Gość: gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 11:09 Bardzo proszę o przepis na zupę z soczewicy. Poradźcie co i jak, i czym przyprawić zupkę, jakie dodatki. pozdrawaim. D. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cynamoon Re: Zupa z soczewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 11:27 Ja robie tak; Na lyzce oleju podprazam lyzecka kuminu i ziaren kolendry- czesciowo zmiazdzonych. jak zacznie pachniec, wlewam wode, wrzucam (na oko)soczewice, pokrojona marchewke, troche cebulki, i na przyklad jeszcze kawaelk pietruszki, selera, ew. ziemniak. Jeszcze sol i gotuje do miekksoci soczewicy. Potem jeszcze pieprze grubozmielonym czarnym pieprzem. Pyyyszna jest taka zupa. Chyba tez sobie dzis zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zayad-anka Re: Zupa z soczewicy IP: *.red.bezeqint.net 27.12.04, 13:13 Szklanka soczewicy Cebula drobno pokrojona 5 szklanek zimnej wody Wszystko dac do garnka i gotowac ok godziny, kiedy soczewica sie rozgotuje dodajemy sol,kammun lyzke oliwy i posiekana kolendra albo pietruszka. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Zupa z soczewicy 27.12.04, 19:39 Może być tak: Szklankę soczewicy namoczyć na co najmniej 12 godzin. Gotować godzinę w wodzie, w której się moczyła. I teraz albo: a) zeszklić 1 cebulę i 3 ząbki czosnku na oliwie i zmiksować razem z soczewicą i wodą, w której się gotowała, rozcienczyć w dowolnych proporcjach bulionem warzywnym, doprawić czarnym pieprzem i czubatą łyżeczką słodkiej papryki; b) zeszklić na oliwie 1 posiekaną cebulę, wrzucić na kilka minut odcedzoną soczewicę, dodać 2 puszki pomidorów pelati, 3-4 ząbki czosnku (posiekane), doprawić suszonym oregano, bazylią, szczyptą cukru i czarnym pieprzem. Po 30 minutach zalać co najmniej 2 szklankami bulionu warzywnego. Gotować na wolnym ogniu jeszcze z 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Zupa z soczewicy IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 21:19 Gdzies tu sie plącze przepis na udoskonaloną zupę z czerwonej soczewicy (wg PAscala) Wareto spóbowac bo zmaczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Zupa z soczewicy IP: *.acn.waw.pl 27.12.04, 21:20 wrrr. literówki warto.. smaczna. ps.Szukajcie wsród przepisów egipcjanki i moich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiola Re: Zupa z soczewicy IP: *.nettelinwestycje.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:10 Bulion+ włoszczyzna+soczewica czerwona+ podsmażony boczek+ kawałki swieżych pomidorów(pod koniec gotowania). Palce lizać, Aha i jeszcze dużo zielonego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: "Black soup" 10.01.05, 16:17 "Black soup" z soczewicy Przygotowanie: 1 godz Trudność: łatwizna Składniki na 4 porcje • 2 szkl zielonej soczewicy • 1 cebula pokrojona w kostkę • 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę • 2 marchewki pokrojone w kostkę • 30 dag wędzongo boczku • 2 l bulionu drobiowego Knorra • 1 łyżka masła, sól, pieprz, natka pietruszki Etapy przygotowania 1. Soczewicę gotujemy do miekkości we wrzątku. Warzywa pokrojone w kostkę zalewamy bulionem i gotujemy aż staną się miękkie. 2. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na skwarki pod koniec dodając cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Po zeszkleniu się cebuli dodajemy boczek i soczewicę do bulionu (bez tłuszczu). Na koniec posypujemy całość natka pietruszki i doprawiamy do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Prosto i pysznie 10.01.05, 16:58 Na oliwie poddusic cebule, czosnek, kawalek drobno pokrojonego imbiru(albo potem doprawic imbirem w proszku). Dosypac czerwona soczewice, zalac bulionem warzywnym, gotowac do miekkosci(10-15 minut). Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem i imbirem. Podawac gorada posypana natka lub kolendra, albo z lyzka jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
anki_k Re: Prosto i pysznie nr.2 10.01.05, 20:42 Moj wariant: Na oliwie poddusic por dodac curry od sam koniec, jak por juz zmieknie. Dodac bulion warzywny, dosypac czerwona soczewice, 2 ziemniaki drobno pokrojone pogotowac ok. 20 min. Doprawic sola ew. pieprzem. Zmikosowac i podawacd. Pysznie smakuje ze swiezym pieczywem z maselkiem. Ale nie wtedy jak sie odchudzamy ,-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makneta Re: Zupa z soczewicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 00:34 Próbowałam znaleźć przepis na zupę wg Pascala, ale mi się nie udało. Ja sama od wielu lat przygotowuję zupe z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym z książki Kuchnia Wegetariańska Sarah Brown. 100g czerwonej soczewicy 1 łyża oleju (arachidowego) 1 średnia drobno pokrojona cebula 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub chilli) 1/2 łyżeczki miel. imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka - drobno pokrojona 300 ml wywaru z warzyw 600 ml mleka kokosowego sól i pieprz Soczewicę namoczyć na 10 min w gorącej wodzie i odcedzić. w garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i przyprawy, smażyć 3-4 min. Dodać paprykę i soczewicę, mieszjać smażyc 4-5 min Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem 10min. Dodać mleko kokosowe i gotować pod przykryciem 35 - 40 min. odstawić do przestygnięcia. Dokładnie zmiksować, doprawić do smaku i przed podaniem podgrzać. Ponieważ mam problem z kupnem mleka kokosowego robie je wg przepisu Autorki Aby przygot. 300ml kremu kokosowego należy 100g sprasowanego kokosa (ja daję zwykłe wiórki) zaleć wodą, aby przykryła i odstawić 30 min. Albo miksować pół minuty. Dobrze wymieszać i przed użyciem odcedzić. Mleczko sporządza się z podwójnej ilości wody i doprawiając do smaku. Jest to ulubiona zupka mojego męża, ma bardzo aksamitny smak. Pozdrawiam Makneta Odpowiedz Link Zgłoś