie dodać trochę mąki. Ciasto ma byc miękkie i elastyczne. Wziąć połowę ciasta i rozwałkować (drugą połowe w kulkę, przykryć odwróconą miseczką lub garnkiem - wtedy nie wyschnie). Wykrawać krązki (ale nie za małe, bo wtedy dużo roboty). Pozbierać ciasto "między krążkami" i włoźyć pod odwróconą miskę, aby nie wyschło. Na każdy krążek położyć łyżeczką porcję farszu. Potem brać jeden za drugim, pozaklejać brzegi i odłożyć na czystą ściereczkę. Gotować w dużej ilości wody, gdy wszystkie pierogi ulepione - około 5 minut. Pierogów wyszło mi 56 sztuk (wielkości starego kubka z Bolesławca). Jeżeli czyta to autorka, to wielkie dzięki. Od pierwszego razu pierogi były wspaniałe. Połowę po ugotowaniu zamroziłam na następny raz. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: pierogi ruskie 20.12.04, 18:41 Powiedzcie mi w takim razie w jakich proporcjach robi ruskie pierogi moja piekarnia na Polnej w której zamówiłem w tym roku pierogi wigilijne? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś