Dodaj do ulubionych

jarmuż - co z tym robić?

IP: *.chello.pl 13.05.05, 12:10
Pojawił sie w Tesco ale nie wiem co z tym zrobić
Obserwuj wątek
    • Gość: sid31 Re: jarmuż - co z tym robić? IP: *.lipno.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 12:36
      moja babcia gotowała zupę z ziemnikami, kaszą i kalarepą oraz w/w jarmużem,
      zupa była gęsta i mocno rozgrzewała, bo jarmuż dojrzewał zawsze po pierwszych
      solidnych przymrozkach. babci juz nie ma, zupy też, co jeszcze można zrobić z
      tego to za bradzo niestety nie wiem, mało to popularne u nas warzywo, a ma tam
      jakieś witaminy i działanie antyrakowe, tyle o nim wyczytałem w encyklopedii,
      podobnie jak brokuły.
      • Gość: Ewa Re: jarmuż - co z tym robić? IP: *.ds1-roen.adsl.cybercity.dk 13.05.05, 12:46
        W Danii przyrzadza sie go podobnie jak szpinak, czyli podprawiony gesta
        smietana, sol, pieprz, ew. nieco galki muszkatulowej itd, ew. z polowkami
        gotowanych jajek lub jajami sadzonymi.
        Badz robi z niego zupe, podobna do polskiej szpinakowej.
        Na surowo mozna go uzyc do surowek.
        A jarmuz - jedno z najstarszych uprawianych przez czlowieka warzyw -jest
        faktycznie bogaty w duze ilosci witamin A, B i C i szkoda, ze malo znany i
        niedoceniany w PL.
      • jottka Re: jarmuż - co z tym robić? 13.05.05, 12:52
        no jarmuż najlepszy jest jesienny po przymrozkach:) to typowe jesienno-zimowe
        warzywo

różne rzeczy można z niego robić, z tym że zawsze należy przebrnąć przez obróbkę
        wstępną - dokładnie umyć liście (a one mają mnóstwo zawijasków:(, obskubać
        (chodzi o to, żeby usunąć twarde nerwy, wyrywasz miętkie zielone spomiędzy),
        przelać wrzątkiem, zostawić chwile, potem wyjąć, osączyć i przystąpić do np.
        duszenia na maśle, krótkiego obsmażenia, dodania podgotowanych ziemniaków +
        pomidorów albo śmietany (na końcu) itepe

dużo holenderskich stammpotów na jarmużu sie opiera, czyli różne duszeniny z
        dodatkiem jarmużu jako głównego warzywa

tu masz przepis na jedno z dań, dobre:)

uczta.vege.pl/
        • Gość: Kate Re: jarmuż - co z tym robić? IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 13.05.05, 13:59
          Ja pierwszy raz zetknęłam się z jarmużem w ubiegłym roku; dostałam świeży, z
          ogródka sąsiadki - w lecie. Oczyściłam, obskubałam z liści twarde nerwy i dałam
          do zamrożenia. Mam tylko jeden przepis. "Dziwne" to może trochę jest w smaku,
          ale dobre, na prawdę. Potrzeba około 20 dkg jarmużu, 6 raczej większych
          ziemniaków i cebula. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, na oliwie. Ziemniaki
          również w kostkę (podobnie jak do zupy). Gdy cebula jest odpowiednio usmażona,
          dodajemy ziemniaki i zalewamy wrzącą wodą, tak aby woda to wszystko przykryła.
          Następnie pieprz, oraz przyprawy. Gdy wszystko się chwilę pogotuje, dajemy
          pokrojony w kostkę jarmuż i dusimy do miękkości (około 15 - 20 minut).
    • Gość: Jaś Re: jarmuż - co z tym robić? IP: *.chello.pl 13.05.05, 14:03
      Dziękuje, już mi się rozjasniło dzięki Wam. Spróbuje coś z robić, powiem co
      wyszło.
      • thiessa Re: jarmuż - co z tym robić? 13.05.05, 23:38
        Uwielbiam jarmuz. Po oddzieleniu od nerwow gotuje, po ugotowaniu siekam i
        dodaje do duszonych ziemniakow i po prostu do drugiego dania podaje. Mozna tak
        jak pisal ktos wyzej potraktowac jak szpinak, ale moja ulubiona wersja to:
        Jarmuz z ziemniakami Iszvary ze strony:
        uczta.vege.pl/
        Przepis wielokrotnie wyprobowany.
    • Gość: ja Grünkohl mit Pinkel! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 13.05.05, 23:45
      Palce lizac! Moze sie zglosi ktos z polnocnych Niemiec i poda przepis!
      Ogolnie to mniej wiecej jak kapusta zasmazana i do tego specjalna kielbasa,
      mozna by sprobowac z surowa polska albo z krupniakami?
    • wiadomoto Re: jarmuż - co z tym robić? 01.05.21, 13:26
      wiadomoto.pl/jarmuz-wlasciwosci-zdrowotne/
    • kocimiuntka Re: jarmuż - co z tym robić? 01.08.21, 12:43
      Można go zmiksować na koktajl z np. bananami i kiwi
    • lenamagda11 Re: jarmuż - co z tym robić? 06.08.21, 11:43
      Chipsy z jarmużu!
    • waria29 Re: jarmuż - co z tym robić? 11.08.21, 11:32
      smoothie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka