invicta1 28.01.05, 10:27 ciasto drożdżowe czy nie? propozycje wkładu najchetniej bezmięsne (poszczę w piatki); jak długo piec i w jakiej temp? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 10:37 Może krucho-drożdżowe?Kopiuję swój przepis stąd: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18438828 Ciasto krucho-drożdżowe przepis z książki 'W staropolskiej kuchni'M.Lemnis i H.Vitry oryginalnie do makowca-tutaj zmniejszyłam ilość cukru i dodałam sól 40 dkg mąki posiekać z 15 dkg masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 łyżeczki cukru,1 łyżeczkę soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka.Zagnieść ciasto.Odstawić do wyrośnięcia. Z ciasta uformować wałek grubości ok.8-10 cm i kroić ostrym nożem na 2 cm grubości plastry.Każdy plaster wałkować na podłużny placuszek,nakładać dowolne nadzienie i formować pierogi-nalezy pilnować żeby dokładnie skleić brzegi,mozna je ponakłuwać widelcem lub patyczkiem.Odstawić na 15 min.do wyrośnięcia.Posmarować żółtkiem rozmąconym z 3 łyżkami mleka. Piec ok.15-20 min.w 180 stopniach. A co do wkładu to może coś z kapusty,niekoniecznie kiszonej?Albo farsz taki jak do ruskich,albo coś ze szpinaku?Grzyby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 10:48 Dziuuniu, czy myślisz, że to ciasto do cebularzy się nada? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 11:12 Jasne że się nada do cebularzy.To bardzo uniwersalne i łatwe do zrobienia ciasto.Można robić z niego bułeczki czy rogaliki z nadzieniem.Do różnych zawijańców typu makowiec czy inna strucla też się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 11:00 Jak zrobic do tego farsz grzybowy? Mam sporo suszonych (lesnych). Kapusty nie mam i miec nie bede (nie wyjde z domu bom chora). Mozna cos takie upichcic? :) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 11:01 a uduś tych grzybków z cebulka i do środka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 11:06 Jestescie wielcy! Mam nadzeieje, ze po regularnym zaczytywaniu sie w Waszych pomyslach wreszcie zaczne miec choc odrobine inwencji tworczej, bo z tym u mnie cienko :( Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.01.05, 12:06 Pytanie z serii idiotycznych. Jak rozpuscic drozdze w smietanie?? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 12:10 jeżeli drożdże i śmietana maja temp pokojową i dodasz cukier, to ładnie się rozmieszają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.01.05, 12:13 Dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarolaDeluxe/kags Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.futuro.pl 28.01.05, 10:44 chyba tez wyprobuje takiego pieroga :) ja natomiast jak mam ochote na "inne" pierogi, to te zwykle (tzn. w zwyklym ciescie) smaze na oliwie na patelni :). sa chrupiace i delikatne :) ale mnie naszla ochota :))). Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 28.01.05, 10:58 Mozna jeszcze zrobic Samosy. Ciasto kruche, powiedzmy, jak na tarte (dobrze make pszenna zmieszac z razowa) farsz warzywny (ugotowane warzywa zgniecione i wymieszane z przyprawami) i upiec w piekarniku. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Cynamoon.... 28.01.05, 11:14 ....napisz proszę jakie warzywa dajesz do samosów i jakie przyprawy.I czy robiłas kiedyś ciasto do nich z mąki grochowej albo cieciorkowej?Bo gdzies widziałam takie przepisy też. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Cynamoon.... 28.01.05, 11:49 Ciasta z tych mak nie robilam, ale kiedys sprubuje, bo widzialam je w sklepie vege. Zwykle mieszam pszenna z pszenna razowa. Nadziewalam zwykle tym co mi wpadlo w rece (nie ortodoksynjnie): cebula, czosnek, kalafior, marchewka, daikon, kapusta, cukinia itd... najpier podsmazalam starty swiezy imbir,na ghee lub oliwie, potem jakas masale (kupiona lub zrobiona) dodawalam warzywa i dusilam do miekkosci. Albo warzywa gotowalam na parze, robilam pure ucierajac z przyprawami. Teraz troche podczytalam o indiach i zrobie (planuje na weekend) takie prawdziwsze nadzienie ;-) z warzyw z ziemniakami i jakims straczkiem- a moze tez sprubuje jakim ryzem z cebula i soczewica? Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Cynamoon.... 28.01.05, 11:54 Acha, jak sama robilam przyprawy, to mniej wiecej tak (to chyba z puszkki mam skopiowane ): Garam Masala 3 łyżki nasion czarnego kardamonu 3 kawałki cynamonu długości 9-10 cm łyżka goździków ćwierć szklanki ziaren czarnego pieprzu pół szklanki nasion kuminu poł szklanki nasion kolendry Strączki kardamonu rozbić, wyjąć nasiona, cynamon pokruszyć. Patelnię rozgrzać przez 2 min. na małym ogniu, dodać przyprawy i stale mieszając (potrząsając patelnią) ogrzewać przes 2-3 min. Ostudzić, włożyć do młynka, zemleć. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. albo: 5 lyzek nasion kolendry 3 lyzki nasion kuminu :-) 2,5 lyzki nasion pieprzu ziarnistego 2,5 lyzki nasion czarnego kardamonu 1,5 lyzki nasion zielonego kardamonu 5 cm kory cynamonowca 4-5 gozdzikow. 1/3 galki muszkatolowej Przepis: Na lekko rozgrzana patelnie wsypac kolendre i kumin. Mieszajac podgrzac az wspanialy aromat wydobywac sie zacznie. uwaga - latwo jest je przypalic. Wysypac na talerz, poczekac az ostygna. Do mlynka do kawy, ja uzywam elektrycznego, wlozyc wszystkie skladniki. Jesli trzeba, to mielenie rozlozyc na kilka etapow. Przechowywac w szczelnym sloiku. albo: 6 dag czarnego zmielonego pieprzu, 6 dag zmielonej kolendry, 3 dag utłuczonych goździków, 20 ziaren kardamonu, 3 dag zmielonego cynamonu Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Samosa 28.01.05, 12:12 Robie czasem samose z nadzieniem miesno-warzywnym w wariancie indyjskim, lub z ziemniaczanym (surowe ziemniaki kroje w drobna kostke, przysmazam na tluszczu z cebula i przyprawami, podduszam do miekkosci i stosuje jako nadzienie, czasem dodaje tez cieciezycy). To jest chyba dobry pomysl, zeby samose upiec w piekarniku, bo w wersji hardcore jest smazona we fryturze, tlusta jak nieszczescie. Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia farsze do pieczonych pierogów 28.01.05, 12:49 Znalazłam takie bezmięsne: -biała kapusta + jabłka + jaja na twardo -szpinak + jajka na twardo -szpinak + oliwki -z wędzoną rybą -z krabami -kalafior + żółty ser -z porem -z mozarellą, oliwkami i suszonymi pomidorami -z cebulą Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia z krabami 28.01.05, 12:58 Do tych pierożków proponowane jest ciasto francuskie. Pozostałe składniki: -250 g mięsa z krabów -100 g rzodkiewek -2 łyżki siekanego szczypiorku -2 łyżki siekanego koperku -2 żółtka Ciasto rozmrozić, rozwałkować. Mięso krabów włożyć do miseczki(mrożone rozmrozić, konserwowe osączyć z zalewy), do miesa zetrzeć na grubej tarce rzodkiewki, wsypać szczypiorek i koperek. Z ciasta wykroić 16 placuszków o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek położyć łyżkę nadzienia.Żółtka wymieszać z niewielką ilością wody, posmarować pierogi i nakłuc je kilkakrotnie widelcem.Ułożyć na blasze opłukanej zimną wodą i piec 15-20 minut w temp. 220*C. Podawać na ciepło lub na zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agilewska2 Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 28.01.05, 12:54 Najlatwiejsze ciasto 2 1/2 szkl. maki 1 margaryna /200 g/ 1smietana kwasna/200 ml/ make wymieszac z margaryna, dodac smietane ugniasc ciasto,schlodzic ok 1 godz. z tego ciasta mozna robic paszteciki ze slonym nadziniem/ser typu feta z czarnuszka i ziolami, lub z pieczarkami albo kapusta zgrzybami,ja lubie z resztkami kurczaka z rosolu z cebulka/ albo na slodko/mozna podzielic ciato na 3 czesci kazda czesc rozwalkowac na bardzo cienki placek-dobrze sie walkuje miedzy dwoma torebkami -reklamowkami.jesli chcemy zrobic rogaliki to kazdy krazek dzilimy na 8 czesci i nadziewamy/orzechy zmielone z cynamonem i cukrem albo drzemem-co lubimy/mozna zrobic ala sztrudel .ja kazdy placek smaruje drzemem posypuje cynamonem i zmielonymi orzechami i rodzynkami , zwijamy rolade- w sumie 3.pieczemy ok, 1/2 godz. 175 stopni C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: pieczonych pierogów mi się chce help! IP: *.chello.pl 28.01.05, 13:15 A to jest ciasto z dodatkiem serka twarogowego z Kuchni Neli. Jest podobne do francuskiego, tylko lepsze. Wychodzi zawsze, fantastycznie daje się nadziewać i jest bardzo pyszne i łatwe: 1 szkl. mąki (140 gr) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 125 gr dobrze schłodzonego masła 125 gr schłodzonego serka homogenizowanego (np. Twój Smak) 1 jajko do posmarowania po wierzchu Całość dobrze i szybko zagnieść,włożyć do lodówki na 2 godz. Później rozwałkować, nałożyć farsz i dokładnie zalepić. Posmarować po wierzchu rozmąconym jajem, posypać solą gruboziarnistą i ulubionymi ziołami. Zrobić na wierzchu parę niewielkich nacięć nożem (ciasto ładnie wtedy wyrośnie). Rozgrzać piekarnik do 200, po włożeniu ciasta obniżyć do 180, piec aż się całe ładnie przyrumieni. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Ciasto kruche na piwie podobne do francuskiego 28.01.05, 13:50 To dorzucę jeszcze przepis na ciasto kruche na piwie,moja ciocia robi z niego paszteciki z kapustą ale mozna też dać słodkie nadzienie. 2 1/2-3 szklanki mąki i szczyptę soli(można dać więcej jak nadzienie słone-do 1/2 łyżeczki) zagnieść z 200 g masła zimnego,dodać 1/2 szklanki piwa jasnego i zagnieść kulę,jak za mokre dodać mąki,jak za suche to odrobinę piwa.Wałkować cienko i kroić dowolnie,nadziewać.Piec w 200 stopniach ok.15 minut. Ciasto przypomina trochę ciasto francuskie w konsystencji i smaku.Trzeba je dość szybko zagniatać i wałkowac bo jest raczej dość miękkie i nie lubi ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
abere8 Re: Ciasto kruche na piwie podobne do francuskieg 23.02.05, 10:28 Bardzo fajne to ciasto na piwie. Zrobilam z nim dzis krokiety, pierwszy raz w zyciu zreszta i super wyszly. Bardzo latwo sie zagniotlo i mialo ladna konsystencje, tylko pieklam przez 20 minut, nie 15 i na ostatnie piec zwiekszylam temperature do ok. 220 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
krishka Re: pieczonych pierogów mi się chce help! 23.02.05, 15:49 ostatnio robiłam tartę ze szpinakiem; z ciasta, ktore mi zostało, zrobiłam pieroga. Pyszny wyszedł! Przepis na kruche ciasto najprostszy na świecie: 1,5 szkl. mąki (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej), 0,5 kostki masła, ok. 1/3-1/2 szklanki wody. Masło rozkruszam widelcem w mące, dodaję wodę, szybko zagniatam i odstawiam do lodówki. Łatwizna! potem wystarczy naładować pierogi farszem u upiec (ja piekłam ok. 15-20 min). Farsz włożyłam taki, jak do tarty, czyli szpinak+cebulka+ser pleśniowy+boczek zesmażony + przyprawy (dużo czosnku, pieprz, sól i gałka muszkatołowa). W tę sobotę zrobię chyba z kapustą i grzybami prawdziwymi (mrożone) lub z warzywami. Co tam mi się nawinie pod rękę. A może coś z serem? Odpowiedz Link Zgłoś