Dodaj do ulubionych

Miód z rozmarynu !!!

IP: *.echostar.pl 20.01.05, 19:44
Znajoma mi doniosła, (wie ze mam kuku na punkcie miodu) iż w poznanskim
markecie "Piotr i Paweł" można nabyc miód z rozmarynu. Czy ktoś ma jakies
dane operacyjne na temat wyżej wymienionego ??? :)
Warto podchodzić ?
Obserwuj wątek
    • giezik Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 07:49
      z samej ciekawosci bym próbował, choc za miodem nie przepadam
    • ka2 Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 08:36
      nie wiem, tyle teraz tych różności sprowadzanych z Chin, miód pasteryzowany w
      wysokich temperaturach, jak to mleko w kartonach
      ja ostatnio nabyłam od zaprzyjaźnionego pana miód z malin leśnych, to był
      miód :-)
      • Gość: szadoka Re: Miód z rozmarynu !!! IP: 212.160.172.* 21.01.05, 14:29
        sama kiedys jadlam wynmalazek zwany miodem wisniowym (pszczoly byly karmoione
        syropem wisniowym)wiec chyba miodem to bylo jedynie z nazwy ale ludzie sie tym
        zajadali i kupowali litrami
        Jadlam kiedys mid mniszkowy i z glogu , pyszne....
        • jacek1f Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 14:43
          Moze byc bardzooo ciekawy! Ja uwielbiam tymiankowy - z Krety zawsze przywożę
          słoje wielkie. Mniam.
    • qubraq Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 15:09
      nie mogę sobie wyobrazic wielkiego pola rozmarynu żebym mógł tam wywieźć swoją
      pasiekę i aby pszczoły pozyskiwały miód z nektaru kwiatów rozmarynu. Ja jestem
      (raczej byłem bo teraz to jestem starym dziadem!) zawodowo nieodowierzającym
      nikomu w imię bezpieczeństwa prostych ludzi(!) i nie wierzę w to. Może
      "rozmarynowy" znaczy tylo co oliwa rozmarynowa lub ocet estragonowy lub nalewka
      piołunowa. Nie mam pasieki ale przez lata jeździłem do księdza prawosławnego w
      Supraślu z dziećmi i troche poznałem pszczoły; teraz też regularnie chodząc z
      psami na "moje" łąki zachodzę do pasieki znajomego od którego biorę wszystko co
      sie da z pszczół łącznie z kawalkami plastrów z miodem do rozpachniania domu;
      dlatego nie wierzę żeby to był normalny miód rozmarynowy tak jak na jesieni
      zbieramy miód nawłociowy a wcześniej wrotyczowy to znaczy pozyskiwany przez
      pszczółki na kwiatach tychże!!! (a miody te są fantastyczne!!!)
      Andrzej
      • Gość: Sambady Re: Miód z rozmarynu !!! IP: *.echostar.pl 21.01.05, 19:56
        Ja tez naleze do ortodoksyjnych sceptyków-konserwatystów :) i dlatego uderzylem
        tam osobiscie.
        Jest faktycznie tak jak mowila znajoma, a miod pochodzi z hiszpanii. Po
        dlużeszj chwili namyslu wybralem jednak nasz tradycyjny gryczany :)

Przy okazji - kilka lat temu na imprezie w skansenie kupilem miod wierzobowy.
        Smakowal zupelnie inaczej, kolorek mial lekko zielonkawy i ogolnie byl
        rewelacyjny. Potem jeszcze tylko raz widzialem taki na drugim koncu Polski i
        wszelki slad mi sie urwal. Ponoć trudno toto wykonac bo trzeba wozić pszczoly,
        a i wierzby musi być dużo, rok odpowiedni itd. Ale jak znajdziecie - bierzcie w
        ciemno.
        • jacek1f Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 20:35
          A ja Andrzeju, zapewniam, ze tymiankowy miód jest robiony przy mnie na
          wzgórzach, na ktorych jest tylko tymianek dziki! (Na Krecie znaczy.) I jest on
          zbierany przez takie małe włochate pszczółki i wszędzie dookoła stoją ich
          domki, przenoszone zresztą sezonowo po okolicach. I jest prawie czarny! I taka
          aroma, że aż dech zapiera, ale w to łatwo uwierzyć, jak się spacerowało w
          górach tam po tych stokach... Naprawdę kręci się w głowie, jak poruszysz tę
          gęstwinę tymiankową...
          Więc mogę sobie wyobrazić towarzyszki Rozmarynki też :-)
          • izabelski Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 20:39
            a w ktorym miesiacu kwitnie ten tymianek na Krecie?
            • jacek1f Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 22:40
              a od kwietnia do pazdziernika, co najmniej !!!! :-))))
              Najlepszy chyba z płaskowyżu Lasithi,
              choć w lipcu wdziałem odsączanie w Lefka Ori też.
              • cat-lover Re: Miód z rozmarynu !!! 21.01.05, 22:54
                Ja tez przywiozlam sloik tymiankowego miodu z Grecji- byl przepyszny! Zupelnie
                inny, ciemny, smak niepowtarzalny.
                Wiekszosc go wykorzystalam do zrobienia lodow, ktore byly wyborne/o ile dobrze
                pamietam to przepis jest na Almanachu/.
          • qubraq Re: Miód z rozmarynu !!! 22.01.05, 11:03
            jacek1f napisał:

> A ja Andrzeju, zapewniam, ze tymiankowy miód jest robiony przy mnie na
            > wzgórzach, na ktorych jest tylko tymianek dziki! (Na Krecie znaczy.) I jest
            on
            > zbierany przez takie małe włochate pszczółki i wszędzie dookoła stoją ich
            > domki, przenoszone zresztą sezonowo po okolicach. I jest prawie czarny! I
            taka
            > aroma, że aż dech zapiera, ale w to łatwo uwierzyć, jak się spacerowało w
            > górach tam po tych stokach... Naprawdę kręci się w głowie, jak poruszysz tę
            > gęstwinę tymiankową...
            > Więc mogę sobie wyobrazić towarzyszki Rozmarynki też :-)

Jacku, broń Boze, nie przychodzi mi nawet do głowy podważać Twoje słowa - o
            tymiankowych miodach słyszałem ale nigdy nie miałem do nich dostępu. Na
            południu Europy są całe pola macierzanki, (która nazywa sieprzecież "Thymus").
            Nie sądziłem że w Hiszpanii moga byc stepy rozmarynowe, ale w takim razie
            przepraszam za niedowierzanie towarzyszkom rozmarynowym. Kilka lat temu
            hodowalem w domu dwa drzewka rozmarynowe, oliwkę, laurus nobilis i kamelię a w
            wielkim słoju WANILIĘ, przywiezione z Danii 12 lat temu. Padly niestety w domu
            mimo że zapewniam zielonemu draństwu wilgotność powyżej 60% (jest dość
            chłodnawo - dzieci jak przyjda do nas to pierwsze co robia to załączają
            ogrzewanie!).
            Czy to nie będzie chamstwem z mojej strony ani przekroczeniem norm dobrego
            wychowania jeśli poprosiłbym Ciebie o zdobycie dla mnie takiego słoika kiedyś
            przy okazji, kiedy Ci miejsce i czas pozwolą bo raczej już w tym życiu nie uda
            mi się zobaczyć toplesowych panienek harcujących z bykami w Knossos.
            Andrzej
      • kwieta4 Re: Miód z rozmarynu !!! 22.01.05, 07:15
        Qubraqu, masz racje z tym rozmarynem... zajrzyjcie na strone Apipolu i
        poczytajcie jak robia ziolowe miody. bardzo zreszta zdrowe... w Kanadzie sa
        strasznie drogie, a te Apipolu to juz zupelnie by tutaj nie poszly, taka mi
        kiedys cene exportowa dali:)
        ps. a tak prywatnie - to przestan z tym 'dziadem', bo Cie dziewczyny znielubia,
        a ja to juz na pewno:)
        • qubraq Re: Miód z rozmarynu !!! 22.01.05, 11:15
          kwieta4 napisała:

> Qubraqu, masz racje z tym rozmarynem...
          >...przestan z tym 'dziadem', bo Cie dziewczyny znielubia,
          > a ja to juz na pewno:)

Czwarty Kwiecie Swietenii Mahagony Nobilis , zalezy mi tylko na Tobie ale
          wektora czasu nie pokonasz, z nim jak z grawitacją: jest tylko pozytywna choć
          juz w pracy Andrieja Sacharowa z 1966 roku na Kazańskim Instytucie
          Energetycznym natknąłem się na postulat odpychających się pól energetycznych
          czyli tego co dzisiaj nasza rodaczka w Stanach, Ewka Łokas, próbuje utożsamiać
          z quintesencją czyli piątym oddzialywaniem zastępującym mierzalne a
          niepostrzegane dotychczas 70 % masy "treści" wszechświata.
          Andrzej
          • jacek1f miód tymiankowy 22.01.05, 12:58
            Andrzeju, z przyjemnością.
            Masz zarezerwowany słoik ciemnego nektaru, czyli meli hymettus, po naszych
            letnich powrotach z Krety:-) Bo teraz juz nie mam..., ile bysmy nie przywiezli,
            to schodzi przed Świętami zawsze i nie starczy nawet do piernika...Ale będzie
            na pewno.
            • qubraq Re: miód tymiankowy 22.01.05, 13:45
              jacek1f napisał:

> Masz zarezerwowany słoik ciemnego nektaru, ...
              > Ale będzie na pewno.

Dzieki dzięki dzięki!
              A.
              • qubraq Re: miód tymiankowy 22.01.05, 13:46
                qubraq napisał:

> jacek1f napisał:
                >
                > > Masz zarezerwowany słoik ciemnego nektaru, ...
                > > Ale będzie na pewno.
                >
                > Dzieki dzięki dzięki!

Masz za to u mnie sloik miodu wrotyczowego!
                A.
                > A.
      • Gość: Gal Re: Miód z rozmarynu !!! IP: *.konstancin.net 22.01.05, 08:11
        Podzielam ostrożność w podejściu do takich wynalazków:)
        Miałem te same wątpliwości, kiedy zaoferowano mi na Hvarze miód lawendowy. Cała
        wyspa pachnie lawendą - to fakt, jej plantacje spotyka się na każdym kroku,
        niemniej miałem wątpliwości dwojakiej natury;
        1. Miód i lawenda?!! tożto brzmi jak czekolada z aromatem piżma albo ambry - te
        rzeczy pochodzą z dwóch różnych parafii - kuchnii i perfumerii :)
        I tu się myliłem - miód jest wspaniały.
        2. Druga wątpliwość była innej natury: Bracia Chorwaci traktują stonkę
        turystyczną tak, jak na to zasługuje, czyli jako źródło łatwych pieniędzy.
        Turyści, zdaniem tubylców, kupią każdy, najgorszy chłam w opakowaniu
        regionalnym. Dlatego też wszystkie wyroby lokalne występują w dwóch wersjach;
        turystycznej i "dla swoich". W produktach "turystycznych" wszystkie chwyty są
        dozwolone, istotne aby produkt z grubsza przypominał oryginalny...
        I tu miałem rację; miód lawendowy może pochodzić z pasieki stojącej pośród
        lawendowych pól, ale jeżeli popyt wśród turystów przekroczy podaż... to pojawia
        się wersja "aromatyzowana" - stonka i tak się nie pozna:))).

Reasumując - nie ma powodu, aby nie istniał miód z rozmarynu, co więcej, może
        mieć wyjątkowy smak (tak, jak to jest z miodem lawendowym - dla mnie
        najwspalnialszym z miodów), ale warto upewnić się, że to oryginał, a nie
        wersja "turystyczna".

Pzdr.
        Gal

• Gość: krystyna_jl Re: Miód z rozmarynu !!! IP: 84.99.117.* 22.01.05, 21:05
          i z rozmarynu jest swietny (dobry na chore gardlo), a starzy ludzie w Prowansji
          smaruja nim rowniez rany na skorze....
          i z tymianku i z lawendy sa przepyszne.
          W Bretanii, gdzie sa ogromne polacie wrzosowisk, kupuje zawsze miod wrzosowy o
          niepowtarzalnym smaku i zapachu: moj ulubiony.
      • emka_1 no to 27.01.05, 17:44
        pojedź do prowansji:) rozmaryn rośnie sobie gdzie popadnie, a pola rozmarynu
        też są tak jak np. lawendy. to jest roślina przemysłowa, do tego tam ma warunki
        naturalne własciwe do uprawy pod gołym niebem:)

• Gość: alienor Re: Miód z rozmarynu !!! IP: *.crowley.pl 27.01.05, 16:34
      Sambady, tos mi bratnia dusza w midzie! ja tez mam fiola na tym punkcie i na
      ten przyklad z ostatniej wakacyjnej wloczegi po pdn Francji i pn Hiszpanii
      przywiozlam 13 sloiczkow roznych miodow. Jeszcze ich wszystkich nie zjadlam,
      chociaz rabie prawie codziennie ten cudowny produkt natury, ale rodzina i
      znajomi wiedza o mojej manii i ciagle dostaje od kogos wielkie sloje.
      Polskie miody sa pyszne, ale boli mnie, ze repertuar taki skromny. We Francji
      stawiaja te ule na lakach pelnych ziol i kwiatow i wychodza im lawendowe,
      tymiankowe, rozmarynowe i inne cuda, ktorych nazw (odczytywanych ze sloiczkow)
      nie rozumiem, bo nie znam francuskiego. Moj ulubiony to garigowy,a jaszcze
      bardziej garigowo-ziolowy, np. g.-tymiankowy.
      Czy wiesz, ze w Kurowie organizowane sa festiwale miodu? W tamtym roku byl pod
      koniec sierpnia, niestety, nie bylo mnie tam, bo dowiedzialam sie po fakcie.
      Ale w tym rku chyba sie wybiore. Rozmarynowego koniecznie sprobuj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka