Dodaj do ulubionych

gotowanie na czas(krotki) pomocy

IP: *.imit.kth.se 03.07.02, 04:46
Pomocy rozleniwilam sie i teraz jak cos kupuje do jedzenia glownym kryterium
jest czas przygotowania. Ale mam dosyc , porzebuje urozmaicenia. , moze ktos
zna cos dobrego na szybko, musze zaznaczyc ze szybko dla mnie to max 10 minut
tyle potrzeba na makaron, chociaz ostatnio preferuje
couscous- tutaj moj czas przygotowania jest najlepszy, ciepla woda z maszyny
do kawy -czas prawie zero, zalewam 1 minuta na gazie plus ,maslo ,plus pokroic
ogorki pomidory cokolwiek..czyli max czas 4 minuty.
Moze jakies inne kasze sa tez tak mile do przygotowania?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gama Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 03.07.02, 08:08
      Jesli zdecydujesz sie wydłużyć czas oczekiwania na jakieś 25minut,to możesz
      ugotować pyszną kaszę gryczaną i do tego proponuję kefir.Tyle samo czasu gotuje
      się ryż.Pzdr.
    • pletwa3 Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy 03.07.02, 13:50
      Ja ostatnio kupowałam taki spreparowany ryż w torbie, do której dolewa się
      wrzątku, zamyka i po 8-10 minutach jest gotowy, bardzo smaczny zresztą. Torby
      są jakiejś chińskiej czy wietnamskiej produkcji, nazywają się Danie Chińskie z
      Ryżem i mają 3 wersje: z warzywami na ostro, z warzywami łagodne i z owocami
      morza. Te dodatki są w środku torby, ale w osobnych saszetkach, więc można je
      dodać lub nie (jeśli się ma swoje lepsze). Albo można dodać to i swoje, np.
      obsmażone kawałki kurczaka.
    • Gość: Senin Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: 144.138.113.* 03.07.02, 15:34
      nastaw sie raczej na dania gotowe, te do odgrzania w mikroweli.

Sa wprawdaie 15 minutowe chinskie, czy inne azjatyckie przysmaki, ale to Z
      PEWNOSCIA NIE DALA CIEBIE, sadzac ze wstepnego postu.
      Nie pytaj na forum, pytaj w Hipermarkecie...
      • Gość: bef Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.chello.pl 03.07.02, 17:45

> Nie pytaj na forum, pytaj w Hipermarkecie...

...także o makaron bez gotowania (zalać wrzątkiem i przykryć na krótko). Ja
        kupiłam, ale zjadł ktoś inny, mówił, że smak OK. Do tego puszka lub słoik.
        A swoją drogą - może ktoś próbował, czy popping z amarantusa da sie potraktować
        jak kuskus ? (na sucho - niezły, ale mało pożyteczny). Dorzucając kostkę
        rosołową ?
        Ja na szybko smaże różne placki, bo placki wszyscy lubią na dodatek.
        No, i było już cos na forum o szybkich potrawach, o ile pamiętam.

• roseanne na zimno 03.07.02, 18:51
        zielona salata z owocami i jakims winegretem i do tego wrzucone plasterki
        pieczonego/ grilowanego mieska + bagietka
    • roseanne Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy 03.07.02, 18:10
      na szybko polecam wszelkie stir-fry'e.
      Raz na kilka dni mozna przygotowac jarzynki - por, cebula ,papryki pokrojone w
      paseczki. Do tego jakies miesko - wolowina, kurszak - tez w cieniutkie paski.
      Podsmazasz na odrobinie oleju, zalawasz mieszanina sosu sojowego,
      imbiru ,pieprzu, soli - to trzeba dopracowac i podajesz np z makaronem ryzowym
    • roseanne chlodnik tez sie szybko robi 03.07.02, 18:49

wstawic jajka co by sie ugotowaly na twardo (5 min) i schlodzic, przekroic
      wzdluz i wyjac lyzka ze skorupki.
      Posiekac po pol peczka kopru ,natki, szczypiorku, wymieszac widelcem z
      pudelkiem jogutru naturalnego. posolic, opieprzyc i juz.
      mozna dodac troszke posiekanego drobno ogorka.
    • Gość: Alka Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.chello.pl 04.07.02, 09:29
      Do szybkiego przyrządzenia - tzw. chińszczyzna: posiekane, krótko smażone w
      oleju warzywka, ew. mięso (filety z drobiu, schab, polędwica, ryba, owoce
      morza). Przyprawione jakąkolwiek przyprawą chińską i sosem sojowym. Z makaronem
      sojowym lub ryżówym, który tylko namoczyć i podgrzać ze wszystkim!
    • Gość: magada Re: szybko a wykwintnie IP: *.waw.cdp.pl 04.07.02, 10:31
      Kupujesz:
      - pstrąg patroszony (po 1 rybce na osobę)
      - cytrynę
      - bagietkę
      - coś na surówkę np. sałata, pomidor, ogórek zielony
      - białe pyszne wino
      po przyjściu do domu:
      - wino do lodówki
      - myjesz rybę sałate pomidora
      - rybę solisz z wszystkich stron i w środku też (do środka można włożyć
      kawałeczke masła - najlepiej czosnkowego)
      - na patelni rozgrzewasz tluszcz
      - na gorący tłuszcz kładziesz rybę i się smaży
      - teraz sałątę taragmy na kawałki kroimy ogórka i pomidora i wszystko razem do
      michy na to przecisnąć ząbek czsonku, trochę soli, pieprzu łyżka oliwy, łyżka
      octu winnego (lub sok z cytryny) i wymieszać
      - przewrócić rybę na drugą stronę
      - rozłożyc talerze
      - wyciagnąc wino
      - pokroic bagietkę na dość spore kawałki
      - pstrąga podawac z ćwiartkami cytryny
      - pogryzać bagietką, zagryzać surówkę
      - popijać winkiem

pisania dużo, ale czasochłonne to nie jest - ćwiczyłam wczoraj o 19.00
      wyjechałam ze sklepu a o 20.15 byliśmy juz po kolacji - na zegarek w czasie
      pichcenia nie patrzyłam ale całośc to chyba góra 15minut.
      smacznego
    • Gość: ecia Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 19:20
      A może poprzedniego dnia ugotować garnrk zupy i odgrzewać ?
    • Gość: Scan Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 03:10
      Jak wychodzisz do roboty - to zalej kasze gryczana wrzatkiem (itp - omawiane
      wielokrotnie) wsadz pod poduche. Po przyjsciu do domu masz danie w 15 sek. od
      przekrecenia klucza w zamku. Jesli do tego bedziesz chciala kwasne mleko to
      czas od startu wydluzy sie do 90 sek. Mozesz miec klopoty z trawieniem, ale
      objawy sa w starszym wieku.
      • Gość: Maria Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.man.polbox.pl 09.08.02, 13:52
        Przeczytalam te super szybkie przepisy nie wróżą one zdrowia na stare lata i
        jakie paskudny smak.
    • hania_76 Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy 09.08.02, 15:13
      Wszelkiego rodzaju zapiekanki na bułce pszennej. Rozgrzewasz piekranik, plasty
      bułki pszennej leciutko opiekasz w tosterze. Kładziesz np. plaster łososia i
      plaster ementalera na każdą i do piekarnika, dopóki ser się nie roztopi. Albo
      nacierasz opieczone plastry bułki oliwą, posypujesz oregano albo bazylią, na to
      żółty ser i pomidor. Wariant bułka + plasterek szynki + krążek ananasa +
      plaster gruyere i szczypta mielonej papryki na wierzch.
    • Gość: ula Re: gotowanie na czas(krotki) pomocy IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 21:55
      Widać Karolino,że masz problem i uważam,że żadne z dań zaproponowane przez
      życzliwe forumowiczki jego nie rozwiażą.Moja rada jest bardzo prosta.ZAPZESTAŃ
      GOTOWANIA.Jeżeli nie lubisz gotować to nie zmuszaj się do tego.Robienie
      rzeczy,których się nie lubi wywołuje stres. Jest wiele różnych stołówek,barów
      czy resturacji, gdzie można dobrze i zdrowo zjeść.Możesz też wyręczyć się
      rodziną.Ty w tym czasie możesz robić to co lubisz i umiesz.Ja również nie lubię
      gotować dlatego tego nie robię.Wyręcza mnie w tym moja pomoc domowa,a ja w tym
      czasie pracuję bo z tego utrzymuje się moja rodzina.To,że nie gotuję wcale nie
      oznacza,że nie znam się na gotowniu.Nawet w tym kierunku dokształcam się stąd
      moja okresowa obecność na tym forum.Aby dobrze gotować, należy oprócz wiedzy w
      tym zakresie, posiadać wyobrażnię i dobry smak,czego kilku forumowiczkom na tym
      forum wyrażnie brak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka