Dodaj do ulubionych

Co to są prunelki?

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.04.05, 16:00
Owe prunelki są składniekiem tortu. Czy ktoś może wie, o co chodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: emigrant Re: Co to są prunelki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 16:02
      śliwki suszone
      • Gość: gość Re: Co to są prunelki? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.04.05, 16:08
        Dziękuję za odpowiedź:)
        • Gość: samantaa Re: Co to są prunelki? IP: 212.244.54.* 16.04.05, 16:21
          a ja myślałam, ze to takie czekoladki
          • Gość: / Re: Co to są prunelki? IP: *.pomorzany.v.pl 16.04.05, 16:23
            Czekoladki to pralinki.
    • Gość: Hanna Re: Co to są prunelki-wplyw angielskiego IP: 66.231.167.* 16.04.05, 16:35
      To ciekawe jak nasz jesyk polski tworzy slowa na bazie angielskiego!
      • jottka a 16.04.05, 16:39
        dlaczego akurat angielskiego? jeśli chodzi o śliwki suszone, to wyraz powstał
        dawno temu pod wpływem francuszczyzny (prune to śliwka, a pruneau to śliwka
        suszona) - ale prunelki to mogą być też pantofelki z materiału zwanego prunelą:)
        choć i w tym wypadku przejęte z francuskiego
        • Gość: Hanna Re: a IP: 66.231.167.* 16.04.05, 17:00
          Nie w tym problem z jakiego jezyka powstal. Dzieki za przypomnienie, ze
          francuskiego. Chodzi o polska wersje.
          • ampolion Re: a 16.04.05, 17:18
            Może z francuskiego, może z angielskirgo: prune - dried plum.
            Ciekawe co polskie słowniki o znaczeniu mówią.
            • Gość: Panna Andzia Re: ampolionie IP: *.fbx.proxad.net 16.04.05, 18:22
              W angielskim sie oba slowka (prune i prunella) wziely z francuskiego - jak
              zreszta ok. 70% slownictwa ;)))
              A we fr. z laciny (prunum), a w lacinie z... greki (nie mam czcionek, wiec nie
              wstawie) jak podaje najczcigodniejszy "Concise Etymological Dictionary of the
              English Language" :)))
              • ampolion Re: ampolionie 16.04.05, 18:28
                Niezupełnie tak:
                unabridged.merriam-webster.com/cgi-bin/unabridged?va=prune&x=23&y=12
                • Gość: Panna Andzia Re: ampolionie IP: *.fbx.proxad.net 16.04.05, 18:37
                  Cza sie zalogowac i zaplacic, niedoczekanie. Ale i tak amerykanskim slownikom
                  nie wierze, bo nie uzywaja IPA, tylko tak wykrecaja dla maluczkich ;)))

PS Ja z tego tematu robilam magisterke :)))
      • wedrowiec2 Re: Co to są prunelki-wplyw angielskiego 16.04.05, 16:40
        Nie są składnikami tortu prunelki, ale nie śliwki a delikatne pantofelki
        balowe:) Czyta ktoś jeszcze stare książki? W nich to bohaterki stroiły się na
        bale, były wykonane z mocnego jedwabiu (atłasu), a nazwa pochodzi z języka
        francuskiego.
        • jottka czesc 16.04.05, 16:43
          wędrowiec:) no ja rozumiem, ze ja zapomnianą literature czytuje, ale ty?:)
          • wedrowiec2 Re: czesc 16.04.05, 16:45
            Witaj:)) Ja też. Dla przyjemności:) Nie samą pracą człek żyje. Szczególnie, że
            mam trochę wolnego czasu, i terminy nie gonią;)
            • jottka Re: czesc 16.04.05, 16:48
              nie mów do mnie na ten temat:( ostatnio jednakowoż czytałam sobie książeczki
              michała rożka o dawnym krakowie i jego osobliwościach, co mi sie tak jakoś z
              prunelkami skojarzyło (chyba przez rozdział o klementynie z tańskich
              hoffmanowej, jak nie znasz, to poczytaj, bo ładne:)
              • wedrowiec2 Re: czesc 16.04.05, 16:57
                Czytałam "Panny z Kamienicy Pod Fortuną" i parę innych książek H.Muszyńskiej
                Hoffmanowej.
                • jottka Re: czesc 16.04.05, 17:04
                  to nie ta:) ale też czytywałam, za to klementyny t-h czytany jest do dzisiaj
                  'dziennik franciszki krasińskiej', pouczenia dla matek polek jakoś mniej
                  • wedrowiec2 Re: czesc 16.04.05, 17:07
                    Ta:) Klementyna była cioteczną wnuczką (?) narratorki książki. "Dzinnik FK" tez
                    znam.
                    • jottka Re: czesc 16.04.05, 17:10
                      kiedy bo mówie, że nie ta:) już wiem, czemu mi sie z nią prunelki skojarzyły - w
                      'gorących sercach' rożek pisze, jak to pannę klementyne cały kraków rautami i
                      innymi takimi rozrywkami podejmował, jak do dawnej stolicy polaków zajechała

• wedrowiec2 Re: czesc 16.04.05, 17:14
                        W poniedziałek nawiedzę Książnicę w poszukiwaniu rożkowych dzieł.
    • paprotka-gd Re: Co to są prunelki? 16.04.05, 17:20
      Prunelka - tak moja babcia mówiła na jakiś słodki alkohol , chyba likier ,
      a , że nigdy nie próbowałam więc do końca nie wiem
    • Gość: Panna Andzia Re: Co to są prunelki? IP: *.fbx.proxad.net 16.04.05, 18:25
      Wow... Prunelle po francusku to tez "zrenica", wole sie nie domyslac z czego
      jest masa do przekladania tego tortu :)))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka