syswia 21.02.05, 01:28 Senin, Masz moze jakis dobry, wyprobowany przepis na rybe? Bo ja tylko salomona w curry i biala rybe z rusztu w tandoori, a mam ochote na cos nowego... Thnx, Sto Kobiet Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: ryba/do senin IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 21.02.05, 08:00 mam, z bardzo ciekawego zrodla siostrzyczki od Matki Teresy mi go daly - pochodzily z Kerali, rodzinnych stron mojego meza (wlasciwie jego przodkow) wyprobowalam kilkakrotnie... na duza rybe (ok kilograma) trzy duze cebule, 30 gram sproszkowanego chilli (rozbeltac w pol szklanki wody) + 4 swiezych papryczek chilli, 2 lyzeczki soli ( mozesz dodac wiecej soli jesli okaze sie zbyt ostre ;)) ocet bialy 3 lyzki (nie cytryna a ocet wlasnie) liscie curry imbir drobno posiekany 1 lyzeczka kurkumy cebule pokrojona w plasterki trzeba skarmelizowac (na oleju, lub ghee oczywiscie) , rybe (dzwonka)lekko podsmazyc na tluszczu i dodac wszystkie przyprawy, oprocz cebuli, lekko wymieszac, przykryc pokrywka, dusic przez 10 minut, zmniejszyc ogien, zdjac pokrywke i prozyc dalsze 5 minut az plkyn odparuje, na koniec dodac cebule jesc z bialym ryzem i roznistymi dodatkami ************************** ponizej przepis na --------"Curry Rybne z Malakki w stylu portugalskim" tez wyprobowane: (caly proces gotowania ok 10-15 minut) przygotowanie moze z 10 minut) zaczyna sie od smazenia ziaren kminu (1/2 lyzeczki)i kopru (fennel) 2 lyzeczki, dodac imbir i cebule (dwie) smazyc 3 minuty, dodac pomidora, 2 zielone chilli smazyc nastepne 2 minuty, tamarin namoczyc, odcisnac wode i dodac (wode) do garnka, dodac klacze trawy cytrynowej, i klka lisci curry, gotowac 2 minuty dodac 2 lyzki curry i sproszkowanego chilli lyzeczke, kurkume (pol lyzeczki) dodac wode lub wywar rybny, zagotowac. filety z ryby, pokrojone na srednie kawalki oproszyc sola i skrobia kukurydziana, wrzucic do sosu, gotowac na srednim ogniu przez ok 6 minut, wyjac rybe, a sos gotowac troche dluzej by odparowac plyn. rybe dodac do sosu tuz przed podaniem, posypac zielonym posiekanym chilli i prazona cebulka Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: ryba/do senin 21.02.05, 14:24 Dzieki za inspiracje. Kupilam wczoraj duza rybe. Bede dzisiaj robic. Odpowiedz Link Zgłoś