Gość: kuchareczka IP: 85.219.136.* 12.05.05, 13:24 powiedzcie mi jak się gotuje barszcz czerwony zabielany śmietanką. Prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kate Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 12.05.05, 13:54 Abyś się nie musiała "bawić" z burakami, teraz i tak niezbyt dobrymi, to może ugotuj dodając koncentrat barszczu. Pogotuj np. udko kurczaka, z rosołkiem i przyprawami. Jak mięso będzie miękkie, wyjmij, możesz dodać troszkę marchewki, cebuli drobno pokrojonej (kosteczka) i czosnek; zależy co kto lubi. Dodaj ten koncentrat, zależy jak dużo tego barszczu gotujesz, ale na buteleczce pisze ile dodać, to sobie przelicz. Ja jeszcze czasami dodaję troszkę zupy fasolowej, zmienia smak i jest super. Jak to pogotujesz, dodaj śmietanę wymieszaną z mąką - ma być gładkie, bez grudek. Jeśli robisz ze świeżych buraków, to dodaj troszkę kwasku cytrynowego - nie za dużo i uważaj bo można przesadzić. Pod koniec gotowania dodaj zieloną pietruszkę. Ja jadam taki barszcz z ziemniaczkami i ugotowanym jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: pomocy!!!! Barszcz IP: 85.219.136.* 12.05.05, 13:59 ja juz mam ugotowane buraki i mam ten wywar z buraków. Czy teraz powinnam ugotować coś ala rosół i to poddodawać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 12.05.05, 14:04 Jak Ci się chce, to możesz ugotować coś a la rosół, ale powinnaś to wcześniej zrobić. Nigdy tak nie robię, więc sama nie wiem. Chyba, że nie będziesz gotowała na mięsku, to dodaj teraz same rosołki i resztę. I uważaj z tym kwaskiem, on ma dać delikatny smak i pozwolić zachować piękny, czerwony kolor barszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharzątko amator Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 19:43 a czy nie będzie za kwaśny, jak dodam kwasek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. amator Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 10:50 up Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: pomocy!!!! Barszcz 12.05.05, 14:16 Po pierwsze poszukaj w wyszukiwarce forumowej, było kilka b. ciekawych wątków na temat barszczu. A tak w skrócie: najlepiej 3-4 dni wcześniej barszczyk zakisić - obrać buraki, pokroić dość drobno, wrzucić do ceramicznego gara (słoik też się nada) wraz z kilkoma ząbkami czosnku, liściami laurowymi, zielem angielskim, zalać gorącą wodą, posolić. Gotowanie: obrać kilka buraków, pokroić, gotować razem z włoszczyzną i suszonymi grzybkami, ziele i liść można darować, są w kiszonym. Można dodać kawałek wędzonki, ale bez tego też dobry, choć inny. Gotować tak do godziny, przecedzić, wlać kiszony, ja daję ok. tyle samo ile mam wywaru, lekko zagotować, jak trzeba to dosolić. Nie gotować mocno bo zrobi się bury kolor, smak się na szczęście nie psuje :) Buraki można zalać gorącą wodą drugi raz, wyjdzie jeszcze odrobinę słabszy barszcz. Jak chcesz zabielić całość, to do kubeczka śmietankę 12%, do tego kilka łyżek barszczu, zamieszać, wlać, można leciutko zagotować. Ja wolę zabielać na talerzach, no i koniecznie posypać koperkiem. Jak nie masz czasu kisić to można to pominąć, ale trzeba wtedy zakwasić np. sokiem cytryny - ale jak dla mnie to kiszonego nic nie pobije, a robota z tym żadna :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.access.telenet.be 12.05.05, 14:35 Nastaw wode , wrzuc kostke rosolowa , kartofla lub 2 w polowkach , oraz warzywa np marchewke , zwiazanego nitka pora , kawalek selera , pietruszke , listek laurowy , grzyby suszone pokrusz jak masz . Jak sie jarzyny i kartofle zagotuja i beda miekkie wyjmij z zupy , rozgotowanego pora wyrzuc . Nastepnie wrzuc buraczki te ugotowane i pokrojone , zabarw koncentratem , dodaj smietany ( rozrob ja najpierw z goracym barszczem a potem wlej do garnka ) dopraw do smaku pieprzem , sola , porobuj musi byc kwaskowato - slodko- slony mozesz dodac troszke cukru Kiedy barszcz bedzie juz smakowo dobry , pokroj marchewke w plasterki , kartofle jak wolisz i wrzuc z powrotem so zupy . W miedzyczasie upraz na suchej patelni krazek cebuli z obu stron potem pokroj go w kosteczke i wrzuc do zupy . Barszczyk jest najlepszy z zielenina : koperek moze sie w nim pogotowac ale natke i zielone czesci pora pokrojone w cienkie paseczki wrzuc prosto na talerz Gdybys chciala barszcz ukrainski to wykorzystaj fasole z puszki wrzuc do zupy ona jest ugotowana , mozesz wykorzystac rowniez wode z tej fasoli Moga byc kawalki swiezej szparagowki ale wtedy musza sie gotowac razem z pozostalymi jarzynami Mozesz dorzucic smazone lub surowe pieczarki jak masz Ukrainski powinien zawierac duzo roznych warzyw Ugotuj jajka na twardo poloz na talerzu , zalej barszczem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharzątko Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 19:35 dziękuję, jutro spróbuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Pyszny barszczyk IP: *.3web.net 26.05.05, 01:39 Obieram kilka (4-5) burakow sredniej wielkosci, scieram na tarce, na duzych oczkach. Do garnka daje troche masla, roztapiam i wsypuje utarte buraki, dodaje 2-3 utarte marchewki i 2/3 plaskiej lyzeczki cukru. Dusze to na dosc duzym plomieniu ok.15 min. - czesto mieszajac. Po ok. 15 min. dolewam wody do polowy wysokosci garnka, wrzucam 2-3 grzyby-prawdziwki. Zagotowuje. Dodaje pokrojone w kostke ziemniaki. Gotuje ok. 5 min. Dodaje garsc pokrojonej na mniejsze kawalki fasolki szparagowej. Gotuje az ziemniaki beda miekkie, ciagle uzupelniajac wode. Nastepnie dolewam wode niemal do pelna. Zagotowuje. Wylaczam palnik i juz nie wlaczam po doprawieniu. Dolewam troszke koncentratu buraczanego - firmy Krakus. Dodaje wycisniete 2-3 zabki czosnku, doslownie 2 lyzki smietany (smietane daje do kubka, dolewam goracego barszczu, mieszam i dopiero wlewam to do garnka), zielona pietruche i oczywiscie sol i pieprz do smaku. Sol dodaje na koncu, poniewaz czosnek i koncentrat troche zmienieja smak barszczu. I na sam koniec dodaje 4-5 krysztalkow kwasku cytrynowego. Na talerz mozna dodac troche gotowanej fasolki i jajko. P.S. Barszcz jest zawsze najlepszy na drugi dzien - a nie w dniu , kiedy jest gotowany. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zgadzam się, że IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.05.05, 02:12 barszczyk jest najlepszy na drugi dzień: po przepiciu! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiedzma Re: Zgadzam się, że IP: *.3web.net 26.05.05, 03:42 Nie wiem czy po przepiciu, ale ogolnie na drugi dzien po ugotowaniu, poniewaz nie czuije sie juz takiej lekkiej goryczki burakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:28 jakoś nigdy nie miałam okazji zjeść na drugi dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rita Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 21:43 DO BARSZCZU DODAJE OCET A NIE KWASEK IWIERZCIE MI JEST O NIEBO LEPSZY Odpowiedz Link Zgłoś
angieblue26 Re: Zgadzam się, że 09.06.05, 22:28 :-))) Ja gotuje barszcz Knorra i po ugotowaniu dodaje czubata lyzke smietany 30% :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Viska Re: Zgadzam się, że IP: *.access.telenet.be 09.06.05, 22:34 Przygotowuje bulion z kostek wolowych Knorr,wkladam obrane buraki i gotuje do miekkosci. Pozniej buraki przekladam do miseczki (na tarte buraczki),dodaje troche cukru i pieprzu i wlewam lyzke octu jablkowego,zawsze uzyskuje piekny kolor barszczu(nie dodaje zadnego koncentratu). Wrzucam troszke posiekanego koperku i na koniec pokrojone w kostke ziemniaki. Na koniec doprawiam smietana,i jest pycha! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RITA Re: Zgadzam się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 22:54 NIE NAPISALAŚ O JAKI BARSZCZ CI CHODZI O CZYSTY CZY O ZABIELANY BO TO SA DWIE RÓZNE BARSZCZE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon gajowniczek Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.06.05, 10:08 Ja gotuję na początku wywar na kościach drobiowych wieprzowych wołowych potem wrzucam potartę buraki lub posiekane w paski na podobieństwo frytek zakwaszam i dodaję smietanę z odrobina maki i przyprawy do smaku- gotowe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: pomocy!!!! Barszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 08:55 no to ja też tak zrobię! Odpowiedz Link Zgłoś