yanga 21.02.05, 21:35 Pierwszy raz kupiłam świeże mango. Jest zielone z czerwonym rumieńcem, twarde. Takie ma być czy lepiej trochę przetrzymać? Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania55 Re: mango 21.02.05, 22:02 Przetrzymaj aż choć trochę zmięknie. Mango jest świetnym składnikiem sałatki owocowej, bo wprowadza do niej ostrzejszą, żywiczną wręcz nutę. Można je dodać też np. do do kurczaka albo ryby w curry. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: mango 21.02.05, 22:06 nie powinno być kamienne, ale też nie konsystencji np. dojrzałej brzoskwini. coś pośredniego. najlepiej włozyć do torebki papierowej z jabłkiem lub bananem i na dwa dni na dolną półkę lodówki. ja lubię dosyć twarde, bo bardziej kwaśne:) ale rzadko udaje się w sklepie kupić takie gotowe do zjedzenia:( Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: mango 21.02.05, 22:06 ostatnio robiłam chutney z mango i czerwonej cebuli. NIe powiem, smaczny wyszedł.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: mango IP: *.chello.pl 21.02.05, 22:07 A mnie przeszkadza ten zapach jakby terpentyny blisko pestki, niestety. Ale w sałatce jest pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: mango 21.02.05, 22:09 yanga napisała: > Pierwszy raz kupiłam świeże mango. Jest zielone z czerwonym rumieńcem, > twarde. Takie ma być czy lepiej trochę przetrzymać? Macie jakieś pomysły, co > z tym zrobić? Potrzymaj troche, mango do zjedzenia nie powinno byc twarde. Mango jest jak taka splaszczona kula, w srodku jest dosc duza pestka, wlasnie splaszczona. Nie obrane mango kroje na trzy czesci, jedna strona kuli do pestki, cylinder z pestka, i zostaje druga strona kuli do pestki. Potem w kazdej z tych polkuli nacinam pomaranczowy miazsz w kratke (w jedna strone pare "kresek" nozem prawie do skorki, potem w druga), i odwracam z wypuklego na wklesle - wychodzi taki pomaranczowy jez. Najtrudniej jest z cylindrem. Trzeba go obrac ze skorki, i pokroic jak sie da na kawalki - do skompletowania tych jezy. Sa rozne odmiany mango, niektore sa bardzo wlokniaste, i wtedy nie tylko trudno z tym cylindrem, ale takze z jedzeniem. Najlepsze mango do jeszenia sa zerwane dojrzale, ale to niestety, nie w naszym europejskim klimacie. Tak sie sklada, ze dostalam dzis trzy zielone mango prosto z francuskiej wyspy Reunion (to jest na wschod od Madagaskaru). One tez musza dojsc. Gdy potne je w jeze, zrobie zdjecia i podesle. Jesli chodzi o zdjecia, tutaj sa, i jez z mango takze. www.photofruit.net/photos.php3?korb=&stri=&keys=&p=&keys=mango- Odpowiedz Link Zgłoś
poleczka2 Re: mango 21.02.05, 22:12 Jak jest zbyt dojrzały to się robi bardzo włóknisty i one wchodzą pomiędzy zęby. Takie przynajmniej jest moje doświadczenie. Natomiast bardzo dobre w sałatce, ja robię stek z tuńczyka z salsą której jednym ze składników jest właśnie mango. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: mango 22.02.05, 00:05 poleczka2 napisała: > Jak jest zbyt dojrzały to się robi bardzo włóknisty Poleczko, to nie dojrzalosc, tylko odmniana mango. Jadlam dojrzale mango, prawie przejrzale, pelno, prosto od baby na ulicy w Boliwii, sto lat temu, nie bylo w niz zadnych wlokien, sok lal sie po palcach, a smak rozplywal w gebie. Natomiast w zeszlym roku co nie kupilam, to bylo wlokniaste. Piekne na oko, ale okropnie wlokniaste. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: mango - jakie i jak 21.02.05, 22:55 Niestety, po angielsku, ale pomozemy jesli trzeba: www.recipegoldmine.com/foodprep/foodprep41.html Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 yandze 21.02.05, 23:02 w angielskim pomagać nie trzeba:) btw. tam twierdzą, że nie można chłodzić w lodówce, jakoś nie zauwazyłam, żeby dolna półka czy szuflada przeszkadzała w dojrzewaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: yandze 21.02.05, 23:04 Nie przeszkadza. Ani w przechowywaniu, jeśli się połowę tylko zużyje na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: mango - jakie i jak 21.02.05, 23:10 Może być w ingliszu, dzięki :-). Tam podają ten sposób z jeżem. Ja myślałam raczej o jakiejś sałatce owocowej, tylko nie wiem, z czym się to komponuje. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: mango - jakie i jak 21.02.05, 23:31 mój problem to nie zeżreć surowego natychmiast po obraniu:( ale z obecnych teraz świeżych owoców można z bananem, kiwi, mandarynkami i winogronami. parę kawałków kandyzowanego imbiru nie zaszkodzi, albo do sosu z soku z pomarańczy dodać trochę startego imbiru. moga być jeszcze gruszki z puszki (williamsy) bo te południowoafrykańskie świeże na ogół twarde jak kamień. może być ananas - ze swieżym lepiej się gryzą żywice :) zestaw to mango, poziomki i borówki amerykańskie, to jedyna forma w jakiej przełknę borówki, no ale teraz tylko mrożone są. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: mango - jakie i jak 21.02.05, 23:36 Wpisz w wyszukiwace (Google...) mango recipes, a wyjdzie mnostwo linkow z przepisami rozmaitymi. Tak ja znalazlem. A mango moim zdaniem bylo rajskim owocem, nie jablko. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: mango 21.02.05, 22:57 A jeszcze jedno wykorzystanie, mango w blenderze zmieszać z wyciśniętą pomarańczą i truskawkami (rozmrożone z mrożonki mogą być). Wypić lub zjeść łyżeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: mango IP: *.access.telenet.be 22.02.05, 01:14 lepiej przetrzymaj kilka dni na wierzchu az dojrzeje dobre jest na surowo ale rowniez dodane do miesa i drobiu takze do ryzu Odpowiedz Link Zgłoś
zsa-zsa Re: mango 22.02.05, 01:20 mango nie musi byc "na owocowo", czyli slodko. moj egzotyczny znajomy je je np. tak: raczej twarde, malo dojrzale mango kroi w kostke, dodaje pokrojona papryczke chilli (a jeszcze lepiej papryczke z jamajki, ale gdzie ja zdobyc ;-)), skrapia cytryna, miesza, soli i ponownie miesza. To wszystko. Kto odwazny niech probuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: mango IP: *.access.telenet.be 22.02.05, 01:28 Ja kroje w plasterki ogorka , cebule , kropie octem i maggi i dodaje dojrzale mango Odstawiam do lodowki po paru dniach wychodzi salatka-konfiturka swietna do wedlin Mozna dac czerwonej cebuli albo wkroic troche czerwonej kapusty dla koloru Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: mango 22.02.05, 10:54 Dziękuję wszystkim, za parę dni coś zrobię. A może nic nie zrobię, tylko pożremy na surowo? :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: mango 28.02.05, 22:25 Yanga, mangi dojrzaly po tygodniu, wlasnie zjedlismy pierwsza, zdjecia zrobilam i poslamam (takie zmniejszone) do Galerii potraw - powinny sie pokazac, gdy moderatoz przepusci. W miedzyczasie mozna ogladac jeza w moim notatniku www.ccwhois.net/parisvarsovie/mango-jose-reunion.html Odpowiedz Link Zgłoś