szymciowamama 31.12.04, 15:27 Hej! Zrobiłam właśnie ajerkoniak według przepisu mysiulka (z mlekiem skondensowanym), ale wyszedł bardzo rzadki :( Czy mieć nadzieję że jeszcze podczas stygnięcia zgęstnieje, czy raczej coś zrobiłam nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: ajerkoniak - pomóżcie 01.01.05, 01:17 Dyskusja o gęstym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18502973&a=18587617 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: ajerkoniak - pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.05, 13:41 <a href="http://www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/polska/a1.html">www.majkowscy.ne ostrada.pl/kuchnia/polska/a1.html</a Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: ajerkoniak - pomóżcie 01.01.05, 20:27 Trzymany w lodówce gestnieje czasem az za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: ajerkoniak - pomóżcie 02.01.05, 22:54 Jakiego mleka uzylas? I jakie byly proporcje? Spirytusu wlalas czy wodki? Odpowiedz Link Zgłoś
szymciowamama Re: ajerkoniak - pomóżcie 03.01.05, 15:40 Hej, użyłam mleka skondensowanego niesłodzonego (1,5 puszki na 4 jajka i ciut więcej niż pół szkl. cukru pudru). Do tego 3/4 szklanki alkoholu - mniej więcej proporcje:1/3 spirytusu i 2/3 wódki. Wyszło naprawdę pyszne, tylko rzadkie. Choć po dwóch dniach w lodówce ciut zgęstniało, ale naprawdę niewiele. Neodstapię od tego przepisu, bo smak jak dla mnie idealny, ale co spaprałam, że nie jest gęste? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: ajerkoniak - pomóżcie 03.01.05, 16:00 Mleko i cukier:) Powinno byc albo slodzone i wtedy malo cukru, albo na puszke nieslodzonego okolo szklanki cukru pudru. No i spirytus, scina bialko i daje gestosc, co wazne przy mleku nieslodzonym. Nastepnym razem sprobuj: 8 zoltek ubij na pulchna mase z dwoma szklankami cukru pudru, moze byc troche mniej, potem do zgestnienia i zbielenia masy ubijaj na parze, do przestygniecia tez ubijaj by nie zrobil sie na masie kozuszek. Mleko nieslodzone, 2 puszki, pogrzej i przestudz, miksujac wlewaj do masy jajecznej a potem 1/4 litra spirytusu. Jak ostygnie musi byc geste. Z wodka bedzie mniej geste, tak samo jak z naprem kawy lub z kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymciowamama Re: ajerkoniak - pomóżcie IP: *.238.72.10.adsl.inetia.pl 03.01.05, 16:56 No...., to następnym razem będzie idealne! Dziękuję ci bardzo, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś