Gość: Majka IP: *.server.ntli.net 05.02.05, 14:18 Bardzo prosze o porade - czy nalesniki mozna smazyc na oleju z oliwek czy lepsze beda na margarynie. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: nalesniki 05.02.05, 14:59 Najlepsze będą jeśli weźmiesz skórkę słoniny lub słonine i potrzesz nią patelnię. Oliwy, oleju czy margaryny ZAWSZE będzie za dużo. Tutaj potrzeba naprawdę tylko tyle aby NATŁUŚCIĆ patelnię... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f yo! 05.02.05, 15:05 robie na oliwie, na masle tez....ale wlasnie z wielkim umiarem tluszczu, jaki by niebyl. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: nalesniki 05.02.05, 15:21 polewam patelnie olejem i wycieram go papierem kuchennym, przy kolejnych nalesnikach przecieram już tylko tym "zabrudzonym" papierem. Najważniejsze żeby ciasto odstało sie odpowiednio długo po zrobieniu. ostatnio jak smażyłam po 30 min wszystkie mi sie przyklejały, poczekałam kolejne 30 min i reszta usmażyła się bez najmniejszego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: nalesniki 05.02.05, 17:17 Margaryna jest ostatecznością ! Nie polecam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: nalesniki IP: *.net176.adsl.community.co.uk 05.02.05, 17:36 Dziekuje wam za odpowiedzi, koncem koncow musialam usmazyc na oliwie, bo margaryny mialam ociupinke.Moja mama zawsze smazy na margarynie i tak bylam nauczona, z kolei mama mojego chlopaka smazy na oleju i nie za bardzo mi smakowaly. Co do sloninki to tak wlasnie robila moja babcia, nalesniczki byly cudne, maczane w smietance z butelki, ale tu w tym kraju raczej sloniny nie dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Late Re: nalesniki IP: *.crowley.pl 05.02.05, 20:28 Wiem, że już po czasie i naleśniki usmażone, ale można dodawać do ciasta trochę oleju i już nie trzeba natłuszczać patelni, swoją szosą ja też najbardziej lubię wersję ze słoniną Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: nalesniki 05.02.05, 20:30 Gość portalu: Late napisał(a): > swoją szosą ja też najbardziej lubię wersję ze słoniną Ja też. Bo tę słoninę można potem zjeść. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokk10 Re: nalesniki IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.02.05, 21:08 Wydaje mi się że najlepiej naleśniki smaży się na słoninie(NAbijasz kosteczkę na widelec i delikatnie smarujesz) ale jeżeli wybierasz pomiędzy margaryną a oliwą wybrał bym oliwe ponieważ margaryna "pływa po patelni" a tak delikatnie maczasz ziemniaczek w oliwie, smarujesz po patelni i włala:D Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: nalesniki 05.02.05, 21:26 ja tez zawsze na skorce ze sloniny. Najlatwiej wtedy odwrocic jednym podrzutem i sie nie popryskac tluszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jswm Re: nalesniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 21:47 wcześniej zawsze na słoninie a teraz sobie patrzę jak ją wcinają sikorki :) Odpowiedz Link Zgłoś