Gość: ari IP: *.devs.futuro.pl 14.01.05, 16:45 chodzi mi o takie samodzielne przyrządzenie w domu, mam niekompletny przepis: ( a bardzo mi zalezy zeby zrobić ją samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: El Padre Re: jak zrobić białą kiełbasę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 16:48 Czy chodzi ci o to jakie kupić mięso, zemleć, jak napakować do flaka itd? Czy o to jak przyrządzić taką kiełbaskę już gotową kupioną w sklepie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ari Re: jak zrobić białą kiełbasę? IP: *.devs.futuro.pl 14.01.05, 16:53 mam już składniki i mniej więcej wiem jak się robi:) niedokładnie pamiętam jednak w jakiej kolejnosci a przepis mi się zapodział:( jeśli mozesz pomóż!:D Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: jak zrobić białą kiełbasę? 14.01.05, 16:52 kuchniadomowa.webpark.pl/miesakielbdom.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Jeszcze tu... 14.01.05, 17:03 ...można poszukać: f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=510 Odpowiedz Link Zgłoś
beat Re: jak zrobić białą kiełbasę? 14.01.05, 17:37 ale smaka mi narobiliście ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Gajowniczek Re: jak zrobić białą kiełbasę? IP: 80.53.160.* 14.01.05, 19:15 Nic prostrzego! Ja osobiscie robie sobie białą kiełbasę bardzo często na wazniejsze swięta lub domowe imprezy.A robię to tak: Mielę na rzadkim sicie obrzynki wieprzowe najlepiej z lopatki. Gotuję wywar z kości wolowych ale jak nie mam to i z wieprzowych(ale bez warzyw) Potem dobrze wyrabiam dodaję czosnek(ale nie przeciskany tylko krojony) i przyprawiam do smaku dolewam wywar i dalej wyrabiam. Dobrze wyrobioną kielbasę nabijam we wczesniej przygotowane jelita(ale tylko cieńkie gdyż grube używam do kaszanki lub jak inni nazywają kiszką tez sam sobie robię ale do tego wyrobu potrzebna jest krew zwierzęca) Następnie w zależności od przeznaczenia częśc kiełbasy chłodzę (na teraz lub mrożę) a jak mam ochotę to częśc sobie uwędzę i mam jako dodatek do pieczywa lub do żurku(który sam sobie zakwaszam który też bardzo lubię) Ach jeśli chodzi o wędzenie to ok.2-3 godzin w dobrze nagrzanym miejscu(mam takie specjalne do tego celu naczynie) Ja na przykład nie lubię kiełbasy parzonej gdyż ona pózniej smakiem przypomina wytłoki.Taka wędzona kiełbasa przypomina coś w rodzaju kiełbasę Polską tzw.surowa ale jest naprawdę pycha i jak dotychczas nie miałem z tego powodu problemów żołądkowych. Wypada życzyć mi tylko SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś