Dodaj do ulubionych

Sernik z brzoskwiniami

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 17:34
Dziewczyny zrobilam sernik z brzoskwiniami wg przepisu niny321 i
magdy.Dziewczyny co ja nie tak zrobilam????Wkleje przepis wg ktorego robilam
• Re: Przepis na sernik
nina321 13.05.2005 10:12 + odpowiedz

Właśnie się piecze . Pyszny sernik z brzoskwiniami.
Ciasto:
3 szklanki mąki
kostka margaryny
5 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Zagnieśc z tego ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć
wysmarowaną i obsypaną bułką tartą blaszkę( tortownica 26cm). Drugą część do
lodówki.
Następna warstwa to ser:
0,5 kg 3razy mielonego sera
1 całe jajo
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
Wszystko wymieszać i nałożyć na ciasto w blaszce.
Póżniej na ten ser poukładać krojone brzoskwinie z puszki
Następnie z białek które zostały i 1 szklanki cukru pudru ubić pianę i to
nałożyć na brzoskwinie. Na tę pianę zetrzeć na grubej tarce ciasto z lodówki.
Piec 40 min. w 200 stopniach.
Ja piekę w termoobiegu 30 min. i w 170 stopniach.

Jak czytalam opinie to wszystkim ten sernik wychodzil i ponoc byl
pyszny.Zrobilam wszystko dokladnie wg przepisu,i nie wiem co jest nie tak.Moj
sernik jest strasznie mokry,brzoskwinie puscily strasznie duzo soku(takie z
puszki,chociaz je odsaczalam) sernik w ogole nie tzyma sie kupy.Pieklam w
takiej blaszce,okraglej,w ktorej boki sie zdejmuje,jak zdjelam te boki zaczol
mi sie rozwalac ledwo zdazylam wepchnac z powrotem,chociaz i tak czesc na
zstole zostala.Jak u was bylo z tym?Mialyscie tez tyle soku z tych
brzoskwin?Jestem zalamana,wkrotce przychodza goscie,a ja zepsulam ciasto,i nie
wiem jak to mozna uratowac.
Bardzo prosze tych,kto robil ten sernik,zeby wypowiedzialy sie na moje
pytanie.Bardzo wszystkim dziekuje.Pozdr
Obserwuj wątek
    • Gość: kinga044 Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 17:51
      Bardzo prosze wszystkich,jak ktos wie jak ten sernik uratowac,napiszcie !!!!
    • nina321 Re: Sernik z brzoskwiniami 13.05.05, 17:52
      Przykro mi ,że ci nie wyszedł. Mój jest pyszny.
      Piekę ten sernik od dobrych kilku lat.Zawsze mi wychodził. I tylko jedna rzecz
      mogła być zła.Ser. Ja kupuję zawsze jeden rodzaj sera mielonego. Większośc tych
      serów to płynący twarożek. Sernik ma też to do siebie, że musi postać w blaszce.
      Nie należy go wyjmować zbyt szybko, bo się rozwala.Może za krótko piekłaś?
    • nina321 Re: Sernik z brzoskwiniami 13.05.05, 17:54
      Może przykryj blaszkę( z sernikiem) folią aluminiową, żeby się nie spalił. I
      wsać go do piekarnika jeszcze na 10-15 minut
      • Gość: kinga044 Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 18:00
        Wlasnie probowalam wyjac go z blaszki jakies 15 min po upieczeniu.Byc moze nie
        zdazyl sie zetnac???A ser kupilam taki zwykly,twarog poltlosty,z Biedronki.Moze
        musial byc tlusty?Lub z Biedronki jest niedobry?A jak u Ciebie z tym sokiem z
        brzoskwin?Niezbyt jest ten sernik mokry?
    • babazgaga Re: Sernik z brzoskwiniami 13.05.05, 19:59
      Hm..... mi taki sernik udaje się zawsze.... o przepraszam, nie udal sie raz -
      zachowywal sie dokladnie jak w twpim opisie, a przyczyną było to, że zapomniałam
      dać budyniu. Dałaś?
      Ja robię zawsze dużą porcję, sera przynajmniej kilogram, jakiegokolwiek białego
      byleby smaczny, nie mielę ani razu tylko ucieram w malakserze, i piekę
      conajmniej godzinę. Może to bylo przyczyną?.....Za krótki czas?....
      • Gość: kinga044 Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.05, 20:03
        budyn dalam wszystko dalam co bylo wymagane w przepisie.PieklAM 2 GODZ!!!I jest
        jakis bardzo mokry i nie trzyma sie kupy.
    • jagoda85 Re: Sernik z brzoskwiniami 16.05.05, 21:03
      Moim zdaniem popełniłaś trzy błędy. Po pierwsze zanim wyłożysz ser na ciasto,
      ciasto powinnaś zapiec, od góry, tzn. włączając górną grzałkę, żeby nie powstał
      zakalec, na to należało wyłożyć ser, ale nie taki jak ty kupiłaś, on jest do d.
      najlepiej kupić taki w jelitku, jak kiełbasa, nie trzeba go mielić,
      homogenizowany nie nadaje się. No i ostatni błąd, moim zdaniem za krótko go
      piekłaś, nawet w termoobiegu trzeba go piec 40-50 minut. Ja nie piekę w
      termoobiego tylko włączam górną i dolną grzałkę i zawsze się udaje. Powodzenia
      przy następnym pieczeniu.
      • Gość: kinga044 Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.05, 21:25
        Wlasnie jutro zamierzam znowu sprobowac.Mam maly problem z tym,ze nie mam gornej
        grzalki,poniewaz posiadam dosyc stary peikarnik.I jeszcze zbyt wczesnie go
        wyjelam z formy-byl goracy i sie rozpadl .Dzieki za rady!!!Pozdr
        • Gość: kinga044 Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.05.05, 13:59
          Zrobilam ten sernik dzisiaj,i wiecie co?Jest wspanialy,pyszny,po prostu
          rewelacyjny!Maz i dziecko sa wniebowzieci!Dzieki za przepis Magdzie i Ninie!Nie
          wiem czemu nie wyszedl mi zeszlego razu,dzis zrobilam wszystko dokladnie tak
          samo,tylko w iinej formie pieklam,nie w takiej w ktorej boki sie odpinaja,a w
          zwyklej blaszce.I pomimo ze ser dalam znowu taki sam,z Biedronki,smak jest
          nieziemski(a to swiadczy o tym,ze jaki ser jest,to raczej nie wpywa)
          Pozdr
          • Gość: lilka Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 17:42
            wypróbuję na dzień matki!
            • giga28 Re: Sernik z brzoskwiniami 24.05.05, 20:15
              Sernik zawsze wychodzi tylko po upieczeniu MUSI POZOSTAC DO OSTYGNIĘCIA W
              BLASZCE inaczej sie rozleje tym bardziej jak ser jest dość rzadki gdy go
              wlewamy !!! A i jeszcze jedno nigdy nie podpiekam spodu i zawsze wychodzi !!!!
              Jutro upiekę taki sernik z okazji Dnia Matki (znaczy swojego) dla dzieci tylko
              dodam jeszczeodsączone brzoskwinie na spód PYCHA !!!

              SERNIK Z ROSĄ
              CIASTO:
              2 szklanki mąki , 1/2 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4
              szklanki cukru, 3 żółtka, łyżka gęstej. kwaśnej śmietany,
              Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. rozwałkować i wyłożyć na blachę.
              MASA SEROWA
              80 dkg białego sera (może być więcej), 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki
              oleju, 3 całe jajka, 2 szklanki mleka,
              1 budyń śmietankowy (na 3/4 litra mleka DELECTA)
              Ser zemleć i wymieszać z pozostałymi składnikami(ja wrzucam wszystko do
              malaksera). Trzeba uważać, bo zrobi się to
              strasznie rzadkie i będzie chlapać z miski.
              Należy te masę wylać na ciasto i piec około 45 minut.
              Następnie ubić pianę z białek pozostałych od ciasta.( 3 białka + 1/2 szklanki
              cukru)po
              tych 45 minutach wyłożyć pianę na ciasto i
              piec jeszcze około 15 minut.SERNIK POZOSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA !!!


              SMACZNEGO !!!!!!!!! MUSI ostygnąć !!!!
              • beatam Re: Sernik z brzoskwiniami 02.06.05, 20:42
                Mam pytanie a propos tego pierwszego sernika z brzoskwiniami: jak dosdać masło
                do sera? Rozpuścić? A moze ucierać takie w całości z serem? Nigdy jeszcze nie
                piekłam sernika, no może kiedyś, ale nie wyszedł, więc prosze o wsparcie bo
                ciasto już zarobiłam i tylko nie wiem co z tym serem...
                • Gość: kalra Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:53
                  Ja zawsze ucieram mało z cukrem i żóltkami, - surowe. do tego dpdać ser i
                  ucierać( malakserem) i dodac resztę rzeczy. Na samym końcu dodac piane ubita na
                  sztywno i juz delikatnie wymieszć - łyżką. A skoro piszesz o ten przepis-
                  radziłbym do spodu z 3 szkl. maki zrobic mase serową z podwójnej porcji. Bo
                  spód nie powinien byc gruby. i wtedy na więkkszej formie.
                  • beatam Re: Sernik z brzoskwiniami 03.06.05, 11:29
                    No właśnie ten przepis jest troche inny, zrobię to ucieranie jak piszesz (moja
                    mama chyba też tak robi), najwyże nie wyjdzie i mąż sie ucieszy (wtedy dostaje
                    całą tortownicę tylko dla siebie + łyżeczkę) ;-)
                    Pozdrawiam,
                    Beata
    • Gość: sernikowy gość Re: Sernik z brzoskwiniami IP: *.tele2.pl 18.06.05, 15:13
      Zrobiłam ten sernik wg. wskazówek z forum.
      Wyszedł jadalny, dopiekł się "na oko", mam dwie uwagi:
      ciasto w ogóle nie jest słodkie - ja tam nie widzę cukru w przepisie. Dodałam
      trochę pudru, ale bez cukru to w ogóle go sobie nie wyobrażam.
      Druga ważniejsza rzecz: ta ilość mąki jest zabójcza!!! Moim zdaniem
      wystarczyłoby 1,5 - 2 szklanki. Z trzema szklankami kompletnie nie chciało mi
      się zlepić to ciasto, wychodziło ciasto w proszku, w końcu dodałam trochę wody
      i jako tako dało się nim potem wylepić blachę.
      Może ktoś mnie oświeci, czy ten przepis aby na pewno jest kompletny i jak
      robicie to ciasto, że Wam się "zlepia" i jest "ciastowate"??
      Poza tym ma mały zakalec, ale to może błąd w technologii?
      Pozdrawiam smacznie
      • alka44 Re: Sernik z brzoskwiniami 18.06.05, 16:02
        ten sernik wychodzi pyszny. Zamiast brzoskwini dałam ostatnio truskawki i super.
        To jest ciasto jak na zwykły pleśniak. Ze ja na to nie wpadłam wczesniej, tylko
        dopiero tutaj zobaczyłam.
        A ser ze wszystkim robie w malakserze. Ten najzwyklejszy półtł.z Biedronki
        Myślę, ze bardzo się starałaś i przedobrzyłaś z czymś.
        Mam ochotę jeszcze spróbować dać trochę budyniu zamiast ser i owoce.Może akurat
        będzie dobre?
    • alka44 Re: Sernik z brzoskwiniami 18.06.05, 16:08
      Ja piekę z tego przepisu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=22342051
      A truskawki przed ułozeniem na serze obtoczyłam w budyniu suchym (eksperyment)
      i nie dałam ich bardzo dużo (o sok mi chodziło) a pianę rzucam tak upkami, żeby
      owoce i ser miały mozliwość parowania.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka