Gość: Persymonka IP: *.lns5-c8.dsl.pol.co.uk 27.04.05, 11:29 Drodzy Smakosze! Mam bardzo duzo jogurtu w lodowce, ktory lada chwila przeterminuje sie. Czy mozecie polecic przepis na jakies ciasto/ ciastka jogurtowe? Dzieki, Persymonka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annarea Re: Ciasto z jogurtu? 27.04.05, 11:55 zobacz w wyszukiwarce - na pewno znajdziesz Ja kiedys zrobilam z przepisu linn i bylo super. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ciasto z jogurtu 27.04.05, 12:14 Musi wyjsc. Ciasto jogurtowe 4 jajka 3,5 kubeczka cukru 1 szczypta soli 6 kubeczkow maki / w tym jeden maki typu ziemniaczana, maizena / 1 proszek do pieczenia / opakowanie na 500 g maki / 2 jogurty / ja uzylam cytrynowych, o wadze 125 g / 2 kubeczki oleju / ja uzylam oliwy z olwek tzw. bezpestkowej, ale tylko taka dysponowalam / - zmiksowac bardzo dokladnie jajka, szczypte soli i cukier / miksowanie musi trwac kilka minut, aby masa stala sie bardzo puszyta / - make przesiac razem z proszkiem do pieczenia, dodawac partiami do masy jajecznej i calosc dokladnie wymieszac - na koncu dodac jogurt, kubeczek oleju, drugi jogurt i reszte oleju / dodawac kolejny skladnik dopiero po dokladnym polaczeniu sie z masa poprzedniego / - ciasto przelozyc do formy / natluszczonej i obsypanej tarta bulka / - piec w temperaturze 180° przez okolo 35-40 minut / nastawilam pieczenie na 25 minut, potem sprawdzilam, przykrylam folia aluminiowa i pieklam jeszcze przez okolo 10 minut; czas zalezy od uzytej formy / Przepis / troche przez mnie zmieniony / przewidywal tortownice z tzw. "kominkiem". Ciasta wyszlo jednak tak duzo, ze nie chcialam ryzykowac i upieklam je w formie prostokatnej. Ciasto wyszlo puszyste, mieciutkie... Moze nastepnym razem zmniejszylabym ilosc oliwy, ale ze wzgledow kalorycznych / nie z uwagi na jej nadmiar /. Przed odmierzaniem skladnikow kubeczkami trzeba zaznaczyc wysoksoc, do ktorej dochodzi jogurt / jest go nieco mniej niz wynosci objetosc kubeczka /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Persymonka Re: Ciasto z jogurtu? IP: *.l2.c4.dsl.pol.co.uk 27.04.05, 16:38 Dziekuje, zaraz sprobuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Ciasto z jogurtu? 27.04.05, 16:43 jogurtowa rolada z jabłkami składniki: 400g mąki tortowej 1 jajo 2 jogurty białe naturalne takie po 125g pól opakowania proszku do pieczenia i margaryna ponad 1kg jabłek cukier cynamon składniki na ciato razem wymieszamy, ciasto ma być lekkie i ma prawo lekko kleic się do rąk, jeżeli klei się za bardzo dosypać troszkę mąki. Wyrobione ciasto włożyć do lodówki na ok. 20-30min. w międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce ( większe oczka) wycisnąć sok z jabłek. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części i rozwałkować dosyć cienko na ciasto kłaśc jabłka, posypać cynamonem, ew. troszką cukru , roladę zawinąć i położyć na wysmarowanej blaszce, piec w nagrzanym piekarniku temp. 160-180C upieczone rolady sypać cukrem pudrem i konsumować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Ciasto z jogurtu? IP: *.access.telenet.be 27.04.05, 17:45 Placki z owocami Jogurt , jajko lub 2 , maka -wymieszac dobrze , posolic mozna dodac cukier waniliowy i proszek do pieczenia W dobrze wymieszane ciasto wkroic polplasterki jablek , moga byc gruszki , truskawki i smazyc na oleju Lub bez cukru - z porami , pieczarkami , cukinia lub innymi warzywami w srodku doprawic pikantnie Odpowiedz Link Zgłoś