Gość: ja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 13:35 bylabym wdzieczna za jakies sparawdzone przepisy . a moze cos innego z tunczykiem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 13:38 jajko na twardo , tunczyk, majonez, sol, pieprz = miła pasta do kanapek tunczyk do makaronu (wpisze przepisy jesli jestes zainteresowany/na) tuńczyk + pomidor_ sol + pieprz = kolejna "pasta" kanapkowa itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: salatka z tunczyka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 13:51 jestem jaknajbardziej zainteresowana ;) dzieki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 13:55 Gotowac kluchy szalotki lub dymkę posiekać (moze być i zwykła cebula- raczej biała), podsmazyc na oliwie, zetrzec skórkę z cytryny, wrzucic tunczyka (w sosie włsnym. Chwilkę poddusić. Podlać białym, winem i odparowac. NA patelni wymieszac kluchy z sosem , wcisnąc sok z 1/2 cytryny, porwac troche listków bazylii, dodac. Doprawic Jesc. albo tunczyk + czosnek + pesto albo na czerwono : cebula + pomidory + tuńczyk (ew. + oliwki) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 13:39 i zapomniałam o swojej ulubionej sałątce :)) fasola biała (np,cannellini) + czerwona cebula pokrojona w piórka + dobry tunczyk + sóli sporo pieprzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: salatka z tunczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 13:59 Salatka z ryzem: tunczyk w sosie wlasnym, pomidory - najlepsze pomidorki koktajlowe, jajka - najlepsze przepiorcze, ogorek salatkowy, salata, zielona cebulka lub szczypiorek, ryz ugotowany na sypko, sos vinegret Warzywa i jajka pokroic w duze kawalki dodac ryz, polac sosem, wymieszac i odstawic do lodowki na 2 godz. Smacznego dora Odpowiedz Link Zgłoś
zapalniczka Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 14:04 ja tez mam z ryzem ale nieco inna: 1. gotujemy ryz, przestudzamy 2. wrzucamy do niego tunczyk (moze byc we wlasnym albo w oleju), kukurydze, groszek zielony, majonez, sol pieprz do smaku 3. mozna modyfikowac, salatka jest dobra ale troszke mdla i nie mozna jej duzo zjesc, nie probowalam z papryka ale juz teraz uwazam ze bylaby smaczniejsza... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 14:05 ryzowa tez mam :))) ryz tunczyk wędlina - np szynka, szynkowa lub parówki (co kto lubi) papryka oliwki kapary ew. ser zólty oliwa + cytryna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: salatka z tunczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:06 No i oczywiscie trzeba dodac odsaczonego i rozdrobnionego tunczyka :-). dora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Makarony IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 13:59 wiekie dzieki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Makarony 05.04.05, 14:02 mam więcej..wpisywac, czy na razie starczy?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Makarony IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.04.05, 14:22 zalezy od tego czy masz czas i ochote . ja chetnie poczytam i z pewnoscia cos z tego zrobie ;) dzieki wszystkim za wpisy . Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Makarony 05.04.05, 14:26 wariacja na temat sosu z tunczyka z cytryną Spaghetti puszka tunczyka w oleju 1 cytryba natka pietruszki posiekana ząbek czosnku oliwa 1 papryczka chilli suszona sól.. Tunczyka osączyć z oleju Zetrzeć skórkę z cytryny Do garnka / patelni wlac oliwe, wrzucić czosnek, papryczkę. Chwilkę podsmazyć. Wyłaczyć gas. Wyjac paprczkę i czosnek,. wrzucić tunczyka, natkę i skórkę cytrynową. Wymieszac, doprawić ,połaczyć z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Go salatka z tunczyka - najszybciej znikająca sałatka IP: *.polkomtel.com.pl 05.04.05, 14:43 Sałatka warstwowa z tuńczyka (przepis bratowej) Składniki na większa salaterkę: 2-3 puszki tuńczyka 5 jajek ugotowanych 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę) ok. 25-30 dkg żółtego sera (startego na małych oczkach lub zmielonego taką specjalną tarką) majonez Ugotowane na twardo jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Na dnie salaterki zetrzeć (na DUŻYCH oczkach) białko z ugotowanych. Następna warstwa to dość cienka warstwa majonezu, na niej pierwsza warstwa tuńczyka, następnie warstwa cebulki, znowu cienka warstwa majonezu, następnie warstwa startego żółtego sera i kolejna warstwa tuńczyka, cebulki, majonezu, ewentualnie żółtego sera (jeśli jeszcze jest) i na samym wierzchu zetrzeć żółtka na drobnych oczkach. Taka jest moja kolejność warstw, ale wszystko zależy od własnych upodobań i wielkości salaterki;) Ta salatka zawsze znika pierwsza. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: salatka z tunczyka - najszybciej znikająca sa 05.04.05, 15:02 tradycyjna amerykanska nawet dzieci lubia 2 puszki tunczyka w sosie wlasnym mala cebula lub dymka poszatkowana 3 jajka na twardo 1 lodyga selera naciowego posiekana najdrobniej jak sie da 3 czubate lyzki majonezu wszystko polaczyc dosmaczyc najlepsze schlodzone podane w pitach + salatka z pomidorow i balsamico + oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
klafuti Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 15:13 moja wersja sałatki: tuńczyk sos własny+ kukurydza z puszki + ananas z puszki+ trochę dobrego majonezu + sól, biały pieprz ( nawet czasem robię na niedzielne śniadanie) a druga to sałatka znajomej tzw. "kacsałatka" - tuńczyk, serek wiejski(odsączyć), ogórki korniszony drobno pokrojone, odrobina majonezu, sól, pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
wila2 Re: salatka z tunczyka 05.04.05, 15:25 Wersja podstawowa: tunczyk-bo salatka z tynczyka kukurydza konserwowa-zeby bylo zolto papryka zielona-zeby bylo zielono pomidor-zeby bylo czerwono ryz-zeby bylo wiecej majonez-zeby to wszystko trzymalo sie "kupy" ilosci-dowolne, wedlug smaku, sezonu,zawartosci szafek jak i porfela, w zaleznosci od smaku majonezu mozna posolic i popieprzyc(byle nie spieprzyc);) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: salatka z tunczyka 06.04.05, 17:55 szpinak z tuńczykiem: cebulę i czosnek (poszatkowane) podsmażyć na oleju, dodać tuńczyka a na końcu szpinak (najlepiej śwoeży sparzony, ale nie o każdej porze roku jest dostępny), doprawić wedle uznania. Ja to jadam jako sos do makaronum albo nadzienie do conchiglioni (czy jakkolwiek się to pisze, o duże muszle w każdym razie mi chodzi) sałatka: tuńczyk, ryż, ananas, majonez pasta: tuńczyk, szczypior (o ile tuńczyk był w sosie własnym to osączyć a potem dodać oliwy tyle, zeby nabrało właściwej konsystencji, jeśli był w oliwie, to wcześniej osączyć z nadmiaru), sól, pieprz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smolo Re: salatka z tunczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 09:03 Polecam nastepujący przepis: jedna puszka tuńczyka w sosie własnym, 6 łodyg selera naciowego, 6-8 pieczarek, cebulka czerwona lub cebulka dymka, suszone pomidorki (ok. 1/2 słoiczka takich pomidorów z zalewy oliwnej), sporo natki pietruszki, sos winegret koniecznie z czerwonym octem balsamicznym, szczypta imbiru ................................. selera kroimy w spore kawałki, pieczarki w cząstki (nie plasterki), siekamy cebulkę i pietruszkę, pomidorki na pół. Solimy, imbirujemy i polewamy sosem vinegret. Całość musi być mocno kwaskowa, więc jeśli nie jest, to można dodać na koniec pokropić jeszcze dodatkowo samym octem balsamicznym lub cytryną. Całość jest świetna, smak oryginalny, no i nareszcie cos bez jajek, ryżu i majonezu. A smakuje rewelacyjnie. Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulla Re: salatka z tunczyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 10:25 Podaję przepis /dla osób lubiących czosnek/ na najprostrzy makaron z sosem tuńczykowym /nawet mój mąż go robi, choć zwykle ucieka jak najdalej od kuchni/: - 1/2 makaronu świderki lub kolanka - puszka tuńczyka w oleju - cebula w kostkę - czosnek wyciśnięty przez praskę /3 ząbki/ - mały kubek śmietany - garść poszatkowanej pietruszki Na odcedzonym oleju z tuńczyka podsmażyć cebulę żeby była szklista nie brązowa!; Dodać czosnek - podsmażyć sekundkę, śmietanę i pietruszkę, żeby "pyrkło". Na końcu dodać tuńczyka, zagotować. Powstałym sosem polać ugotowany makaron. Wygląd potrawy nie jest ciekawy, ale smak naprawdę bardzo dobry. Poza tym sos robi się szybciej niż ugotuje się woda na makaron! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagunia Re: salatka z tunczyka IP: 212.122.214.* 09.04.05, 00:18 Moja ulubiona: puszka lub dwie tuńczyka w sosie wł. puszka kukurydzy Makaron świderki aldente majonez (może być majonez + jogurt naturalny) i koniec, bez przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś