jswm 31.12.04, 09:34 nie wiem czy lepiej na wywarze czy na kostce? coś mi się kołacze , że zageszcza sie samymi ziemniakami... ale co do całości pewna nie jestem. prosze o podpowiedzi. Pozdrowienia na przełomie roku :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: krem z porów 31.12.04, 09:49 ja robię tak: Zupa krem porowa 3 pory litr - półtora wywaru mięsnego serek topiony - 100 g (np. Złoty Ementaler) łyżka czerwonego pieprzu gałka muszkatołowa pieprz cayenne łyżka sosu Worchester ew. kropelka tabasco Ugotować rosół. Pory oczyścić i pokroić w talarki. Do gotującego się rosołu wrzucić pory. Gotować 10 - 15 minut. Zmniejszyć gaz, wrzucić ser topiony dokładnie wymieszać. Doprawić gałką, pieprzem, solą, wlać sos Worchester. Wrzucić czerwony pieprz, chwileczkę potrzymać na ogniu. (ew, dodać Tabasco). Zupy nie należy gotować, żeby się ser nie ściął. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: krem z porów 31.12.04, 10:40 najprosciej tak: 2 pory w talarki 3 ziemniaki ugotowac z kostka zmiksowac, dodajac serek topiony i grubo mielony pieprz podawac z grankami lub tartym zoltym serem Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: krem z porów 31.12.04, 10:52 a jak nie mam serka to nie wyjdzie ? na zakupy już nie pojadę :( Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: krem z porów 31.12.04, 11:04 wyjśc wyjdzie ale moze być mdława.. moze czosnku dodaj? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: krem z porów 31.12.04, 11:06 Spokojnie może być bez serka, możesz na końcu dodać odrobinę śmietanki i też będzie pyszna :) Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: krem z porów 02.01.05, 17:11 A ja bez serka i bez wywaru. Pory pokrojone w talarki podsmazam na maselku (koniecznie), pod koniec daje odrobine maki na patelnie i czekam az straci smaki surowizny, zalewam to woda, chwile gotuje, miksuje, sole, pieprze i podaje z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: krem z porów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 02:12 Też smażę na maśle, ale zalewam rosołkiem, miksuję, rozprowadzam maiseną ( mąka kukurydziana), dodaje śmietany i maggi w płynie. Podaję z groszkiem ptysiowym lub z grzankami z bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: krem z porów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:16 ten serek to sposob na gladkosc zupy i troche na przyprawienie, ale to oczywiscie niekonieczne Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: krem z porów 02.01.05, 18:18 w końcu ugotowałam wywar na trzech kurzych skrzydełkach i włoszczyźnie,dodałam białe części czterech porów, trzy duże ziemniaki, zmiksowałam bez mięsa i marchewki, doprawiłam czosnkiem a podałam z tartym serem tylżyckim i groszkiem ptysiowym - smakowało :) Odpowiedz Link Zgłoś