Gość: Madzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 16:56 proszę o przepis na Tzatziki krok po kroku bo nigdy jeszcze tego nei robiłam i jestem kompletnie zielona.Co dodać i w jakich proporcjach i czy lepszy jogurt czy serek.Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lolla Ja robie tak: IP: *.chello.pl 29.05.05, 17:07 Zetrzec na tarce o grubych oczkach jednego ogorka weza. Dodac duzo soli i odstawic na 30min. Odsaczyc, kilka razy oplukac pod woda na sitku i pozadnie odcisnac sok. Do okolo 300ml jogurtu dodać 3 zabki czosnku, 2lyzek swiezej posiekanej miety i 2 lyzek posiekanego koperku. Dodać ogórek i gotowe do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Oryginalny przepis grecki IP: *.acn.waw.pl 29.05.05, 18:27 Oryginalny przepis grecki: -zetrzec razem ze skorka umytego ogorka , posypac sola najlepiej gruba, polozyc na sitku do odciekniecia, na koncu dokladnie wycisnac sok, ale nie plukac ogorkow -wziac jogurt Total (oryginalny grecki, mozna go kupic w niemal kazdym superarkecie w Polsce, zaden inny nie ma tego smaku ani nie jest tak gesty) - 500g; -dwa zabki czosnku (jak za malo, mozna dolozyc; wyjmowanie jesli sie przedobrzy raczej jest niemozliwe) -oliwa z oliwek Extra Vierge (koniecznie), na oko: jakies dwie lyzki -sol, pieprz Skladniki wymieszac, odstawic choc na pol godziny do lodowki, bedzie smaczniejsze. Z koperku radzilabym zrezygnowac, bo zblizamy sie do mizerii (pieniadze na koperek i miete przeznaczamy na dobry jogurt). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolla Re: Oryginalny przepis grecki IP: *.chello.pl 29.05.05, 18:32 W roznych rejonach Grecji róznie robia Tzaciki, moj przepis akurat jest Turecki ale na Peloponezie tez dodaje sie i miete i koperek... Wszystko zalezy od gustu a Total jest dosc tlusty(chociaz z dodatkiem miodu czasem zaszaleje:)) wiec wole zwykly jogurt. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: popieram :) 29.05.05, 18:48 tylko,ze ja dodaję krople cytryny no i greckie tzatziki powinno byc udekorowane czarną oliwką :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: popieram LU :) 29.05.05, 18:49 nie tam gdzie trzeba mi sie wkleiło Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee Re: popieram LU :) 30.05.05, 12:53 ja również - z tymże zawsze dodaje do tzatziki koper i mięte - jakoś wydają mi się nie odzowne... oliwa i sok z cyrtyny... no i ogórek pozbawiam pestkowia, z soleniem i cedzeniem oczywiście... sól, pieprz, cukier do smaku jakies gotowe "torebki" to pomyłka... tzatziki jest zbyt banalne by je robić z gotowców... i napewno mniej smaczne z takowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: proszę o przepis na Tzatziki krok po kroku IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 29.05.05, 18:41 W markecie kupowałam w torebce specjalnąprzyprawe do zrobienia tzatziki.Starłam tylko ogórki i pomieszałam z gęstą śmietaną.Było bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: proszę o przepis na Tzatziki krok po kroku IP: *.atman.pl / *.atman.pl 30.05.05, 09:28 kupiłam też przyprawę w torebce i sos wychodzi znakomity do jogurtu dodaję za to dwie łyzki majonezu i już bez ogórka Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: proszę o przepis na Tzatziki krok po kroku 30.05.05, 14:27 majonez w tzatziki? Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: A ja idę do Greka i 30.05.05, 17:07 Tzatzyki to smietana, jogurt, ser bialy gladki - zaleznie od szkoly - do tego ogorek (podobno wydrazyc nalezy srodek z ziarnami, co ja akurat omijam), oliwa wspomniana wyzej (obowiazkowo), czosnek (duzo) i sol. Zadne majonezy, miety czy koperki - przynajmniej nie za pierwszym razem zeby sprobowac prawdziwy smak cackowy. Odpowiedz Link Zgłoś