hispana a ja odkrylam 24.01.05, 16:46 pomidorowke z drobno pokrojonym czosnkiem, i cebula, zageszczone przy podsmazaniu lyzeczka maki. Calkiem sporo jest tej cebulki. do tego nie trzeba juz nic, bo cebulka plywa w zupce niczym ryz. do tego kropla smietanki i zielonego pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: ZROBIONA! 24.01.05, 20:39 Nie mogłam wytrzymać po Waszych postach i zrobiłam już dziś pomidorówkę! Muszę ją schować chyba na balkon bo inaczej jak zacznę ją próbować.... A na balkonie zimno! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: a ja odkrylam 24.01.05, 23:13 A to może połączyć pomidorową z cebulową? Pytam na serio. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbr Re: Pomidorowa - z czym? 24.01.05, 21:21 Przeczytałem wszystkie odpowiedzi ale nigdzie nie znalazłem tego dodatku który niedawno wypróbowałem WYŚMIENITA POMODOROWA Z USZKAMI (mięsne lub grzybowe) Palce lizać.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.we.client2.attbi.com 24.01.05, 23:19 czysta, z ryzem, z kluskami(plaskie, kolanka ) ,z serem zoltym, z pop-cornem, lane kluski , grysik, siekana papryka, mlode ziemniaczki , ze smietana lub bez, z pasztecikami, nalesnikami z miesem , z ptysiami z nadzieniem miesnym ... hmm.. jeszcze pomysle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Pomidorowa - z czym? IP: *.we.client2.attbi.com 24.01.05, 23:23 ooo.. mam ! grzanki , tost zapiekany z zoltym serem, kolduny .. uszka, pierogi z miesem ...pewnie jeszcze sporo by sie znalazlo .. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Tylko kubek gorocej zuoy z oregano lub bazylia 25.01.05, 01:20 i sobie wypic zmiastnp. ciezkiego lunchu. To robie bardzo czesto. Chociaz polska z rogotowanym ryzem jest czasem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Z CUKINIĄ :)) 25.01.05, 02:01 Przepraszam, że krzyczę, ale miałam na punkcie pomidorowej traumę z dzieciństwa (w domu rodzinnym: słodka i nie wiadomo dlaczego z marchewką, zdecydowanie womitogenna) i przekonałam się do tej zupy dopiero znalazłszy i wykonawszy poniższy przepis: 1/2 kg DOJRZALYCH pomidorów 1/2 kg cukinii, takiej mlodej, chudej, żeby się nie bić z pestkami 4 ząbki czosnku z 10 sporych listków bazylii oliwa, sól, pieprz 1) obrane ze skórki pomidory zmiksować na gładką masę 2) dodać 3/4 litra wody, obrany czosnek w całych ząbkach, poszarpaną bazylię, wlać łyżkę oliwy, doprowadzić do wrzenia 3) cukinię obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać do garnka (patrzeć, ile jej jest, żeby zupa nie była za gęsta, ewentualnie dolać wody) 4) gotować pół godzinki na wolnym ogniu (no i solić, pieprzyć) 5) przed podaniem udekorować jeszcze świeżą bazylią Odpowiedz Link Zgłoś