Dodaj do ulubionych

Obieranie jajek

22.12.04, 04:11
Czy macie sposób na obieranie jajek gotowanych tak by skorupka nie odchodziła
z połówa jajka? Ja wsadzam je po ugotowaniu na moment pod zimna wodę, ale nie
zawsze to działa.
Obserwuj wątek
    • akaala Re: Obieranie jajek 22.12.04, 04:26
      ja sole wode na jajka.
      • ampolion Re: Obieranie jajek 22.12.04, 04:46
        Ale solenie to chyba żeby nie pękały?...
        • em_es Re: Obieranie jajek 22.12.04, 07:44
          > Ale solenie to chyba żeby nie pękały?...

Nie tylko, obierają się też łatwiej, tej soli trzeba dużo, ja sypię łyżkę co
          najmniej. Poza tym po ugotowaniu trzeba jajka zalać zimną wodą i lekko obić
          skorupki. Jak kilka minut tak postoją to się spokojnie obierają, nawet
          świeżutkie jajka.
    • Gość: senin Pichciarzu, to nie TE Swieta , hihihi ;))) ntxt IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 22.12.04, 08:13
      • ampolion Re: Pichciarzu, to nie TE Swieta , hihihi ;))) n 23.12.04, 02:27
        Tylko w Wielkanoc jajka obierasz? Kiedy indziej je po prostu chrupiesz?
        Ha, ha. ha...
    • poughkeepsie włożyć do zimnej wody po ugotowaniu 22.12.04, 08:17
      i poczekać aż będą co najwyżej lekko letnie. Obierają się elegancko.
    • Gość: uśmiechnięta Re: Obieranie jajek IP: 213.17.230.* 22.12.04, 09:27
      Ja też sądzę, że to nie te święta, ale zacząć przygotowania... nigdy nie jest
      za wcześnie.
      Ja walkę z tym problemem zakończyłam definitywnie odkąd po ugotowaniu jajek
      (bez soli) natychmiast odlewam z nich gorącą wodę i zalewam zimną (przelewając
      garnek parę razy), a równocześnie rozbijam pod wodą skorupki nadkruszając je w
      paru miejscach. Jajka sobie tak chwilę stoją po czym obierają się idealnie.
      Znalazłam ten sposób kiedyś w książce opisany jako metoda stosowana we Francji.
      Może:)
      Jesli nie chcę mieć pękniętych jajek - od ich jakby grubszego końca nakłuwam
      szpilką mały otworek. Tak robię jajka na miękko, gdzie kwestia obierania ma
      drugorzędną rolę.
      Nie miałam potrzeby sprawdzać, czy nakłucie to również sposób na obieranie. Nie
      za bardzo lubię nakłuwać, bo zawsze trzeba uważać, żeby koncepcja jajek na
      miękko nie zamieniła się w jajecznicę:)))
    • Gość: Nina Re: Obieranie jajek IP: *.238.79.135.adsl.inetia.pl 22.12.04, 10:05
      A czy wiecie że jeśli jajka nie chcą się bierać po ugotowaniu, to znaczy że są
      świeże.Czyli tylko się cieszyć.Ale naprawdę to chyba trzeba żeby postały w
      zimnej wodzie, nawet dłuższą chwilę.
      • Gość: ampolion Re: Obieranie jajek IP: *.nyc.rr.com 22.12.04, 13:59
        Ale jeśli "postoją w zimnej wodzie" to nie będą gorące czy nawet ciepłe; a ja
        się akurat pytam w związku z jajkami po wiedeńsku...
        • em_es Re: Obieranie jajek 22.12.04, 14:30
          Nie muszą stać aż wystygną, ważne żeby nabić skorupkę coby wodą podeszła, wtedy
          jest łatwo obierać. Jak nie potrzebuję ciepłego to zostawiam w spokoju, ale jak
          na ciepło to wystarczy chwila :)
          • Gość: dewa Re: Obieranie jajek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 14:42
            a ja na podstawie swego wieloletniego doświadczenia stwierdzam, że nie ma na to
            stuprocentowej metody,jeśli są to jajka świeżutkie - prosto od kury, problemy z
            obieraniem na pewno się pojawią; proponuję jajka kupować kilka dni wcześniej (o
            ile mamy pewność, że naprawdę są świeże)
        • Gość: uśmiechnięta Re: Obieranie jajek IP: 213.17.230.* 22.12.04, 14:49
          Pichciarzu, "moja" metoda polega na krótkim przetrzymaniu jajek w zimnej
          wodzie. Stąd przy obieraniu mogą parzyć palce. Jak ktoś chce zimne jajka to
          może je oziębić na amen:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka