Dodaj do ulubionych

trufle - co mozna z nimi zrobic

IP: 62.233.191.* 06.05.05, 18:48
Kochani,
w Piotrze i Pawle mozna kupic trufle.
Nigdy nie jadlam trufli, dlatego chcialabym zaryzykowac i kupic, ale nie wiem
co z nimi zrobic.
Znalazlam przepisy na omlety - ale niestey nie lubie omletow.
Czy znacie jakies przepisy, ktore pozwola mi nie zalowac wydanych
pieniedzy...:)
Obserwuj wątek
    • jo.hanna ugotowac spaghetti 06.05.05, 19:05
      skropic dobra oliwa. Na to zetrzec trufle. Mozna posypac niewielka iloscia
      parmezanu. Nastepny: 2 kotlety cielecy, rozbic b. cienko, na jednym polozyc
      plasterek parmesanu, dodac troche startych trufli. Przykryc drugim kotletem,
      spiac po bokach wykalaczkami. Oproszyc maka, smazyc na goracej oliwie.

• Gość: pepe Re: ugotowac spaghetti IP: 62.233.191.* 06.05.05, 19:13
        dzieki wielkie - wlasnie mialam ochote na makaron - uznalam, ze to jest dobre
        polaczenie, ale nie wiedzialam co dalej :))
        pozdrawiam serdecznie
    • angieblue26 Re: trufle - co mozna z nimi zrobic 06.05.05, 19:33
      W jakiej cenie sa tam trufle ?
      Z gory dzieki za info :-)
      • Gość: pepe Re: trufle - co mozna z nimi zrobic IP: 62.233.191.* 10.05.05, 16:47
        sorki, ze dopiero dzisia odpowiadam, ale nie mialam dostepu do internetu.
        w sloiku 3 trufle 270,00 zl
    • nobullshit a risotto? 06.05.05, 21:06
      Bo mam słoiczek malutki i też się przymierzam.
    • Gość: marghe_72 Re: trufle - co mozna z nimi zrobic IP: *.acn.waw.pl 06.05.05, 21:14
      ale swieze czy słoikowe?
    • Gość: lu Re: trufle - co mozna z nimi zrobic IP: *.adsl.proxad.net 06.05.05, 21:28
      Nie kupowac, jesli cena za kg jest nizsza niz jakies 1000zl. Bedziecie bardzo
      rozczarowani, bo z truflami to te grzybki laczy tylko nazwa. A w ogole lepiej
      unikac kupowania trufli w sloiczkach.
      Ostatnio Chinczycy wypuscili "swoje" trufle. Sa tanie i to ich glowna zaleta.
      Nie pachna, nie smakuja jak trufle. Naprawde - nie warto.
      • giezik o truflach I. Allende 06.05.05, 21:40
        "Kilka lat temu zaprosiłam na kolację - oczywiście z zamiarem uwiedzenia - pewnego przystojnego amanta, którego sława doskonałgo kucharza zobowiązywała mnie do wymyślenia wyszukanego menu Uznałam, że omlet z truflami udekorowany obłoczkiem czerwonego kawioru będzie ewidentnym ertotycznym zaproszeniem. W poszukiwaniu trufli przewędrowałam niebo i ziemię, a kiedy wreszcie na nie trafiłam, mój skromny budżet emigrantki nie wystarczył na ich kupno. Sprzedawca w - Włoch, poradził mi dać sobie spokój. [póżniej opis jak to tłumaczy sprzedawcy, że to afrodyzjak i takie różne "wyobrażał sobie zapewne, że jestem nimfomanką, gotową nacierać sobie truflami strefy erogenne")
        - A! Dla mężczyzny? Narzeczonego? męża?
        -No... tak...
        Przestał się sarkastycznie śmiać. Wrócił za kontuar i podał mi butelczkę wielkosci fiolkii perfum.
        -olio d'oliva aromatizato al tartufo bianco - oanzjmił tonem osoby, która wyciąga asa z rękawa.
        nastepnie włozył do plastikowej torebki kilka czarnych oliwek, każąc mi wypłukać ja porządnie aby zatraciły swój smak; potem mam je drobniutko posiekać i przez kilka godzin marynować w aromatyczej oliwie.
        - Tak samo romantyczne jak trufle, a o wiele tańsze - zapewnił mnie.
        Tak też uczyniłam. Omlet udał się nadzwyczajnie, a kiedy przystojny amamnt wyczuł nieomylny aromat i zaskoczony zapytał skąd u diabła zobyłam trufle, zrobiłam lekcewżący ruch ręką, co zostało przyjęte jako kokieteria.
        Pochłonął omlet {...}
        Cieszę się, że podałam mu oliwki. Jego reputacja amanta była tak samo przesadzona jak sława trufli"

(ale i tak kupie te w słoiczku)
        • Gość: lu Re: o truflach I. Allende IP: *.adsl.proxad.net 07.05.05, 02:02
          Kup, Gieziku.
          Tez kiedys kupilam i potem wydawalo mi sie, ze trufle nie sa warte swojej ceny,
          ze to przerost formy nad trescia. Az do chwili, gdy jadlam swietne, starannie
          wybrane trufle...
    • Gość: X Re: trufle - co mozna z nimi zrobic IP: *.access.telenet.be 07.05.05, 06:36
      Ja widzialam kiedys w supermakkecie malutki sloiczek z truflem i kosztowal
      800frankow . Na dzisiejsze to 20 euro = okolo 80 zl
      Mysle , ze byl to trufel prawdziwy aczkolwiek zaluje , ze sie na niego nie
      polakomilam bo wiecej nie widzialam na oczy
      Ale ja - jako stara grzybiara i z grzybiarskiej rodziny mam zawsze w domu
      wielki wor suszonych podgrzybkow i prawdziwkow oraz marynowanych - niech sie
      pochowaja w katy belgijskie psiaki w sloiczkach ( drogie ) w wodnej zalewie
      Moze taki trufel dla Polaka to jak prawdziek dla Belga ?
      bo tutaj grzyby sa ewenementem a i lasy w wiekszosci prywatne , zreszta nie ma
      zwyczaju grzybiarstwa
      No nic trzeba bedzie kiedys takiego trufla sprobowac

We Wloszech (toskania) zdziwilo mnie - wszedzie grzyby wielkie okazale
      prawdziwki wystawine przed restauracjami - w srodku z rusztu , nadziewane
      czosnkiem - pychota !
      rowniez kostki grzybowe , pasty , przeciery , risotta w torebce ,
      jednym slowem grzybki sa bardzo popularne wiec mysle sobie gdzie siega granica
      miedzy wschodem a zachodem Europy - o Francji nie wiem na ten temat ale w
      srodku - czyli Belgia to pozajuj sie boze jesli chodzi o grzyby
      • linn_linn Re: trufle - co mozna z nimi zrobic 07.05.05, 10:48
        Ja lubie risotto. W zeszlym roku kupowalam male sliczki na festiwalu
        czekolady / Perugia /: cena 8 euro. W calosci ale tez w formie podobnej do
        pesto.
        • linn_linn Re: trufle - co mozna z nimi zrobic 07.05.05, 10:49
          ... sliczne sloiczki raczej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka