Gość: Sylwia IP: *.amg.gda.pl 25.05.05, 07:34 Mam puszkę karmelu. Podpowiedźcie do czego go wykorzystać.Jakie ciasto lub deser zrobić. z góry dziękuję za wszystkie sugestie Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yfcia Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:24 O masie kajmakowej do ciast było tu już wielokrotnie, więc ja z trochę innej beczki :) Proponuję "likier irlandzki": puszkę ugotowanego mleka słodzonego skondensowanego(wystudzonego) wymieszać z taką samą ilością wódki. Domieszać dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
zzzytkaaa likier 25.05.05, 08:34 ja robię ciut inaczej - puszka karmelu i wódka wg uznania, ale chyba nie więcej niż ćwiartka.podobno można dodać whisky, ale nie próbowałam moje pop prostu bez kawy, ale też pyszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vesna Re: likier IP: *.torun.mm.pl 25.05.05, 11:54 ja mieszam z rumem :) z ćwiartką mniej więcej. Pyszne wychodzi, bardzo aromatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
dana1958 Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:36 Pychota, no nie!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? IP: *.amg.gda.pl 25.05.05, 08:42 Pysznie brzmią Wasze przepisy. Tylko, że ja matka karmiąca jestem, to na razie odpadają. Kiedyś spróbuję. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kragmel Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 08:49 skoro matka karmiąca i alkoholu niet, to przełóż kajmakiem wafle. mało pracy, smaczny efekt :) Odpowiedz Link Zgłoś
amika222 Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 12:59 Mozesz zrobić kruche ciasto, jak na tartę, połozyć na to karmel i posypać orzechami lub migdałami. Bardzo dobre!!! Odpowiedz Link Zgłoś
machacha Re: Puszka karmelu- co z nią zrobić? 25.05.05, 16:17 Proponuje ciasto KARMELOWE - jest pycha! Puszke slodzonego skondensowanego mleka gotuje sie 3 godz. w garnku pod przykryciem. Jak karmel ostygnie zmiksowac go z 1 i 1/2 kostki masla. Wychodzi z tego pyszny krem karmelowy. Ten krem wykladam na wczesniej upieczony biszkopt(moj przepis na udany i dobry biszkopt znajduje sie w watku "RAFAELLO najlepsze pod sloncem - wyprobowany !". Nastepnie na wierzch kremu ukladam jeden przy drugim namoczone (np w alkoholu lub skoro karmisz - np w mleku) herbatniki be-be i polewam cala gore polewa czekoladowa. Polecam tez moje ciasto RAFAELLO. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś