max7760 20.06.02, 15:35 Czy ktos zna jakis fajny, sprawdzony przepis na te potrawe? Nigdy jej nie robilem, a chcialbym sprobowac. Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: coralin Re: Risotto - kto zna przepis? IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 20.06.02, 16:28 Zerknij na wątek o kalafiorze.Zamiesciłam tam przepis na risotto z kalafiorem. Odpowiedz Link Zgłoś
melanie Re: Risotto - kto zna przepis? 21.06.02, 23:14 Mam sprawdzony przepis na risotto, chociaz to bardziej jest piław, ale ważne,że jest super i zawsze się udaje: pierś kurczaka pokroić na paseczki, oprószyć przyprawami, jakie lubisz, dobrze jest dodać kurkumy, wtedy risotto ma piekny kolor, wyłożyć na rozgrzany olej (lub oliwę), obsmażyć, dodać cieniutko poszatkowaną marchewkę i cebulkę, można dać wszystkie warzywa,jakie lubisz, ja daję gotową mieszankę z horteksu włoszczyzna w paski (nie zadużo), ale dobrze też dodac pieczarki, wszystko razem obsmarzyć, i tu uwaga: wszystko przekładamy do bardzo szczelnego garka, dodajemy 2 części ryżu i 3 części wrzątku(!)(zależy na ile osób gotujesz, to i miarki mogą być różne, ważne,żeby tą samą miarką mierzyć i ryż i wodę) i koniecznie musi to być wrzątek, szybko doprawiamy ostatecznie jarzynką, sosem sojowym,jeżeli kto lubi i szybko zamykamy garnek, i już nie otwieramy! Gotować na bardzo małym ogniu ok pół godzinki. Każde ziarenko ryżu jest osobno,potrawa pieknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: Risotto na upały IP: *.chello.pl 22.06.02, 14:37 1. Jest pyszne na upały. 2. Do risotta warto się zaopatrzyć w specjalny ryż (na pudełku będzie napisane, że to do r.; można dostać w większych supermarketach). 3. Ryż umyć, odsączyć (1,5-2 szklanki). Na patelni rozpuścić masło (1/3 kostki), w nim zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone w plasterki 3-4 bulwy kopru. Gdy koper zmięknie ddoać ryż, podsmażyć, wlewać stopniowo bulion warzywny lub mięsny(z kostki; warto przygotować 1 litr). To potrwa ok. 20 minut, aż ryż zmięknie. Dodać wtedy parmezan (z pół szklanki) i dobrą łyżkę- dwie masła, wymieszać. Podawać posypane posiekanymi listkami kopru. Zamiast kopru włoskiego może być fasolka szparagowa, wtedy posypać koperkiem. Można też podać z lekko zrumienionymi na suchej patelni migdałami lub orzechami włoskimi. Do tego białe, schłodzone wino. PS. Do risotta można oczywiście dawać różne warzywka albo grzyby oraz dodatki np. owoce morza, ryby, szynkę. Najbardziej mi smakowało jedzone w Taorminie r. z owocami morza i melonem. Odpowiedz Link Zgłoś