kaiserka 01.02.05, 17:21 Omlet nie slodki. Nie bardzo mi sie chce uzywac trzech patelni, ale podobno omlet najlepszy z max. 3 jajek? Rzowiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: Omlet dla trojga? 01.02.05, 17:26 Na 3 osoby, to co najmniej z 6 jajek. Nie wiem, skąd ograniczenia typu max. 3 na patelnię? Ciekawe, swoją drogą. Jeśli masz zieloną paprykę, albo cukinię, możesz zrobić tak: dużą cebulę poszatkuj, ale niezbyt drobno. 2 papryki pokrój w cienkie paseczki, albo 2 nieduże cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelnię wlej kilka łyżek oliwy i wrzuć cebulę i cukinię albo paprykę. Poduś razem aż trochę zmiękną. Dodaj ze 3 posiekane ząbki czosnku, pieprz i sól. W miseczce starannie rozbełtaj jajka (trzepaczką albo widelcem) razem z 2-3 łyżkami mleka. Zalej to, co na patelni rozbełtanymi z mlekiem jajkami. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię. Po 10 minutach sprawdź, czy omlet się ściął. W razie potrzeby, przewróć na drugą stronę. W sezonie dodałabym do takiego omletu jeszcze plasterki pomidorów (już po usmażeniu) i świeżą bazylię. Teraz raczej tylko można posypać startym parmezanem i bazylią, jeśli się ma w doniczce. Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Re: Omlet dla trojga? 01.02.05, 17:39 hania55 napisała: > Na 3 osoby, to co najmniej z 6 jajek. Nie wiem, skąd ograniczenia typu max. 3 > na patelnię? Ciekawe, swoją drogą. Gdzies mi sio to obilo ooczy lub uszy z tymi jajkami... Z warzyw znalazlam fasolke i mam czosnek - bede experymetowac. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Omlet dla trojga? 01.02.05, 17:41 moze ela sie wypowie, ale mnie uczyla kucharka we Francji, ze najlepszy omlet jest z 5 jaj na osobe. Najmniejsza dopuszczalna ilosc to 3. Wydaje mi sie, ze mozna zrobic na dosc duzej patelni na 3 osoby z ok. 10 jaj i odzielic na 3 czesci. Patelnia powinna byc w miare nowa. Jaja roztrzepywac energicznie widelcem: najpierw 1, potem do roztrzepanego dodac nastepne i roztrzepac razem, potem nastepne i znowu razem itd. Na koncu dodac b. cienkie wiorki zmrozonego masla. Nie dodawac mleka ani maki!!! Maslo i ubijanie po 1 jajku powoduje efekt podobny jak w ciescie francuskim. Smazyc na masle 1:1 z oliwa. Po 1/1 lyzce na osobe. Nie przewracac! Mozna podwazyc lekko brzegi nozem, zeby masa sciekla pod spod. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Omlet dla trojga? 01.02.05, 17:45 Fajny sposób, muszę spróbować, tylko 5 jajek nie zjem na raz :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka No to nie byl jakis przeboj. 01.02.05, 19:17 m. zadowolony, ale mlodziez nie za bardzo. Sam omlet ok. (kazde jajko oddzielnie bylo rozbijane), ale ta zielona fasolka nie byla jakims najlepszym pomyslem. To tyle, zebyscie wiedzieli Odpowiedz Link Zgłoś