Dodaj do ulubionych

pomocy!!!! Barszcz

IP: 85.219.136.* 12.05.05, 13:24
powiedzcie mi jak się gotuje barszcz czerwony zabielany śmietanką. Prosze:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Kate Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 12.05.05, 13:54
      Abyś się nie musiała "bawić" z burakami, teraz i tak niezbyt dobrymi, to może
      ugotuj dodając koncentrat barszczu. Pogotuj np. udko kurczaka, z rosołkiem i
      przyprawami. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, możesz dodać troszkę marchewki,
      cebuli drobno pokrojonej (kosteczka) i czosnek; zależy co kto lubi. Dodaj ten
      koncentrat, zależy jak dużo tego barszczu gotujesz, ale na buteleczce pisze ile
      dodać, to sobie przelicz. Ja jeszcze czasami dodaję troszkę zupy fasolowej,
      zmienia smak i jest super. Jak to pogotujesz, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką -
      ma być gładkie, bez grudek. Jeśli robisz ze świeżych buraków, to dodaj troszkę
      kwasku cytrynowego - nie za dużo i uważaj bo można przesadzić. Pod koniec
      gotowania dodaj zieloną pietruszkę. Ja jadam taki barszcz z ziemniaczkami i
      ugotowanym jajkiem.
      • Gość: kuchareczka Re: pomocy!!!! Barszcz IP: 85.219.136.* 12.05.05, 13:59
        ja juz mam ugotowane buraki i mam ten wywar z buraków. Czy teraz powinnam
        ugotować coś ala rosół i to poddodawać?
        • Gość: Kate Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 12.05.05, 14:04
          Jak Ci się chce, to możesz ugotować coś a la rosół, ale powinnaś to wcześniej
          zrobić. Nigdy tak nie robię, więc sama nie wiem. Chyba, że nie będziesz
          gotowała na mięsku, to dodaj teraz same rosołki i resztę. I uważaj z tym
          kwaskiem, on ma dać delikatny smak i pozwolić zachować piękny, czerwony kolor
          barszczu.
          • Gość: kucharzątko amator Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:43
            a czy nie będzie za kwaśny, jak dodam kwasek?
            • Gość: k. amator Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:50
              up
    • em_es Re: pomocy!!!! Barszcz 12.05.05, 14:16
      Po pierwsze poszukaj w wyszukiwarce forumowej, było kilka b. ciekawych wątków
      na temat barszczu.
      A tak w skrócie: najlepiej 3-4 dni wcześniej barszczyk zakisić - obrać buraki,
      pokroić dość drobno, wrzucić do ceramicznego gara (słoik też się nada) wraz z
      kilkoma ząbkami czosnku, liściami laurowymi, zielem angielskim, zalać gorącą
      wodą, posolić.
      Gotowanie: obrać kilka buraków, pokroić, gotować razem z włoszczyzną i
      suszonymi grzybkami, ziele i liść można darować, są w kiszonym. Można dodać
      kawałek wędzonki, ale bez tego też dobry, choć inny. Gotować tak do godziny,
      przecedzić, wlać kiszony, ja daję ok. tyle samo ile mam wywaru, lekko
      zagotować, jak trzeba to dosolić. Nie gotować mocno bo zrobi się bury kolor,
      smak się na szczęście nie psuje :) Buraki można zalać gorącą wodą drugi raz,
      wyjdzie jeszcze odrobinę słabszy barszcz.
      Jak chcesz zabielić całość, to do kubeczka śmietankę 12%, do tego kilka łyżek
      barszczu, zamieszać, wlać, można leciutko zagotować. Ja wolę zabielać na
      talerzach, no i koniecznie posypać koperkiem.
      Jak nie masz czasu kisić to można to pominąć, ale trzeba wtedy zakwasić np.
      sokiem cytryny - ale jak dla mnie to kiszonego nic nie pobije, a robota z tym
      żadna :)
    • Gość: Xena Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.access.telenet.be 12.05.05, 14:35
      Nastaw wode , wrzuc kostke rosolowa , kartofla lub 2 w polowkach , oraz warzywa
      np marchewke , zwiazanego nitka pora , kawalek selera , pietruszke , listek
      laurowy , grzyby suszone pokrusz jak masz .
      Jak sie jarzyny i kartofle zagotuja i beda miekkie wyjmij z zupy ,
      rozgotowanego pora wyrzuc .
      Nastepnie wrzuc buraczki te ugotowane i pokrojone , zabarw koncentratem , dodaj
      smietany ( rozrob ja najpierw z goracym barszczem a potem wlej do garnka )
      dopraw do smaku pieprzem , sola , porobuj musi byc kwaskowato - slodko- slony
      mozesz dodac troszke cukru
      Kiedy barszcz bedzie juz smakowo dobry , pokroj marchewke w plasterki ,
      kartofle jak wolisz i wrzuc z powrotem so zupy .
      W miedzyczasie upraz na suchej patelni krazek cebuli z obu stron
      potem pokroj go w kosteczke i wrzuc do zupy .
      Barszczyk jest najlepszy z zielenina : koperek moze sie w nim pogotowac
      ale natke i zielone czesci pora pokrojone w cienkie paseczki wrzuc prosto na
      talerz

Gdybys chciala barszcz ukrainski to wykorzystaj fasole z puszki wrzuc do zupy
      ona jest ugotowana , mozesz wykorzystac rowniez wode z tej fasoli
      Moga byc kawalki swiezej szparagowki ale wtedy musza sie gotowac razem z
      pozostalymi jarzynami
      Mozesz dorzucic smazone lub surowe pieczarki jak masz
      Ukrainski powinien zawierac duzo roznych warzyw

Ugotuj jajka na twardo poloz na talerzu , zalej barszczem

• Gość: kucharzątko Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:35
        dziękuję, jutro spróbuję :-)
    • Gość: wiedzma Pyszny barszczyk IP: *.3web.net 26.05.05, 01:39
      Obieram kilka (4-5) burakow sredniej wielkosci, scieram na tarce, na duzych
      oczkach. Do garnka daje troche masla, roztapiam i wsypuje utarte buraki, dodaje
      2-3 utarte marchewki i 2/3 plaskiej lyzeczki cukru. Dusze to na dosc duzym
      plomieniu ok.15 min. - czesto mieszajac. Po ok. 15 min. dolewam wody do polowy
      wysokosci garnka, wrzucam 2-3 grzyby-prawdziwki. Zagotowuje. Dodaje pokrojone w
      kostke ziemniaki. Gotuje ok. 5 min. Dodaje garsc pokrojonej na mniejsze kawalki
      fasolki szparagowej. Gotuje az ziemniaki beda miekkie, ciagle uzupelniajac
      wode. Nastepnie dolewam wode niemal do pelna. Zagotowuje. Wylaczam palnik i juz
      nie wlaczam po doprawieniu. Dolewam troszke koncentratu buraczanego - firmy
      Krakus. Dodaje wycisniete 2-3 zabki czosnku, doslownie 2 lyzki smietany
      (smietane daje do kubka, dolewam goracego barszczu, mieszam i dopiero wlewam to
      do garnka), zielona pietruche i oczywiscie sol i pieprz do smaku. Sol dodaje na
      koncu, poniewaz czosnek i koncentrat troche zmienieja smak barszczu. I na sam
      koniec dodaje 4-5 krysztalkow kwasku cytrynowego.
      Na talerz mozna dodac troche gotowanej fasolki i jajko.

P.S. Barszcz jest zawsze najlepszy na drugi dzien - a nie w dniu , kiedy jest
      gotowany.

Smacznego!
      • Gość: ja Zgadzam się, że IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.05.05, 02:12
        barszczyk jest najlepszy na drugi dzień: po przepiciu! :))
        • Gość: wiedzma Re: Zgadzam się, że IP: *.3web.net 26.05.05, 03:42
          Nie wiem czy po przepiciu, ale ogolnie na drugi dzien po ugotowaniu, poniewaz
          nie czuije sie juz takiej lekkiej goryczki burakow.
          • Gość: hej Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:28
            jakoś nigdy nie miałam okazji zjeść na drugi dzień...
            • Gość: rita Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 21:43
              DO BARSZCZU DODAJE OCET A NIE KWASEK IWIERZCIE MI JEST O NIEBO LEPSZY
              • angieblue26 Re: Zgadzam się, że 09.06.05, 22:28
                :-))) Ja gotuje barszcz Knorra i po ugotowaniu dodaje czubata lyzke smietany
                30% :-))
                • Gość: Viska Re: Zgadzam się, że IP: *.access.telenet.be 09.06.05, 22:34
                  Przygotowuje bulion z kostek wolowych Knorr,wkladam obrane buraki i gotuje do miekkosci.
                  Pozniej buraki przekladam do miseczki (na tarte buraczki),dodaje troche cukru i pieprzu i wlewam lyzke
                  octu jablkowego,zawsze uzyskuje piekny kolor barszczu(nie dodaje zadnego koncentratu).
                  Wrzucam troszke posiekanego koperku i na koniec pokrojone w kostke ziemniaki.
                  Na koniec doprawiam smietana,i jest pycha! :)
                  • Gość: RITA Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:54
                    NIE NAPISALAŚ O JAKI BARSZCZ CI CHODZI O CZYSTY CZY O ZABIELANY BO TO SA DWIE
                    RÓZNE BARSZCZE
                • Gość: elle dobry jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 18:06
    • Gość: zenon gajowniczek Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.05, 10:08
      Ja gotuję na początku wywar na kościach drobiowych wieprzowych wołowych potem
      wrzucam potartę buraki lub posiekane w paski na podobieństwo frytek zakwaszam i
      dodaję smietanę z odrobina maki i przyprawy do smaku- gotowe!
      • Gość: elle Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:55
        no to ja też tak zrobię!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka