Gość: jubre IP: *.kornik.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 16:41 Co mozna z takiej kaszy przyrzadzic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Scan Re: kasza kus-kus IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 16:48 Robi się couscous. Kuchnia arabska. Pois-chiche potrzebny,baranina,harissa i dużo jeszcze innego. Można i z kurczakiem. To je velmi dobre. W naszych realiach nie pasuje do schabowego. Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: kasza kus-kus 28.06.02, 16:51 Sałatkę libańską tabbouleh.Przyrządz kaszkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, po ostudzeniu dodaj dużo, bardzo dużo posiekanej natki pietruszki, pokrojone pomidory i ewentualnie trochę mięty i czarnych oliwek.Do tego sok z cytryny , dobra oliwa z oliwek i do lodówki.Po dwóch godzinach można jeść.Najlepsza jest w upalne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:04 ja do tabule dodaję jeszcze posiekaną drobno świeżą czerwoną paprykę i doprawiam estragonem oraz wrzucam garstkę rodzynek, natiomiast nie daję czanych oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:16 Ja właśnie dlatego napisałam ewentualnie(dodaję oliwki ze względów kolorystycznych:żółta kaszka, czerwone pomidory, zielona natka i czarne oliwki- ładnie wygląda i smakuje też). Nieodzowna jest w tej sałatce kaszka, zielona pietruszka,oliwa no i pomidory(choć niektórzy i pomidorów nie dodają).Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kasza kus-kus 28.06.02, 17:58 ulubiony dodatek do rosolku dla mojej corci wypelniacz do obiadu - zamiast ziemniaczkow/ryzu - zwlaszcza do mies z grilla podstawa do salatek z surowymi lub gotowanymi na parze jarzynkami mozna tez wymieszac z miodem i suszonymi (namoczonymi) owockami na deser. W tym przypadku zalac kaszke tylko wrzatkiem Odpowiedz Link Zgłoś
karelia Re: kasza kus-kus 30.06.02, 17:02 masz racje Rozyczko, do grillowanego bardzo odpowiednie. Ja dodaje do tego podsmazona papryke , pora, pieczarki , mieszam troche oliwki . czasami lubie zjesc kaszke z mlekiem,albo z sokiem owocowym, tak jak kiedys sie ryz jadlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Pracochłonny ale smakowity IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.06.02, 17:34 kuskus marokański na 6 osób. 1/2 kg couscous, 500g baraniny (lopatka,udziec) 250g wolowiny, 150g koncentratu pomidorowego, 4 obrane cukinie, 1 łodyga selera, 1 cebula naszpikowana gozdzikami, 1 papryka pokrojona na czastki,1 ostra papryczka, peczek zielonej pietruszki siekanej, 15g rodzynkow wymoczonych w wodzie, 25dkg pois-chiche ( groch wloski)nieco szafranu, 2 lyzki harissy, 1 gałka muszkatolowa, sol, pieprz, swieza kolendra do przybrania. -------- do duzego rondla 2,5l wody. osolic, dodac koncentrat, szafran, galke muszkat. Zagotowac, gotowac 15min na malym ogniu. Dodac pokrojone miesa (baranina koniecznie z koscia) Dodac miesa, przygotowane warzywa (oprocz grochu)pietruszke i reszte przypraw. Gotowac 0k. 40min. mieszajac. Przygotowac kuskus na parze albo zalac wrzatkiem. Groch (namoczony)ugotowac w bulionie. Rodzynki przelozyc do miseczki, zalac 1 lyzka wazowa goracego bulionu, dodac harisse, wymieszac. Kuskus ulozyc na polmisku, na wierzchu kawalki miesa, oblozyc gotowanymi jarzynami, obsypac grochem i listkami kolendry. Osobno sos i bulion. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Pracochłonny mniej IP: *.chello.pl 01.07.02, 09:31 W sobotę przyrządziłam wariację nt. kuskusu: uduszona jagnięcina ze śliwkami i morelami suszonymi oraz słupkami selera naciowego, przyprawiona kardamonem i pieprzem, do tego kuskus z rodzynkami (można wcześniej je namoczyć i dodać do kaszy w chwili jej zalewania)posypany posiekanymi listkami selera naciowego, marchewka i kalafior gotowane na parze z listkami mięty oraz cykorie zapiekane z plastrami pomidora (akurat miałam dwie takie, z którymi nie miałam co zrobić). wbrew pozorom pracy nie dużo, zwłaszcza że kuskus "robi się" sam. Odpowiedz Link Zgłoś