Dodaj do ulubionych

zakwas z buraczkow??

IP: *.elementy.pl 02.01.05, 15:17
wiec nastawiłam zakwas z buraczqw i teras problemik bo okazało się ze jest za
duzo buraczqw, bo prawie w ogole niema zakwasu ;/ czyli podsumowujac: jest
bardzo duzo zakwaszonych buraczw za to malutko kwasu
no i w zwiazq z tym: czy dodac do gotujacego sie barszczyq te buraki czy je
wyrzucic?? czy jeszcze inaczej?
bede wdzieczna za pomoc =)
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: zakwas z buraczkow?? 02.01.05, 16:41
      Jesli jest, to jest bbbb mocny. Nie powinnas dodawac buraczkow zakwaszanych i
      gotowac taczej... Jak robisz barszczyk, to nie gotuj go, tylko po polaczeniu
      podgrzej do granicy :-) Z buraczkow zrobisz super salatki lub potrawke na
      cieplo :-)
      powodzenia
    • jacek1f Re: zakwas z buraczkow?? 02.01.05, 16:41
      Jesli jest, to jest bbbb mocny. Nie powinnas dodawac buraczkow zakwaszanych i
      gotowac taczej... Jak robisz barszczyk, to nie gotuj go, tylko po polaczeniu
      podgrzej do granicy :-) Z buraczkow zrobisz super salatki lub potrawke na
      cieplo :-)
      powodzenia
      • Gość: kasiunia-bt Re: zakwas z buraczkow?? IP: *.elementy.pl 02.01.05, 17:06
        dziekuje za pomoc =)))
        a jaka salatke proponujesz? =) bo ja niestety niemam przepisow a chetnie
        wykorzystam zakwaszone buraczki =))
    • qubraq Re: zakwas z buraczkow?? 02.01.05, 17:47
      Stop, zalej ponownie dużą ilością wody przegotowanej z czosnkiem może byc lekko
      osolona i dość ciepła! Bez chleba! - będziesz miała Kasiu za 4 dni kolejną
      porcję zakwasu. Robię to ciągle od tylu lat, ja robię to na 3 razy Tobie też
      radzę ale trochę się dziwię bo kiedy nasypię poćwiertowane buraki do 3
      litrowego słoja prawie pod sam wierzch i zaleję to wodą to mam po 4 dniach 1,5
      litra zakwasu przy czym ta pierwsza zlewka jest bardzogęsta ale druga już jest
      rzadsza a trzecia zupełny cienkusz ale też smaczny! Normalnie nasypuje buraków
      do połowy i zalewam cały słój wodą! Na to gaza żeby oddychały i napachniały
      kuchnię cudownym zapachem!
      Andrzej
      • jacek1f Re: zakwas z buraczkow?? 02.01.05, 18:54
        Andrzej ma rację!!! absolutnie :-)
        Z zakwaszonych buraczkow:
        - albo w kawałki pociąć, albo utrzec lekko i:
        na lekko słodko z cukrem z cynamonem i przyprawami i kapka oliwy na wierzch :-)

• Gość: kasiunia-bt Re: zakwas z buraczkow?? IP: *.elementy.pl 02.01.05, 19:35
        niewiedzialam ze tyle razy moge zalac te buraczki =) zrobie jak radzisz
        Andrzeju a potem sprobuje wykorzystac buraczki do jakiejs fajnej sałatki=)) a
        macie jeszcze fajne pomysły na sałatke/zapiekanke czy cokolwiek mozna z tych
        buraczkow zrobic?=)
        a pozatym faktycznie pierwszy zakwas buraczkowy jest baaardzo gesty=)) bo
        napchalam tych buraczkow po sam szczyt słoju aż mi sie troszeczke wylewało =P
        ale młoda bardzo jestem i pierwszy raz zakwasik robiłam =))
        dziekuje serdecznie za rady !! =))
    • akaala Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 19:23
      przypomnijcie, jak sie zakwas robi:
      wiec 3-litrowy sloj do polowy napelniony burakami (pokrojone i surowe, tak?)
      potem woda, czosnek i chleb - ale ile chleba i musi byc razowy, tak?
      Jesli tak, to skad tu w Kalifornii wziac polski razowiec? Na Wigilie zakwasilam cytrynami, ale byly jakies
      niekwasne i barszcz nie byl super.
      • jacek1f Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 20:19
        Akaala,
        1. w wyszukiwarce znajdziesz wiecej, ale mozna robic bez razowego... tylko
        trzeba byc cierpliwym bardziej - zamiast 4-5 dni, to trzeba w ciepelku
        delikatnym poczekac 7-8 dni.
        2. Ja dodaje przyprawy zawsze jeszcze dodatkowe - gozdzik, ziele, laur...:-)
        3. Moze mozesz zdobyc make razowa, to dodaj mala lyzeczke, ale jak nie to patrz
        wyzej:-)
        I kontroluj codziennie, i probuj...
        Smacznego.
        • qubraq Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 21:08
          jacek1f napisał:

> ...ale mozna robic bez razowego... tylko trzeba byc cierpliwym bardziej -
          zamiast 4-5 dni, to trzeba w ciepelku delikatnym poczekac 7-8 dni.

Jacek, nie trzymam dłużej bo wolę drugi raz nalać! Teraz kiedy Agata mnie
          namówiła na gorącą zalewę to po 4 dniach jest gotowy i dość gęsty; dawniej z
          zimną zalewą trzymałem 5 dni + 5 dni + 5 dni wiele wiele lat ale zawsze bez
          chleba> zrobiłem raz z chlebem i od razu pojawił się kożuch i pleśń, (zupełnie
          jak w opowiadaniu Lema, znasz?) eliminująca całkowicie przyjemność codziennego
          picia lekko osolonego chlodnego zakwasu lub na gorąco wymieszanego z gotowanym
          czystym barszczem - prawie codziennie popijam takim cudeńkiem żarełko, kanapki
          czy też drugie danie obiadowe lub ciepłą kolację!
          Andrzej
          • kwieta4 Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 22:16
            >...." przyjemność codziennego picia lekko osolonego chlodnego zakwasu lub na
            gorąco wymieszanego z gotowanym
            > czystym barszczem - prawie codziennie popijam takim cudeńkiem żarełko,
            kanapki > czy też drugie danie obiadowe lub ciepłą kolację!

o matko, Andrzej, Ty sie o swoja wartrobe wcale nie martw!!! nic lepszego dla
            niej nie mozna zrobic, burak - to jest to!! ide dopic resztki mojego barszczu(z
            zazdrosci:), tak mi rozsadek pobudziles:)
      • pia.ed Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 20:56
        Polskiego razowca nie dostaniesz, ale amerykanski w duzym sam-ie powinien byc.
        Jesli nie, to moze u Zyda w prywatnej piekarni? Tak kupowalam na Manhattan,
        bo ta amerykanska wata zwana chlebem byla nie do jedzenia!
        • kwieta4 Re: u Zyda 02.01.05, 22:24
          w zydowskich delikatesach (pewnie dookola calego swiata) mozna kupic wszystko
          co znamy, 'prawdziwy' chleb, ogorki kiszone, sledzie, makowiec, pysznego karpia
          w sloiku, oczywiscie mace itd. kiedy przed laty trafilam tam przez przypadek -
          o malo nie zemdlalam z wrazenia:), zupelnie jakby sie czas dla mnie zatrzymal.
      • qubraq Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 20:57
        akaala napisała:

> ... ale ile chleba i musi byc razowy, tak?
        > Jesli tak, to skad tu w Kalifornii wziac polski razowiec?

Akaalu, słonko mile nie dawaj chleba bo wprowadzisz pleśń i będzie niesmaczne.
        Polski chleb jesli zdobędziesz to zjedz z masłem i ze smakiem jak pokarm
        aniołów a do buraków tylko przegotowaną, jeszcze dość gorącą wodę, lekko
        osoloną, jak mówi Agata z Krasnowa i tylko czosnek na: 3-litrowy baniaczek daję
        z 4-6 ząbków czosnku - zreszta to jest kwestia smaku, przyznam sie że jap do
        talerza zupy fasolowej z makaronem dodaje jeden cały roztarty ze solą ząbek
        czosnku a kiedy robię dla moich 30-letnich "dzieci" szpinak to muszę specjalnie
        pytać czy wytrzymają na kilo szpinaku 1 (slownie jeden!) ząbek czosnku - tak że
        jak widzisz sprawa jest bardzo ocenna!!! Na pewno jednak bez chleba!!!
        Andrzej
        • Gość: Cynamoon Re: zakwas z buraczkow - jak robic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 21:46
          Popieram!
          Ja tez robilam z chlebem ale Andrzej mnie przekonal ;-) zeby chleb sobie
          odpuscic. Zalewam ciepla woda, dodaje czosnek... ach!
          Po niedlugiej przerwie jutro robie znowu!
          • akaala Re: zakwas z buraczkow - jak robic 02.01.05, 23:22
            dzieki, jutro kupie buraki i nastawie. W zamrazarce mam barszcz wigilijny, ten nie za bardzo kwasny, to
            jak doleje zakwasu, bedzie jak znalazl.
            Kiedys zrobilam, z przepisu, zakwas na zurek. Pamietam, ze wynalazlam skads zytnia make, dodalam
            i... niestety wszystko splesnialo.
            • Gość: wini3 Re: zakwas z buraczkow - jak robic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 07:36
              Wreszcie ktoś o błędach w produkcji. Zniechęciłam się robieniem zakwasu. Robię
              w kamiennym naczyniu. Albo mam obrzydliwe gluty, albo zakwas w jeden dzień robi
              się bezbarwny, albo pleśń. W tym roku ledwo uratowałam na wigilię ten tracący
              kolor i już atakującą pleśń. Skórka z chleba była z najprawdziwszego razowca,
              wyjęta po stwierdzeniu że zaczyna kwaśnieć. Czy mam przejść na słój ? Gdzie
              błąd , bo uwielbiam barszczyk a muszę posiłkować się koncentratem .
              • jacek1f Re: zakwas z buraczkow - jak robic 03.01.05, 09:32
                Ja zawsze robię z chlebem... i wychodzi zawsze wspaniały. Oczywiście po 3
                dniach jak jest kożuszek, to go sie usuwa.
                Ale przekonaliście mnie ostatecznie (Andrzej i Cynamoon)i jutro nastawie po
                Waszemu, tzn juz po naszemu :-) Ukochana sie ucieszy, bo teraz sobie
                przypominam, ze kreci czasem noskiem "na stęchły smaczek".
                Dzięki i pozdrawiam.
              • Gość: Cynamoon Re: zakwas z buraczkow - jak robic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 09:48
                Wini, ja zwykle robie w kamionkowym naczyniu i wychodzi dobry, wiec to chyba nie
                to ;-)
                • monia_77 Re: zakwas z buraczkow - jak robic 03.01.05, 10:02
                  No, wiec ja tez nastawie sobie zakwas bez chleba. Wydaje mi sie ze nawet jezeli
                  macie dobry razowiec w smaku to on i tak jest z ulepszaczami i moze stad ta
                  plesn i stechlizna. Pamietam jak kiedys zur usilowalam zrobic na chlebie i mace
                  razowej no i....przez ten chleb mi nie wyszedl. Skislo sie to to ze hej!

No a Wasz przepis na barszczyk na tym pysznym buraczanym zakwasie?
                  • qubraq Re: zakwas z buraczkow - jak robic 03.01.05, 18:47
                    monia_77 napisała:

> ...No a Wasz przepis na barszczyk na tym pysznym buraczanym zakwasie?

Wiesz, jak Ci sie przyznam jaki ze mnie chamski leń to już więcej się do mnie
                    nie odezwiesz! Robię więc tak: do połowy litra gorącego bulionu grzybowego z
                    kostki winiarowej dolewam pół litra soku buraczano-jabłkowego Hortexu i dalej
                    podgrzewam ale nie dopuszczam do wrzenia, teraz jeden duzy roztarty na desce z
                    solą ząbek czosnku i precz z ognia; są z tego dwa półlitrowe kubki barszczu,
                    który do smaku uzupełniam którymś ze stojących w lodówce lub na dworze zakwasów
                    buraczanych; jesli sloik był dobrze wyparzony to taki zakwas może stac na
                    dworze nawet kilka miesięcy ale nie warto tyle czasu trzymać bo się strąca coś -
                    jakies "błotko" i ciecz sie powoli przejaśnia degradując się, moim zdaniem.
                    U mnie to idzie na bieżąco, zakwas nie stoi dłużej niz dwa tygodnie i robi się
                    nowy a w lecie napić się chłodnego trochę osolonego zakwasu to jest frajda, o
                    wiele lepsza nawet niż z irlandzkim piwem; może z nim konkurować tylko
                    ukraiński chliebnyj kwas!... albo - co wolą niektórzy, - woda spod ogórków
                    małosolnych!
                    Andrzej
    • qubraq Re: zakwas z buraczkow?? 03.01.05, 18:08
      Słuchajcie, ja też uległem przemocy bliźnich i kiedyś pieprzyłem się z tym
      cholernym kożuszkiem pleśniowym, którego obrzydliwego smaku nic już nie było w
      stanie pokonac aż wreszcie na początku Gierka zrobiłem raz bez chleba - no i
      okazało się że to jest to! - potem robiąc w Lyonie u Berlieta przy polskim
      autobusie nauczyłem całą grupę podalpejską gospodyń (prawie wiejskich) robienia
      tego zakwasu - oczywiście bez chleba; słuchajcie a jak oni się zajadali smalcem
      ze skwareczkami z cebulką!!! Miałem trudności z powrotem do Biura w Lyonie -
      kazali mi gotować polskie żarełko u siebie!!! A szczególnie kapustę z kiełbasą!
      Andrzej
      Andrzej
    • qubraq Re: zakwas z buraczkow?? 03.01.05, 18:11
      Czwarty Kwiatuszku mahonia szlachetnego, Ty jesteś taka dobra, dzięki za otuchę!
      Andrzej
    • kasiunia-bt a co z ta sałatką?? 03.01.05, 19:22
      nadal czekam na pyszny przepisik na sałateczke!
      mniam!
      niemoge sie juz doczekac a przepisiq niema i niema =((
      prosze ładnie =))
      • qubraq Re: a co z ta sałatką?? 03.01.05, 19:52
        kasiunia-bt napisała:

> nadal czekam na pyszny przepisik na sałateczke! niemoge sie juz doczekac a
        przepisiq niema i niema =((
        > prosze ładnie =))

Kasiu, kasiu, nie znam sie na tym, nic nie poradzę!
        A.
    • Gość: jkh Re: zakwas z buraczkow?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 23:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=19036384
    • dispell Re: jeśli z chlebem 05.01.05, 00:34
      Jeśli z chlebem to tylko zrobionym w domu z maki baaaaardzo dobrej jakości, na
      zakwasie i koniecznie WYSUSZONYM na wiór. Prawdą jest niezaprzeczalną, że z
      chleba kupnego jak i świerzego wylęgnie się pleśń...)))
      • qubraq 3litrowy słój! 15.01.05, 12:23
        Sam bym trzymał taki w lodówce gdybym miał tyle miejsca ale u mnie nawet
        barszcz pierogi czy kapusta stoją na dworze i sie mają dobrze, ale kutie to w
        tym roku niestety trzymac muszę w lodówce, jednak tam zimniej!
        Andrzej
    • akaala juz wypity! 15.01.05, 01:42
      Zrobilam tak jak mowiliscie, bez chleba, z czosnkiem, sola i ciepla woda. Stal ponad tydzien, bo w
      mieszkaniu zimno. Wczoraj przestal sie pienic i dzis go zaczelam pic - ale super! Dodalam tez do
      wigilijnego barszczu (z zamrazarki), super smaczne. A sam do picia taki lekko kwaskowy i musujacy,
      szampan barszczowy. Bede robic w lecie - na upaly super. Teraz reszte wsadzilam do lodowki (3
      litrowy sloj!).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka