Dodaj do ulubionych

Ryba w śmietanie proszę o przepis

IP: *.radna.pl 05.07.02, 12:29
Proszę o przepis ryby w śmietanie, zwłaszcza jak się robi sos dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Alka Re: Ryba w śmietanie IP: *.chello.pl 05.07.02, 12:45
      Najbardziej stylowymi rybami z polskiej tradycji wziętymi są karasie. Ale każda
      ryba jest tak samo smaczna!
      1. Można ją obsmażyć lub podpiec (najlepiej na maśle) i po prostu zalać
      śmietaną, aby się poddusiła. Doprawić białym pieprzem, solą, nie zaszkodzi sok
      z cytryny. Ja często dodaję jakieś świeże zioła do tej śmietany (lub choćby
      koperek).
      2. Drugi sposób to ugotowanie ryby w wywarze (np. z warzywnej kostki albo ze
      świeżych warzyw)i zalanie już na półmisku białym sosem (łyżka masła roztarta z
      łyżką mąki i rozprowadzona gęstą kwaśną śmietaną z dodatkiem j.w. - soku z
      cytryny, koperku lub inych ziół, odrobiny cukru, soli i białego pieprzu).
    • Gość: elask Re: Ryba w śmietanie proszę o przepis IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 21:34
      Bardzo lubię rybki w śmietanie, szczególnie liny. Rybę obtoczyć w mące,
      (troszeczkę),obsmażyć na tłuszczu-maśle najlepiej sklarowanym. Jednocześnie na
      drugiej patelni zeszklić cebulę albo i dwie, dodać rybę, poddusić chwilę, dodać
      śmietankę idusić aż zgęstnieje. oczywiście posolić, popieprzyć (rybę też)albo
      jeszcze lepiej dodać wegetę, i koperek na wierzch.Jakby za szybko sos
      zgęstniał, podlewać wodąą . Chodzi o to, żeby cebula była miękka i ryba była
      akuratna.
      • karelia Re: Ryba w śmietanie proszę o przepis 06.07.02, 19:17
        bbb proste danie na rybe w smietanie ( ale mi sie rymuje:-)
        ulozyc dzwonki lososia albo rybe w kawalku w naczyniu zaroodpornym, posolic
        posypac pieprzem , ja uzywam czarnego, bo bialego nie lubie, posypac obficie
        koperkiem siekanym, podlac smietana slodka, wstawic do piecznika. Ryba udusi w
        sosie smietanowym i bedzie ryba +sos do ziemniakoe. Proste, nie wymagajace
        wielkich talentow a bbb eleganckie danie. Po wyjeciu z piekarnika mozna
        posypas swiezym koperkiem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka