invicta1 13.01.05, 15:11 chałwy w sklepach od metra, ale takiej jak jadłam z Bułgarii w puszce metalowej, pływała w oleju, taka ciągliwa, gumowa, to nigdzie nie ma, a była najlepsza; ktoś wie co teraz z tą chałwą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
egipcjanka15 Re: HALVA ? 13.01.05, 15:47 Ja akurat tej bulgarskiej nie lubilam; twarda byla. A roznica taka, ze Bulgarzy ja ze slonecznika robili, a nie z sezamu. Odpowiedz Link Zgłoś
dede1 Re: HALVA ? 13.01.05, 16:01 Dla mnie ta bulgarska to tez rozczarowanie bylo. Tez wole ta krucha. Ale bywa, ze sie kupi halve niektorych firm i jest tez taka ciagnaca. Tyle, ze nie jestem w stanie przypomniec sobie nazwy firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: HALVA ? 13.01.05, 16:05 ja lubię taką sprzedawaną w puszkach - czerwona i niebieska. jedna to chyba fantazyjna a druga waniliowa. albo sie myle:-( ale jest naprawde smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: HALVA ? IP: 62.29.248.* 13.01.05, 16:56 Invicta, świetnie Cię rozumiem, do dzisiaj pomiętam smak chałwy w Bułgarii choć minęło już ćwierć wieku. Te kruche i suche to zupełnie nie to ... Czy ktoś może nam pomóc w poszukiwaniach tłustej, ciągnącej się chałwy? A może wiecie czy Bułgarzy jeszcze ją mają? Byłby to temat na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: HALVA ? 13.01.05, 17:23 ze slonecznika to byla kiedys ruska. I na pewno dalej ja maja, bo kupuje ja w Stanach. Ale w Polsce nei widzialam juz dawno... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: HALVA ? 14.01.05, 08:46 szukamy dalej-proszę o namiary-marka, ew, cena, waga, sklepy Odpowiedz Link Zgłoś
michaelandro Re: HALVA ? 14.01.05, 09:26 W warszawie duzy wybór tego typu przysmaków jest w sklepie/barze arabskim na ulicy wspólnej (mniej więcej na wysokości mariottu). Mają tam ciekawe przzyprawy, oliwki, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: HALVA ? 14.01.05, 14:14 Hałwę robi się z najrozmaitrzych substancji. Jest mnóstwo różnorodnych przepisów, ale po angielsku. ecumason.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: HALVA ? IP: 212.160.172.* 14.01.05, 15:12 uwielbiam taka :))) ale faktycznie nie udalo mi sie takiej znalesc w naszym pieknym kraju..., czasem mam mi przywozi z Litwy podobna (wyglada zupelnie jak kawalek gliny). sprobuj tureckiej slonecznikowej, moze byc podobna w smaku Odpowiedz Link Zgłoś
spiral_architect Re: HALVA ? 14.01.05, 16:42 W Trojmiescie w supermarketach BOMI: Krewetka, Klif, Euromarket, i na Przymorzu naprzeciw Reala. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Spiral_Architect! 14.01.05, 16:45 jesteś? szybko podaj nazwę please! -dzis tam będę dzięki Odpowiedz Link Zgłoś