malen_a 02.02.05, 16:15 mam powyzsze warzywka w domu - prosze o pomoc jak mam je przygotowac aby zjesc je z makaronem? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: brokuly+szpinak 02.02.05, 16:16 jadłam kiedyś risotto przygotowane w oparciu o te dwa warzywa. Było smaczniuśkie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: brokuly+szpinak 02.02.05, 16:24 Zrob z nich podstawe sosu. Na cebuli i czosnku na oliwie duś szpinak zeby odparowal troche, dodaj przyprawy swoje. Tu szpinak potraktuj jak baze pomidorowa sosów. Brokuly na sam koniec dodaj i dopraw jeszcze mocniej calosc. Makaron jak juz ok, dodaj do sosu, zamieszaj i podawaj. Oczywiscie mozesz miesna wkladke zrobic tez w fazie cebuli i czosnku. Nie pogniewa sie taki sos raczej na śmietanę lub jogurt. Z pewnością nie pogniewa sie na dodanie sera ostrego na koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: brokuly+szpinak 02.02.05, 16:29 Hmm z tym jogurtem to bym nie ryzykowala poniewaz ma tendencji do warzenia sie lepiej wykorzystac smietane 18% jak ma byc w miare lekko oraz obsypac ladnie danko uprazonymi platkami migdalow bo dobrze smakuja z brokulem. Co do przepisu to Jacus bardzo zgrabnie go ujął ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: brokuly+szpinak 02.02.05, 16:38 No to lepiej smietanę. A jak moze byc "zapiekanka", to na makaron gotowy wyloz nasza masę - sos dodajac jajko, śmietane i ser. I wsadz do piekarnika - do zbrazowienia wierzchu. Tylko chyba mocniej trzeba odparowac szpinak wtedy, bo moze podchodzic woda zielona calosc i moze wygladac tak mniej apetycznie...? Odpowiedz Link Zgłoś