Gość: sz IP: *.atr.bydgoszcz.pl 15.05.02, 11:04 że niby jak .. uprażyć sezam seeds i utłuc moździeżem? czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miszka Re: tahini IP: *.chello.pl 15.05.02, 22:14 To faktycznie miazga sezamowa ale z tego co wiem o kuchni bliskowschodniej, a wiem troche, nikt tego sam nie robi. Tahine trzeba kupic gotowa. Nie wiem skad piszesz, mozna ja dostac w sklepach z arabskimi produktami. Co Ci wyjdzie jak utłuczesz sezam... tego nie wiem, moze cos podobnego a moze nie... Gotujesz cos dobrego ? Mniam ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: tahini IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.05.02, 11:45 Gość portalu: Miszka napisał(a): > To faktycznie miazga sezamowa ale z tego co wiem o kuchni bliskowschodniej, a > wiem troche, nikt tego sam nie robi. Tahine trzeba kupic gotowa Harisse tez niby trzeba kupić gotową koledzy arabowie z medycyny powiedzieli jak to robić i juz mozna po domu zadne mecyje we Fracji byle chłop z mlekiem i piwniczka z miarę stabilną wilgonoscia i temp. robi sery podpuszczkowe z porostem plesniowym a Polsce wielkie mleczarnie nie potrafia zrobić dobrego sera podpuszczkowego choćby twardego ... i już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszka Re: tahini IP: *.chello.pl 16.05.02, 16:07 Wszystko sie zgadza. Harise mozna zrobic w domu, zaden problem, jesli chcesz sluze przepisem. W wielu arabskich tradycyjnych domach robi sie ja samemu do dzis . To samo jesli nie mozna jej kupić. Ale z tahina sprawa troche inna, nigdy nie spotkalam sie z tym zeby ktokolwiek robil ja sam. Byc moze masz racje ze to zaden problem... Co do smaku o ktorym piszesz w kolejnym poscie, to troche jak halwa ale nie slodkie (pomijajac konsystencje) ... wiec watpie czy sezam jest prazony, raczej nie. Uzywam jej dosyc czesto ale nie potrafie Ci nic wiecej powiedziec. Moze jeszcze jedno.... olej sezamowy uzywany w chinskiej kuchni jest z prazonego sezamu - jest ciemny i ma zdecydowanie inny zapach; tahina jest jasna, w koloze halwy. Jakby co sprobuj z nie prazonego sezamu. :) I powiedz czy cos wyszlo. Zawsze dobrze wiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
_enola Re: tahini 16.05.02, 00:07 To pasta, dosyc plynna. Miele sezam do chleba w mlynku do kawy, wychodzi dosyc suchy, wiec nie sadze, zeby ci wyszla pasta za pomoca mozdzierza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: tahini IP: *.atr.bydgoszcz.pl 16.05.02, 11:42 chodzi bardziej o nute zapachowo smakową prazonego sezamu Odpowiedz Link Zgłoś