Dodaj do ulubionych

Makaron z białym sosem - włoskie

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 13.02.05, 22:43
Włoskie sposy do makaronów są różne: neapolitana, bolonese itd... Wiem, że
ejst taki biały sos do makaronu (chyba do rurek), ale pojęcia nie mam, jak
się nazywa i z czego się go robi. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • giezik Re: Makaron z białym sosem - włoskie 13.02.05, 22:51
      no do wyboru do koloru(jesli mozna tak powiedziec)
      - alfredo - smietanowy
      z gorgonzolą (do bucatini)
      z ricottą i smietaną
      z mascarpone i pieczarkami
      cytrynowy (tez na bazie smietany)

      --
      "Twoje czytanie było wspaniałe, nie rozumiałem anie słowa. To musi być doprawdy potężny język, kiedy nie wiadomo w ogóle, o co chodzi."
        • giezik wybór jest jak stąd 13.02.05, 22:59
          do końca świata, tylko choć smak określ - co lubisz, na co masz ochote itp.

          --
          "Twoje czytanie było wspaniałe, nie rozumiałem anie słowa. To musi być doprawdy potężny język, kiedy nie wiadomo w ogóle, o co chodzi."
          • Gość: asiek_asiekowaty Re: wybór jest jak stąd IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 13.02.05, 23:06
            Rodzinka konserwatywna, chłopak wybredny, więc coś niezbyt cudacznego
            (cytrynowy odpada), ale przede wszytskim bez pomidorów i mięsa, za to właśnie
            coś ze smietaną lub żółtym serem, składniki proste, żeby nie latać pół miasta
            na składnikiem, którego nazwy nie umiem wymówić. ;)

            Pamiętam też 2 makaronowe potrawy, które mi smakowały: w Niemczech jadłam na
            ciepło makaron z serem żółtym i wędliną, reszty składników nie pamiętam, a w
            USA makaron z kawałeczkami ostrej papryczki, reszty składników nie pamiętam.
            (to bez sosów, raczej na kształt sałatki makaronowej)

            • giezik Re: wybór jest jak stąd 13.02.05, 23:11
              to czasem bład zakłądanie, ze wszyscy są konserwatywni i nie chca nic sprobowac. Przede wszystkim od Ciebie zalezy jak podejdziesz do sprawy

              moze na poczatek:
              Makaron z szynką i ricottą
              Autor (źródełko): barilla
              Data: 04-10-2004
              Czas przyrządzania (gg:mm): 00:25
              Kategoria: makarony.
              Ilość porcji: 4
              Składniki:
              35 dag makron casarecce -- może być inny krótki, z powierzchnią żłobioną
              20 dag pomidorów
              20 dag ricotta
              10 dag śmietany
              10 dag szynki -- najlepiej parmeńska
              5 dag masła
              szałwia -- świeża
              oliwa z oliwek

              1. Zagotować makaron
              2. Na oliwie przesmażyc szynkę , w osobnym naczyniu wymieszać ricottę, śmietanę i masło na
              jednolitą mase.
              3. Obrać pomidory ze skórek , wydrązyć nasiona i pokroić na małe kawałki. Do smażącej się szynki wrzucić pocięte liście szałwii, pomidora i smazyć jeszcze z 5 min.
              4. Dodać sos śmietanowy, chwile pogotować.
              Wymieszac z makaronem

              --
              "Twoje czytanie było wspaniałe, nie rozumiałem anie słowa. To musi być doprawdy potężny język, kiedy nie wiadomo w ogóle, o co chodzi."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka