Gość: Fiolla Re: polędwiczki wieprzowe IP: 212.161.95.* 04.01.05, 11:57 dzis znalazłam takowy przepis ale jeszcze nie wyprobowałam, myśle że smaczne: "Polędwiczki wieprzowe miodowo-rokpolowe 4 polędwiczki wieprzowe 2 łyżki płynnego miodu 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 5 dag sera żółtego (lub rokpola) sól pieprz W polędwiczkach wydrążyć dziury wzdłuż całości. Są miękkie, więc łatwo to zrobić (palcem np.). Ser pokroić w wąskie słupki i wkładać do środka polędwiczek. Mięso obwiązać nitką, szczególnie od strony otworu, żeby ser nie wypłynął. Przygotować marynatę. Wymieszać miód, zmiażdżony czosnek, olej (oliwę), sól, pieprz. Wkładać w to polędwiczki i dokładnie wysmarować. Odłożyć na 2 godz. lub na całą noc. Piec w piekarniku ok. 30 min (180 stopni). Co jakiś czas podlewać wytworzonym sosem. Na koniec można je przykryć folią alu, żeby "doszły" w środku. Podawać na sałacie z ziemniakami" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk Re: polędwiczki wieprzowe IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 11:57 Moje ulubione :)))) Świetnie komponują się z owocami, z ziołami i z grzybami. Duszę jak schab - tylko krócej (30-45 min), podaję z sosem grzybowym. Albo z jabłkami i z majerankiem / tymiankiem. Albo robię medaliony. Albo sakiewki i w środku żurawina, do tego również sos grzybowy. Może być kurkowy - tylko chyba sezon nie ten. Albo po chińsku - duszę z sosem sojowym, brązowym cukrem, imbirem, cynamonem, czosnkiem, dymką i odrobiną alkoholu, podaję z ryżem. Widziałam też przepisy na polędwiczki w ziołowo-serowym sosie, polędwiczki w jogurtowo-ziołowym sosie, pomysłów jest multum! Na stronie www.kuchniachinska.pl jest mnostwo przepisow na dania z wieprzowiny, a najwiecej na dania z poledwiczek wlasnie. Tez polecam! A tu podam kilka przepisow "kradzionych" z forum. Niestety, nie zapisalam autorow tych dan, ale chyba sie nie pogniewaja? Poledwiczki wieprzowe faszerowane - 2-3 polędwiczki wieprzowe - pierś kurczaka - jajko - papryka zielona i czerwona Przygotowuje się je stosunkowo łatwo,przecinając wzdłuż wieprzową polędwiczkę. (Tu uwaga: nie docinamy jej jednak do końca.) Teraz mięso rozbijamy tłuczkiem tak, by otrzymać płat grubości ok. 3 mm. Pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki i mielemy w młynku. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, pokrojone w kostkę połówkę zielonej i połówkę czerwonej papryki.( Dla dziecka można zamiast papryki dodać zieleniny: koperku lub natki pietruszki) Wszystko dobrze mieszamy i to będzie farsz do polędwiczki. Nakładamy farsz na mięso, formując podłużny wałeczek. Teraz tak ułożony farsz zgrabnymi ruchami owijamy z dwóch stron mięsem (zważając, by boki dobrze zaszły na siebie) i wieprzowa rolada gotowa. Musimy ją jeszcze posolić i popieprzyć, a dla wygody i pewności nadanego kształtu dobrze jest też owinąć ją kuchenną folią samoprzylegającą. Polędwiczki układamy na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i na mocnym ogniu zrumieniamy dookoła. Gdy mięso uzyska złocisty kolor, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywą i tak (co jakiś czas obracając) dusimy 20 min. Wreszcie wyjmujemy i kroimy w plastry skosem. Do tego delikatny sos - smietanowy lub musztarodowy (na białym winie). Polać na talerzu Polędwiczki z sosem miętowo-malinowym - 2 szt. polędwicy wieprzowej - 2 łyżki szczypiorku – posiekanego - 1 łyżka mąka kukurydziana - 2/3 kubka wody - 1/4 kubka ocet malinowy - 1 1/2 kubka malin - 1/3 kubka cukru - 1 kubek mięty Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: polędwiczki wieprzowe 04.01.05, 12:06 Tu znajdziesz mnostwo fajnych, i w dodatku linki do linkow, bo byyyylo tego wiele. Ulubiony temat do improwizowania smaków :-)) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16007742&a=16007742 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: landsbergk No to już wiem, komu podkradłam :-))))))) IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 04.01.05, 12:53 Pozdrawiam Giezika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 12:56 a ja myślałam, że w ten sposób ułatwie sobie zadanie ! a tu taki wybór. dalej nie wiem co zrobię :)))) Odpowiedz Link Zgłoś