Dodaj do ulubionych

Jak zrobić smaczną zupę grzybową?

27.04.05, 11:02
Zawsze robiłem tak: Moczyłem w wodzie kilka godzin grzyby suszone. Gotowałem
i dosypywałem Vegety, Kucharka lub podobnej przyprawy i śmietany. Później
osobno makaron i zupa była smaczna.
Wczoraj zastosowałem "nową technologię". Te przyprawy mają chemiczne dodatki,
wzmacniacze smaku. Postanowiłem z nich zrezygnować dla zdrowia. Starłem
włoszczyznę i cebulę, wrzuciłem do grzybów namoczonych w wodzie (kilka
godzin). Dodałem sól, pieprz, pieprz ziołowy. W trakcie gotowania zuważyłem,
że zupa nie ma smaku grzybów (ilość grzybów była taka jak zawsze), dorzuciłem
jeszcze garść grzybów suszonych. Grzybów było więcęj niż zwykle a zupa bez
smaku!!! Jak zrobić taką zupę bez tych chemikaliów??? Przecież kiedyś nie
było tych preparatów. Może grzyby też zetrzeć?
Obserwuj wątek
    • lena_zet Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:04
      kurcze, dziwne :(

ja robię tak:
      na noc zalewam grzyby zimną wodą.Rano odlewam wodę, zalewam ciepłą, stawiam na
      gazie.W między czasie obieram włoszczyznę, palę na ogniu cebulę i dorzucam,
      rosołki też dodaję.Może za krótko gotujesz tą zupę?Ja grzybową to gotuję tak z
      6 godzin (wiem, b.długo), ale smak jest grzybowy i to baaaardzo.
      • tempus Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:10
        lena_zet napisała:

> kurcze, dziwne :(
        >
        > ja robię tak:
        > na noc zalewam grzyby zimną wodą.Rano odlewam wodę, zalewam ciepłą, stawiam
        na
        > gazie.W między czasie obieram włoszczyznę, palę na ogniu cebulę i dorzucam,
        > rosołki też dodaję.Może za krótko gotujesz tą zupę?Ja grzybową to gotuję tak
        z
        > 6 godzin (wiem, b.długo), ale smak jest grzybowy i to baaaardzo.

Teraz mi uświadomiłaś, że chyba gotowałem zbyt krótko. Nie miałem czasu
        siedzieć w domu. Ta smażona cebula i rosołki to ciekawy pomysł! Wypróbuję!
        A co ewentualnie zrobić z grzybami z takiej zupy poza pierogami które są
        pracochłonne? Ja lubię je jeść w zupie, lecz żona nie je bo boi się robaków:).
        • lena_zet Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:24
          > A co ewentualnie zrobić z grzybami z takiej zupy poza pierogami które są
          > pracochłonne? Ja lubię je jeść w zupie, lecz żona nie je bo boi się robaków:).

przecież jesli grzyby wymoczone i wypłukane to robaków być nie powinno :)
          A do głowy oprócz pierogów to przychodzi mi kapusta z grzybami właśnie z zupy,
          ale kucharka ze mnie kiepska (zaczynam dopiero :PP), tak więc może ktoś inny
          coś doradzi?
          • jacek1f Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:31
            Takie grzyby pociete w paseczki nadaja sie swietnie do muffinek wytrawnych.
            • tempus Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:57
              jacek1f napisał:

> Takie grzyby pociete w paseczki nadaja sie swietnie do muffinek wytrawnych.

Wyszukałem te muffinki w sieci. Nie wiedziałem, że istnieje taka potrawa.
              Interesujący pomysł!
    • Gość: antycyponek Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.04.05, 11:30
      Ja robie tak: suszone grzyby moczę 30-60 minut, gotuję w tej samej wodzie około
      godziny, z kostka rosołową (o zgrozo :-) na koniec wrzucam podsmażoną cebulę, a
      grzyby wyjmuję, kroję na małe kawałki i wrzucam z powrotem, doprawiam śmietaną,
      solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. I tyle. Raz też mi się zdarzyło, że
      zupa wyszła mało grzybowa, ale to chyba wina grzybów. Podaję z kostka z kaszy
      manny.
      • tempus Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 11:51
        Gość portalu: antycyponek napisał(a):

> Ja robie tak: suszone grzyby moczę 30-60 minut, gotuję w tej samej wodzie
        około
        >
        > godziny, z kostka rosołową (o zgrozo :-) na koniec wrzucam podsmażoną cebulę,
        a
        >
        > grzyby wyjmuję, kroję na małe kawałki i wrzucam z powrotem, doprawiam
        śmietaną,
        >
        > solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. I tyle. Raz też mi się zdarzyło, że
        > zupa wyszła mało grzybowa, ale to chyba wina grzybów. Podaję z kostka z kaszy
        > manny.

Czyli jednak smażona cebulai kostka rosołowa. Spróbuję. A tę kostkę z kaszy
        manny to kupuje się w sklepie czy robi?
        • Gość: antycyponek Kostka z kaszy manny IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 27.04.05, 12:22
          Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2 (ew. 1:3). Na koniec
          dodajemy odrobinę masła. Wylewamy na półmisek zwilżony zimną wodą na wysokość
          10-15 mm. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jak wystygnie, kroimy w kostkę i gotowe.
          • Gość: tempus Re: Kostka z kaszy manny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 00:12
            Gość portalu: antycyponek napisał(a):

> Kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 1:2 (ew. 1:3). Na koniec
            > dodajemy odrobinę masła. Wylewamy na półmisek zwilżony zimną wodą na wysokość
            > 10-15 mm. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jak wystygnie, kroimy w kostkę i
            gotowe

Dzięki, spróbuję!
            • Gość: antycyponek Re: Kostka z kaszy manny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 09:29
              Oczywiscie nie wody ma byc 10-15 mm, tylko kaszy :-)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? 27.04.05, 20:37
      ludziska przecież do zupy grzydowej trzeba dodać grzyby drobno pokrojone i nie
      robić z nich pieogów ani innych takich zupato zupa i swój smaak powinna mieć.
    • roseanne slowo na boku 27.04.05, 21:35
      jesli jestes przyzwyczajony do potraw przyprawianych vegeta, kucharkiem itd, to
      troche czasu uplynie zanim ci sie smaki przestawia

ja mam problem w druga strone - zupy serwowane przez znajomych,doprawiane tmi
      mieszankami sa dla mnie sztuczne w smaku

a moze by tak zupke ze swiezych grzybow, powinny sie juz pojawic majowki -
      najbardziej aromatyczne grzyby jakie znam :)
    • Gość: grażyna Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.zchpolice.com 28.04.05, 12:33
      a ja robię zupę grzybową tak: grzybki moczę w zimnej wodzie później je
      kroję.Dodaję rozdrobnioną marchewkę,kawałek selera,pietruszkę,ziemniaki i
      gotuję na kostce mięsnej do miękkości.Smak zależy od ilości grzybów.Na końcu
      podsmażam cebulkę i zarzucam lane kluski.Pycha.Jadłam podobną na wczasach i
      podpatrzyłam(smak i treść).
      • Gość: tempus Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 00:16
        Gość portalu: grażyna napisał(a):

> a ja robię zupę grzybową tak: grzybki moczę w zimnej wodzie później je
        > kroję.Dodaję rozdrobnioną marchewkę,kawałek selera,pietruszkę,ziemniaki i
        > gotuję na kostce mięsnej do miękkości.Smak zależy od ilości grzybów.Na końcu
        > podsmażam cebulkę i zarzucam lane kluski.Pycha.Jadłam podobną na wczasach i
        > podpatrzyłam(smak i treść).

ale ziemniaki dodajesz ugotowane osobno w wodzie lub na parze czy gotujesz
        dopiero w zupie?
    • Gość: Anna Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.gamrat.jaslo.pl / *.gamrat.jaslo.pl 29.04.05, 12:41
      Witam smakosza zupy grzybowej.
      Podpowiem Ci jak ja robie zupkę .Gotuję rosołek na kości dodaje
      włoszczyzny.Posolić i dodać magi.Kupuje pieczarki jakieś 10-20dkg.
      Kroję na plasterki wrzucam do rosołku,i gotuję jakieś 10 min.Zagęszczam
      śmietaną i mąką.Można dodać ugotowanego makaronu lub zrobić lane ciasto - jest
      lepsze.Na koniec już tego nie gotuję dodaje drobno posiekaną natkę pietruszki i
      koperku .Według własnego gustu. Zupka jest bardzo dobra.Jak gotuję rosołek to
      czasem dodaję grzybki suszone bez uprzedniego moczenia.
    • Gość: klusia100 Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: 195.20.110.* 29.04.05, 14:20
      szczepaniaczku!!!! Mam nadzieję, że natchnie Cię ten link do podjęcia
      stosownych działań.
      • Gość: Agness Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.internet.radom.pl 29.04.05, 19:16
        Po grzybobraniu mam obgotowane krótko i zamrożone ,
        pokrojone w małe kawałki grzyby.Na nich gotuję pyszną
        zupę.
        Do garnka wlewam wodę ,dodaję sól i wrzucam mięsko pokrojone w drobną
        kostkę,posiekaną cebulkę,grzyby mrożone i gotuję od 45min . do 1godziny.
        Włoszczyznę rozdrabniam na tarce z dużymi otworami , ziemniaki
        kroję w drobną kostkę i dodaję do zupy.
        Na koniec dodaję pieprz i zieloną natkę.
        Pycha.Nie ma lepszej.Smacznego!

• Gość: Agness Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.internet.radom.pl 29.04.05, 19:19
          Acha zapominiałam : dodaję oczywiście na samym początku listek laurowy i ziele
          angielskie -bez tego nie gotuję.
        • Gość: tempus Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 22:24
          Gość portalu: Agness napisał(a):

> Po grzybobraniu mam obgotowane krótko i zamrożone ,
          > pokrojone w małe kawałki grzyby.Na nich gotuję pyszną
          > zupę.
          > Do garnka wlewam wodę ,dodaję sól i wrzucam mięsko pokrojone w drobną
          > kostkę,posiekaną cebulkę,grzyby mrożone i gotuję od 45min . do 1godziny.
          > Włoszczyznę rozdrabniam na tarce z dużymi otworami , ziemniaki
          > kroję w drobną kostkę i dodaję do zupy.
          > Na koniec dodaję pieprz i zieloną natkę.
          > Pycha.Nie ma lepszej.Smacznego!

Z mięsem w grzybowej nie spotkałem się, ale czemu nie? Ziemniaki dodajesz
          ugotowane osobno, czy gotujesz w zupie?
          • Gość: Agness Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.internet.radom.pl 30.04.05, 13:29
            Ziemniaki gatuję w zupie.A mięsko z drobiu.Pycha!
            • Gość: xyz Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 22:23
              up
            • Gość: elle Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 19:56
              ja też w zupie
    • Gość: agaka Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.ghnet.pl 17.05.05, 21:40
      hm ... czytam i czytam te Wasze przepisy ... dzisiaj właśnie robiłam taką
      zupkę, chyba jest ok, więc podzielę się swoim przepisem :)
      Wywar jak na rosołek (mięsko - np. dzisiaj drób), włoszczyzna ...
      Wcześniej ładnych parę godzin moczyłam suszone grzybki (w zasadzie całą noc i
      pół dnia ... ;)), które później ugotowałam do miękkości w tej samej wodzie w
      której się moczyły. Następnie je przecedziłam i dobrze opłukałam, żeby nie było
      jakiegoś zgrzytania pod zębami :) no a później je ... zmiksowałam. Może to
      komuś się wydać dziwne, ale wg mnie takie grzybki mają sporo swojego aromatu,
      no i zupka robi się gęściejsza. Tylko jedna uwaga do miksowania: niestety nie
      mam robota, ale wydaje mi się że można by je było trochę przesiekać (ręcznie
      chyba tak drobno będzie ciężko), powinny być lepsze. Przyprawy: no właśnie, w
      cytowanym tu gdzieś Kucharku za nic nie mogłam znaleźć smaku :( w końcu jakoś
      się udało (kiedyś spróbuję z solą), pieprz, trochę śmietany i nać pietruszki.
      Wg mnie i mojego mężusia (smakosza grzybowej) jest ok.
      pozdrówka dla Wszystkich grzybiarzy :)
      Aha, a jak mi zostanie trochę tych grzybków po zmiksowaniu to je zamrażam i
      kiedyś mogą się przydać do jakiegoś nadzienia albo sosu.
      • Gość: kaja Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 17.05.05, 23:10
        Ja robię zawsze na schabowej kości z dużą włoszczyzną, listek+kilka ziaren
        pieprzu, grzyby gotuję osobno, żeby przecedzić i dodać je do wywaru,trochę
        Vegety, potem zaprawiam mąką + śmietanę 30%. Podaję z makaronem.
        Zupę pomidorową też robię na schabowej kości, włoszczyzna i ze świeżych
        pomidorów + ew. sok + mąka+śmietana. Wersja zdrowsza (i wigilijna): bez kości z
        dużą ilością włoszczyzny. Ale kość ze schabu daje wyjątkowo dużo smaku.
        Spróbujcie.
    • Gość: limba Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.mos.gov.pl 18.05.05, 13:30
      Nie czytałam wypowiedzi moich poprzedników [brak czasu], więc może coś powtórzę.

Ja uważam, że zarówno grzyby suszone, jak i warzywa mają bardzo intensywny smak.
      W związku z tym, zupę z grzybów suszonych gotuję bez dodatków typu włoszczyzna
      [a wersja z mięsem jest u nas uważana za profanację smaku grzybowego].
      A więc grzybki moczę w mleku, które wylewam - myję grzyby [bo mleko się warzy w
      podczas gotowania], kroję w paseczki i wrzucam je do wrzącej wody z dodatkiem
      listków laurowych. Gotuję dość długo - aż do miękkości grzybków - sprawdzając
      czy woda się nie wygotowała.
      W połowie gotowania solę, a na końcu pieprzę [najlepiej świeżo zmielonym
      pieprzem].
      Gdy zupa jest gotowa - wg mnie musi być dość gęsta od ilości grzybów -
      zaprawiam ją cebulą [1 średnia cebulka] uduszoną na maśle prawdziwym i śmietaną
      kwaśną o dużej zawartości tłuszczu.
      Taka wersja zawsze najlepiej mi smakuje, bo smak grzybów niczym nie jest
      zakłócony [ani intensywnie pachnącym selerem lub pietruszką, ani słodkawą
      marchewką, ani sztucznym smakiem vegety itp.].

Zupę ze świeżych grzybów gotuję tak samo. Natomiast, gdy ich mam mało gotuję ją
      z niewielkim dodatkiem włoszczyzny i nawet z kartoflami. Też jest pyszna!
      • Gość: lila Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:17
        jakoś nie lubię z ziemniakami (sama nie wiem, czemu)
        • Gość: bela Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:21
          ja też nie :-)
          • Gość: x Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 17:18
            najlepsza z grzankami :-) albo z ptysiem... mam pytanie - czy taki groszek
            ptysiowy można zrobić samodzielnie?
            • Gość: x podciągam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 17:52
    • Gość: gargamel Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.hsd1.il.comcast.net 17.06.05, 18:31
      30dag pieczarek lub innych grzybkow,30 dag cebuli.Pokroic na paseczki jedno i
      drugie,wrzucic do garnka,zalaz woda aby tylko zakryla.Dodac
      listek,ziele,warzywka i sporo pieprzu czarnego,mielonego.Jak cebulka bedzie
      miekka gotowe.Sloninke skawzymy na patelni,wlewamy po 2-3 lyzki stopionej wraz
      ze skwareczkami na talerz i zalewamy goraca zupka.Proste a pyszne.
      • Gość: elle Re: Jak zrobić smaczną zupę grzybową? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 13:32
        ale musi być cebula?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka