Gość: zosia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:42 Co można zrobić z zamrożonych ogonków rakowych, słyszałam że można je podsmarzyć na czosnku dodać śmietane i koperek, podawać z makaronem. Ale może ktoś ma inny pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: ogonki rakowe? 07.02.05, 14:01 sos z raczkami do makaronu jest absolutnie pyszny-ja akurat zamienilam koperek na pietruszke-ale to moja inwencja, bo nie przepadam za koprem Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ciasteczka rakowe.... 07.02.05, 14:38 Zrob ciasteczka rakowe (mozna tez z miesa krabow, paluszkow krabowych i krewetek malutkich)Świetne zamaist nieśmiertelnych sałatek... Rozmroź i podziabaj widelcem, lub pokroj do maleńkości. I do miseczki. Łyżka startego imbiru świeżego do tego oraz 1-2 łyżki mąki pszennej. Wyrobic niby ciasto, oprószona łapką podzielic i uformować ciasteczka. Rozgrzej olej lub oliwę na patelni i smaż po 3-4 na raz. Każda strona 2-3 minutki. I na bok na ręcznik papierowy - musi dobrze obciec z tluszczu kazde ciasteczko. Najlepiej smakują na cieplo z sosem slodkim chili, ale na zimno tez mogą byc. Mozna skropic cytryna. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: ciasteczka rakowe.... uwaga! 07.02.05, 14:41 Przepraszam, nie wiem przeciez ile masz tych ogonków :-) Przepis z mąką i imbirem jest na dwie puszki krabów, opakowanie średnie krewetek małych, słoik większy rakowy, lub średnie pudełeczko paluszków = ok 400-450 g? Ale mozesz delikatnie sypac te mąka, do zuyskania rozsądnego "ciasta" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:No coś Ty... 07.02.05, 14:41 koperek na pietruchę???Łał... ;-)))a Masełko dajesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re:No coś Ty... 07.02.05, 14:48 i kłaczki szafranu, bo posiadam z radością i kolor jeszcze piekniejszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ogonki rakowe? 07.02.05, 15:58 To teraz po polsku "ogonki", a nie "szyjki" rakowe? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ogonki rakowe? 07.02.05, 16:58 Ale w ksiazkach kucharskich zawsze "szyjki". Odpowiedz Link Zgłoś