Dodaj do ulubionych

pieczonych pierogów mi się chce help!

28.01.05, 10:27
ciasto drożdżowe czy nie? propozycje wkładu najchetniej bezmięsne (poszczę w
piatki); jak długo piec i w jakiej temp?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 10:37
      Może krucho-drożdżowe?Kopiuję swój przepis stąd:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18438828

Ciasto krucho-drożdżowe
      przepis z książki 'W staropolskiej kuchni'M.Lemnis i H.Vitry oryginalnie do
      makowca-tutaj zmniejszyłam ilość cukru i dodałam sól

40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3
      łyżkach śmietany,dodać 2 łyżeczki cukru,1 łyżeczkę soli,2 całe jaja i 1-2
      żółtka.Zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.
      Z ciasta uformować wałek grubości ok.8-10 cm i kroić ostrym nożem na 2 cm
      grubości plastry.Każdy plaster wałkować na podłużny placuszek,nakładać
      dowolne nadzienie i formować pierogi-nalezy pilnować żeby dokładnie skleić
      brzegi,mozna je ponakłuwać widelcem lub patyczkiem.Odstawić na 15 min.do
      wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka.
      Piec ok.15-20 min.w 180 stopniach.

A co do wkładu to może coś z kapusty,niekoniecznie kiszonej?Albo farsz taki jak
      do ruskich,albo coś ze szpinaku?Grzyby?
      • invicta1 dziękuję Dziuuniu! 28.01.05, 10:41
        o takie ciasto mi chodziło
      • Gość: miszam Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 10:48
        Dziuuniu, czy myślisz, że to ciasto do cebularzy się nada?
        • dziuunia Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 11:12
          Jasne że się nada do cebularzy.To bardzo uniwersalne i łatwe do zrobienia
          ciasto.Można robić z niego bułeczki czy rogaliki z nadzieniem.Do różnych
          zawijańców typu makowiec czy inna strucla też się nadaje.
      • Gość: :) Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 11:00
        Jak zrobic do tego farsz grzybowy? Mam sporo suszonych (lesnych). Kapusty nie mam i miec nie bede (nie wyjde z domu bom chora). Mozna cos takie upichcic? :)
        • invicta1 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 11:01
          a uduś tych grzybków z cebulka i do środka
          • Gość: :) Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 11:06
            Jestescie wielcy! Mam nadzeieje, ze po regularnym zaczytywaniu sie w Waszych pomyslach wreszcie zaczne miec choc odrobine inwencji tworczej, bo z tym u mnie cienko :( Pozdrawiam! :)
      • Gość: m Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.01.05, 12:06
        Pytanie z serii idiotycznych. Jak rozpuscic drozdze w smietanie??
        • invicta1 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 12:10
          jeżeli drożdże i śmietana maja temp pokojową i dodasz cukier, to ładnie się
          rozmieszają
          • Gość: m Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.01.05, 12:13
            Dzieki :)
    • Gość: KarolaDeluxe/kags Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.futuro.pl 28.01.05, 10:44
      chyba tez wyprobuje takiego pieroga :)
      ja natomiast jak mam ochote na "inne" pierogi, to te zwykle (tzn. w zwyklym
      ciescie) smaze na oliwie na patelni :). sa chrupiace i delikatne :)
      ale mnie naszla ochota :))).
      • cynamoon6 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 10:58
        Mozna jeszcze zrobic Samosy.
        Ciasto kruche, powiedzmy, jak na tarte (dobrze make pszenna zmieszac z razowa)
        farsz warzywny (ugotowane warzywa zgniecione i wymieszane z przyprawami)
        i upiec w piekarniku.
        • dziuunia Cynamoon.... 28.01.05, 11:14
          ....napisz proszę jakie warzywa dajesz do samosów i jakie przyprawy.I czy
          robiłas kiedyś ciasto do nich z mąki grochowej albo cieciorkowej?Bo gdzies
          widziałam takie przepisy też.
          • cynamoon6 Re: Cynamoon.... 28.01.05, 11:49
            Ciasta z tych mak nie robilam, ale kiedys sprubuje, bo widzialam je w sklepie
            vege. Zwykle mieszam pszenna z pszenna razowa.
            Nadziewalam zwykle tym co mi wpadlo w rece (nie ortodoksynjnie): cebula,
            czosnek, kalafior, marchewka, daikon, kapusta, cukinia itd... najpier
            podsmazalam starty swiezy imbir,na ghee lub oliwie, potem jakas masale (kupiona
            lub zrobiona) dodawalam warzywa i dusilam do miekkosci.
            Albo warzywa gotowalam na parze, robilam pure ucierajac z przyprawami.
            Teraz troche podczytalam o indiach i zrobie (planuje na weekend) takie
            prawdziwsze nadzienie ;-)
            z warzyw z ziemniakami i jakims straczkiem- a moze tez sprubuje jakim ryzem z
            cebula i soczewica?
            • cynamoon6 Re: Cynamoon.... 28.01.05, 11:54
              Acha, jak sama robilam przyprawy, to mniej wiecej tak (to chyba z puszkki mam
              skopiowane ):
              Garam Masala
              3 łyżki nasion czarnego kardamonu
              3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm
              łyżka goździków
              ćwierć szklanki ziaren czarnego pieprzu
              pół szklanki nasion kuminu
              poł szklanki nasion kolendry
              Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać
              przez 2 min. na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając (potrząsając
              patelnią) ogrzewać przes 2-3 min. Ostudzić, włożyć do młynka, zemleć. Przełożyć
              do słoika, szczelnie zakręcić.
              Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

albo:
              5 lyzek nasion kolendry
              3 lyzki nasion kuminu :-)
              2,5 lyzki nasion pieprzu ziarnistego
              2,5 lyzki nasion czarnego kardamonu
              1,5 lyzki nasion zielonego kardamonu
              5 cm kory cynamonowca
              4-5 gozdzikow.
              1/3 galki muszkatolowej

Przepis:
              Na lekko rozgrzana patelnie wsypac kolendre i kumin. Mieszajac podgrzac az
              wspanialy aromat wydobywac sie zacznie. uwaga - latwo jest je przypalic.
              Wysypac na talerz, poczekac az ostygna.
              Do mlynka do kawy, ja uzywam elektrycznego, wlozyc wszystkie skladniki.
              Jesli trzeba, to mielenie rozlozyc na kilka etapow.
              Przechowywac w szczelnym sloiku.

albo:
              6 dag czarnego zmielonego pieprzu, 6 dag zmielonej kolendry, 3 dag utłuczonych
              goździków, 20 ziaren kardamonu, 3 dag zmielonego cynamonu

• hela1 Samosa 28.01.05, 12:12
                Robie czasem samose z nadzieniem miesno-warzywnym w wariancie indyjskim, lub z
                ziemniaczanym (surowe ziemniaki kroje w drobna kostke, przysmazam na tluszczu z
                cebula i przyprawami, podduszam do miekkosci i stosuje jako nadzienie, czasem
                dodaje tez cieciezycy). To jest chyba dobry pomysl, zeby samose upiec w
                piekarniku, bo w wersji hardcore jest smazona we fryturze, tlusta jak
                nieszczescie.
              • dziuunia Cynamoon i Hela-dzięki :))),n/txt 28.01.05, 13:51

• yfcia farsze do pieczonych pierogów 28.01.05, 12:49
      Znalazłam takie bezmięsne:
      -biała kapusta + jabłka + jaja na twardo
      -szpinak + jajka na twardo
      -szpinak + oliwki
      -z wędzoną rybą
      -z krabami
      -kalafior + żółty ser
      -z porem
      -z mozarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami
      -z cebulą
      • invicta1 YFCIU 28.01.05, 12:50
        a z krabami to jak zrobić?
        • yfcia z krabami 28.01.05, 12:58
          Do tych pierożków proponowane jest ciasto francuskie. Pozostałe składniki:
          -250 g mięsa z krabów
          -100 g rzodkiewek
          -2 łyżki siekanego szczypiorku
          -2 łyżki siekanego koperku
          -2 żółtka
          Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Mięso krabów włożyć do miseczki(mrożone
          rozmrozić, konserwowe osączyć z zalewy), do miesa zetrzeć na grubej tarce
          rzodkiewki, wsypać szczypiorek i koperek. Z ciasta wykroić 16 placuszków o
          średnicy 10 cm. Na każdy placuszek położyć łyżkę nadzienia.Żółtka wymieszać z
          niewielką ilością wody, posmarować pierogi i nakłuc je kilkakrotnie
          widelcem.Ułożyć na blasze opłukanej zimną wodą i piec 15-20 minut w temp.
          220*C. Podawać na ciepło lub na zimno.
    • Gość: agilewska2 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 28.01.05, 12:54
      Najlatwiejsze ciasto
      2 1/2 szkl. maki
      1 margaryna /200 g/
      1smietana kwasna/200 ml/
      make wymieszac z margaryna, dodac smietane ugniasc ciasto,schlodzic ok 1 godz.
      z tego ciasta mozna robic paszteciki ze slonym nadziniem/ser typu feta z
      czarnuszka i ziolami, lub z pieczarkami albo kapusta zgrzybami,ja lubie z
      resztkami kurczaka z rosolu z cebulka/ albo na slodko/mozna podzielic ciato na
      3 czesci kazda czesc rozwalkowac na bardzo cienki placek-dobrze sie walkuje
      miedzy dwoma torebkami -reklamowkami.jesli chcemy zrobic rogaliki to kazdy
      krazek dzilimy na 8 czesci i nadziewamy/orzechy zmielone z cynamonem i cukrem
      albo drzemem-co lubimy/mozna zrobic ala sztrudel .ja kazdy placek smaruje
      drzemem posypuje cynamonem i zmielonymi orzechami i rodzynkami , zwijamy rolade-
      w sumie 3.pieczemy ok, 1/2 godz. 175 stopni C
      • Gość: miszam Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 13:15
        A to jest ciasto z dodatkiem serka twarogowego z Kuchni Neli. Jest podobne do
        francuskiego, tylko lepsze. Wychodzi zawsze, fantastycznie daje się nadziewać i
        jest bardzo pyszne i łatwe:
        1 szkl. mąki (140 gr)
        1/4 łyżeczki soli
        1 łyżeczka cukru
        125 gr dobrze schłodzonego masła
        125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak)
        1 jajko do posmarowania po wierzchu
        Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później
        rozwałkować, nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować po wierzchu
        rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Zrobić na
        wierzchu parę niewielkich nacięć nożem (ciasto ładnie wtedy wyrośnie).
        Rozgrzać piekarnik do 200, po włożeniu ciasta obniżyć do 180, piec aż się całe
        ładnie przyrumieni.

• dziuunia Ciasto kruche na piwie podobne do francuskiego 28.01.05, 13:50
      To dorzucę jeszcze przepis na ciasto kruche na piwie,moja ciocia robi z niego
      paszteciki z kapustą ale mozna też dać słodkie nadzienie.

2 1/2-3 szklanki mąki i szczyptę soli(można dać więcej jak nadzienie słone-do
      1/2 łyżeczki) zagnieść z 200 g masła zimnego,dodać 1/2 szklanki piwa jasnego i
      zagnieść kulę,jak za mokre dodać mąki,jak za suche to odrobinę piwa.Wałkować
      cienko i kroić dowolnie,nadziewać.Piec w 200 stopniach ok.15 minut.

Ciasto przypomina trochę ciasto francuskie w konsystencji i smaku.Trzeba je
      dość szybko zagniatać i wałkowac bo jest raczej dość miękkie i nie lubi ciepła.
      • abere8 Re: Ciasto kruche na piwie podobne do francuskieg 23.02.05, 10:28
        Bardzo fajne to ciasto na piwie. Zrobilam z nim dzis krokiety, pierwszy raz w
        zyciu zreszta i super wyszly. Bardzo latwo sie zagniotlo i mialo ladna
        konsystencje, tylko pieklam przez 20 minut, nie 15 i na ostatnie piec
        zwiekszylam temperature do ok. 220 stopni.
    • krishka Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 23.02.05, 15:49
      ostatnio robiłam tartę ze szpinakiem; z ciasta, ktore mi zostało, zrobiłam
      pieroga. Pyszny wyszedł! Przepis na kruche ciasto najprostszy na świecie: 1,5
      szkl. mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej), 0,5 kostki masła, ok. 1/3-1/2
      szklanki wody. Masło rozkruszam widelcem w mące, dodaję wodę, szybko zagniatam
      i odstawiam do lodówki. Łatwizna! potem wystarczy naładować pierogi farszem u
      upiec (ja piekłam ok. 15-20 min).

Farsz włożyłam taki, jak do tarty, czyli szpinak+cebulka+ser pleśniowy+boczek
      zesmażony + przyprawy (dużo czosnku, pieprz, sól i gałka muszkatołowa). W tę
      sobotę zrobię chyba z kapustą i grzybami prawdziwymi (mrożone) lub z warzywami.
      Co tam mi się nawinie pod rękę. A może coś z serem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka