aura78 28.04.05, 13:08 Witam, Czy ktos z Panstwa ma moze pomysl na deser, moze jakies ciacho. Ale musi byc dietetyczne i bez napialu ( tzn moga byc jajka przepiorcze). Dzieki za wszystkie pomysly, pozdrawiam aura78 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Asia Re: Deser - DIETETYCZNIE I BEZ NABIALU IP: *.range217-42.btcentralplus.com 28.04.05, 14:42 Chyba najlatwiej owoce, w moze jakis sosach? na cieplo? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Deser - DIETETYCZNIE I BEZ NABIALU 28.04.05, 15:38 owoce surowe, pieczone kisiele, galaretki, musy owocowe na zadne ciasto bez jajek nie mam przepisu :( Odpowiedz Link Zgłoś
nxo Re: Deser - DIETETYCZNIE I BEZ NABIALU 28.04.05, 17:14 Poszukaj w wyszukiwarce stron dotyczących kuchni wegańskiej. A najlepszy deser dietetyczny i bez nabiału to sałatka owocowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka ciastka owsiane IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.05, 11:25 nie wiem, czy są bardzo dietetyczne, ale w miarę chyba tak: płatki owsiane podsmażyć z masłem, żeby się ładnie zrumieniły (ja biorę niecałe pół kostki masła i ok. 250 g płatków. Potem przestudzić, wymieszać z jajkiem (albo tylko żółtkiem, nie pamiętam, dodać cukru i miodu (ja daję łyżkę miodu i 1/3 szklanki cukru) i posiekane bakalie. wymieszać, układać ciacha na blasze, piec w ok.180 stopniach, ok. pół godziny - aż zbrązowieją trochę. Bardzo dietetyczne może nie są, ale po pierwsze - bardziej niż inne, dwa- zapychają szybko. A są absolutnie przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Deser - DIETETYCZNIE I BEZ NABIALU IP: *.303.krakow.pl 29.04.05, 14:31 "Ciasto bez jaj i masła": 2 szklanki naturalnego jogurtu lub śmietany (12%), 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, 1 łyżeczka aromatu cytrynowego, 1,5 szklanki cukru, 3,5-4 szkalnki mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3-4 szklanki drobno posiekanych jabłek, 1 łyżeczka cynamonu, masło do wysmarowania blachy, cukier puder (dowolnie) Cukier zalać jogurtem lub śmietaną, odstawić na 15-30 minut, dodać aromaty, zamieszać. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do jogurtu z aromatami i cukrem wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać, dodać jabłka. Blaszki keksówki wysmarowane masłem i obsypane mąką, napełnić do 2/3 ciastem, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1 i 1/4 godziny. Wyjąć, pozostawić w blaszkach przez 5 minut. Wyłożyć na talerz, po 10 minutach przykryć miską, pozostawić na noc. Następnego dnia posypać cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Przepis pochodzi z książki "Taka kuchnia, jakie czasy" Katarzyny Pospieszyńskiej. Ciasta jeszcze nie piekłam i nie jadłam, więc nie wiem jak smakuje, ale myślę, że jest o.k., bo Pospieszyńska ma dobre przepisy. Myślę, że zamiast w keksówkach, ciasto można upiec na jednej, dużej blasze. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Deser - DIETETYCZNIE I BEZ NABIALU 30.04.05, 15:16 Poszukaj w tym linku. Zaznacz "bez czego" i wyjdą ci przepisy. www.malyalergik.pl/baza_szukaj_przepis_1.asp Odpowiedz Link Zgłoś