Dodaj do ulubionych

Puszka karmelu- co z nią zrobić?

IP: *.amg.gda.pl 25.05.05, 07:34
Mam puszkę karmelu. Podpowiedźcie do czego go wykorzystać.Jakie ciasto lub
deser zrobić.
z góry dziękuję za wszystkie sugestie
Sylwia
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:24
      O masie kajmakowej do ciast było tu już wielokrotnie, więc ja z trochę innej
      beczki :) Proponuję "likier irlandzki": puszkę ugotowanego mleka słodzonego
      skondensowanego(wystudzonego) wymieszać z taką samą ilością wódki. Domieszać
      dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
      • zzzytkaaa likier 25.05.05, 08:34
        ja robię ciut inaczej - puszka karmelu i wódka wg uznania, ale chyba nie więcej
        niż ćwiartka.podobno można dodać whisky, ale nie próbowałam
        moje pop prostu bez kawy, ale też pyszne
        • Gość: vesna Re: likier IP: *.torun.mm.pl 25.05.05, 11:54
          ja mieszam z rumem :) z ćwiartką mniej więcej. Pyszne wychodzi, bardzo aromatyczne
      • dana1958 Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:36
        Pychota, no nie!!!!!!!
        • Gość: Sylwia Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? IP: *.amg.gda.pl 25.05.05, 08:42
          Pysznie brzmią Wasze przepisy. Tylko, że ja matka karmiąca jestem, to na razie
          odpadają. Kiedyś spróbuję.
          S.
    • kragmel Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:49
      skoro matka karmiąca i alkoholu niet, to przełóż kajmakiem wafle. mało pracy,
      smaczny efekt :)
      • amika222 Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 12:59
        Mozesz zrobić kruche ciasto, jak na tartę, połozyć na to karmel i posypać
        orzechami lub migdałami. Bardzo dobre!!!
        • machacha Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 16:17
          Proponuje ciasto KARMELOWE - jest pycha! Puszke slodzonego skondensowanego
          mleka gotuje sie 3 godz. w garnku pod przykryciem. Jak karmel ostygnie
          zmiksowac go z 1 i 1/2 kostki masla. Wychodzi z tego pyszny krem karmelowy. Ten
          krem wykladam na wczesniej upieczony biszkopt(moj przepis na udany i dobry
          biszkopt znajduje sie w watku "RAFAELLO najlepsze pod sloncem - wyprobowany !".
          Nastepnie na wierzch kremu ukladam jeden przy drugim namoczone (np w alkoholu
          lub skoro karmisz - np w mleku) herbatniki be-be i polewam cala gore polewa
          czekoladowa. Polecam tez moje ciasto RAFAELLO. Powodzenia!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka