Dodaj do ulubionych

wyrób mięsopodobny

01.06.05, 13:07
Zainspirował mnie wątek o maśle.
Po niesławnej aferze Constaru przeczytałam we "Wprost" albo może w "Polityce",
że w obecnie produkowanych wędlinach jest co najwyżej 20-30% mięsa, reszta to
różnego rodzaju polepszacze, wypełniacze, stabiliazatory, barwniki,
konserwanty i sam diabeł nie dojdzie, co jeszcze.
Za nieboszczki komuny istniało takie coś jak "wyrob czekoladopodobny". Może by
tak wprowadzić nazwę "wyrób mięsopodobny" i zacząć wywierać naciski, aby ta
nazwa ukazywała się na etykietach wszystkich tego rodzaju "wynalazków"?
Przynajmniej by człowiek miał pelną świadomość, że "kiełbasa za 4,99 (inter
tanio)" to świnkę co najwyżej z daleka oglądała...
No i co Wy na to, drodzy forumowicze?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 13:19
      Cena czegoś takiego sama w sobie jest wizytówką. Jeśli ktoś sądzi inaczej, to
      zwyczajnie się okłamuje. Jeśli mam świniaka od gospodarza po 2,98 zł za
      kilogram, a parówki (na przykład) w markiecie kosztują tyle samo lub mniej i to
      po przerobieniu, no to chyba wszystko jasne?
      • Gość: Gośka Re: wyrób mięsopodobny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 13:29
        zgadzam się że cena mówi sama za siebie ale niech na takim wyrobie napiszą
        np.wyrób szynkopodobny a nie SZYNKA
        • Gość: DarkDante Re: wyrób mięsopodobny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 14:50
          Na pewno nie raz jedliście szynkę z puszki (ta puszka w kształcie jajka, na
          której jest napisane POLISH HAM)Czy nie dziwiło Wan nigdy, że ta puszka jest
          idealnie wypełniona szynką? Robi sięto tak: Wrzuca się do 1 kg puszki 0,5 kg
          mięsa i reszta to specjalny spulchniacz , który po zamknięciu powoduje że mięso
          zwiększa swoją wagę o 100% tym samym dokładnie wypełnia puszkę z szynką.
          I tak jest od zawsze, tak było 10, 20, 30 lat temu i tak jest teraz, więc o
          jakiej prawidziwej szynce tutaj mówimy?
          • Gość: stasss Re: wyrób mięsopodobny IP: *.chello.pl 05.06.05, 22:17
            pol kilograma z nikad sie bierze ?? :-)
      • meduza7 Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 13:30
        No więc właśnie. Ale póki nie jest to wyraźnie, czarno na białym napisane,
        ludzie łudzą się, że to prawdziwe mięso. Nie każdy zna ceny żywca. A poza tym,
        jaką mam gwarancję, że nie tylko w parówkach ale i w szynce za powiedzmy 25 zł
        nie ma więcej wypełniacza niż świnki?
        • ba_nita Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 13:38
          Dlatego trzeba czytać skład, a nie nazwę - niech jej będzie nawet "Jadźka",
          jeśli na metce jest w składzie jeszcze "Franek" to nie kupuję.
          • meduza7 Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 13:46
            i żeby w tym składzie podawali ile jest procent czego. Hehe. Kiełbasa Smakowita.
            Skład: mięso wieprzowe - 5%, białko sojowe - 15%, woda - 50%, chemia - 30%. Cena
            5,99. Duża musiała być ta biedronka...

--
            Co ma nie być fersztejen, my wszystko fersztejen...
          • ba_nita Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 13:47
            Wystarczy trzymać się paru zasad:
            1.Zrobić dokładny spis zakupów i rygorystycznie się go trzymać;
            2.Jeśli czegoś ze spisu nie ma - zamienniki kupować na samym końcu;
            3. Nie kierować się nazwą, ale nabytą znajomością produktów.
            4. Nie dać się chwytać na wątpliwe promocje - zawsze się na tym wychodzi jak
            Zabłocki na mydle, nie mówiąc już o tym, że w później okazujesz się
            właścicielem kompletnie nieprzydatnych rzeczy.
            5. NIGDY zakupy na czczo!!!
            Jeśli tego się bedzie przestrzegać - jest mnóstwo czasu na sprawdzenie
            zawartości i ustrzezenie się przed bublem. Jeśli nie? No to marketingowcy mogą
            zatrzeć szpony bo...mają klienta ustrzelonego.
            • meduza7 Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 14:24
              Prawdę mówiąc, niezupełnie o to mi chodziło, kiedy zakładałam wątek. W sławetnym
              "Liście do trzech ministerstw o maśle" był taki pomysł, żeby uregulować kwestię
              nazewnictwa - masłem ma się nazywać tylko to, co pochodzi od krowy i ma ponad
              82% (chyba - może 83) tłuszczu. Nie żadne margaryny ani miksy. Podobnie mogłoby
              być z wędliną - gdyby stworzyć jakąś grupę nacisku, która wymogłaby wprowadzenie
              odpowiednich przepisów - od dziś wędliną ma prawo nazywać się wyrób, który ma
              powyżej iluś tam (to już temat na szczegółowe obrady) procent mięsa, a cała
              reszta to wyroby wędlinopodobne.
              Byłoby prościej, jaśniej i przyjemniej na świecie... ;P
              • Gość: kij_o_szek Re: wyrób mięsopodobny IP: 212.175.149.* 01.06.05, 14:36
                No i co się stało z tą "pseudogrupą nacisku"? Pokrzyczeli, pokrzyczeli i poszli
                do lasu. Jak zwykle. Doświadczenie uczy, że najlepiej się udaje wymachiwanie
                ciupażką. Co zresztą było do przewidzenia: wzięło i zdechło a maślane pomyłki
                nadal się mają dobrze.
                • ba_nita Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 14:37
                  Nic dodać nic ująć.
                  • linn_linn Re: wyrób mięsopodobny 01.06.05, 14:50
                    Chyba tylko to, ze bez organizacji konsumenckiej z prawdziwego zdarzenia daleko
                    sie nie zajdzie / takiej ze specjalistami w roznych dzidzinach, adwokatami
                    itp. /.
                    • ciaki Re: wyrób mięsopodobny 02.06.05, 17:30
                      Drodzy Państwo!
                      Należy się kierować zasadą że im krótszy proces technologiczy danego produktu
                      żywnościowego tym lepiej.
                      Po za tym, kto teraz kiełbasy je ?
                      • dupekzoledny Re: wyrób mięsopodobny 02.06.05, 18:26
                        był kiedys taki wywid z producentem wędlin.jakis mały masaż/masażysta?/.mówił
                        biedaczek ze nedługo jego firma zdechnie gdyż z jednego kg surowce robi
                        1.60wryrobu. potentaci osiągają ponad dwa kg.chodziło o jakieś maszyny do
                        nasycania mięska solanką.- chodziło o normalne szynki i balerony.to c o się
                        dzieje przy kiełbaskach typu zwyczajna? aż strach pomyśleć/i posmakować/.
      • Gość: olek Re: wyrób mięsopodobny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 17:21
        Parowki jak piszesz kosztuja od 11 do 16 zl . Siejesz zamet i to celowo.
    • Gość: kuklik kupujcie od rolnika IP: *.magma-net.pl 02.06.05, 21:43
      jesli nie chcecie jeść chemii, ani płacic za wode z sola to kupujcie prosto od
      rolników, albo po cichu wejdźcie z nimi w układ i oni wam najlepsze szyneczki i
      keełbaski zrobia i to z samej swinki lub co sobie zamarzycie, swierze, wedzone
      tylko niestety to musi byc droższe bo nie sprzedaje sie wody.

Pozdrawiam
      P.S wiem cos o tym
      • Gość: misskabanoska Re: kupujcie od rolnika IP: *.dip.t-dialin.net 02.06.05, 22:22
        Najlepsze szyneczki i kielbaski robila swietej pamieci moja babcia ukochana.
        Wedzila je w wisniowym i jakims tam innym drewnie, ze smak i zapach to bylo
        marzenie....Oczywisciwe wieprzowina swojska ...
        Teraz mieszkam w niemczech i moge tylko pomarzyc i powspominac piekne czasy:))
        To co kupuje to glownie dla meza ,swinstwa nafaszerowane chemia i innym
        gownem.bee...sama tego wole raczej niejesc ,sporadycznie z przymusu sytuacji
        jestem bardziej wegeterianka:))
      • Gość: OLO I Re: kupujcie od rolnika IP: *.chello.pl 04.06.05, 17:13
        Ale jaja! trzeba bedzie jak za komuny do chłopa na wieś jeździć po mieso :D

Jezu to nie są jaja - to najświętsza prawda!!!
        • dharmata Re: kupujcie od rolnika 04.06.05, 17:56
          Po jaja też trzeba jezdzic do rolnika !!!
          • Gość: scania81 Re: kupujcie od rolnika IP: 213.199.214.* 04.06.05, 18:41
            O nie! ja mam tak dobrze, że raz wtygodniu lata chłop z jajami po bloku i można
            się okupić i na szczęście nie są z farmy.
            • jesienny_pan samemu samemu 05.06.05, 07:24
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19504189&a=19504189
    • jarek_zielona_pietruszka Re: wyrób mięsopodobny 03.06.05, 00:51
      no to zacznijmy od początku w konserwach mięsnopodobnych typu mielonka czy
      szynka jest od 8 do 32 % mięsa reszta to substancje białkowe pochodzenia
      roślinnego i chemia. w przypadku wędlin 1 gat szynka baleron z kilograma mięsa
      robiu się w lepszych masarniach ok 160 w gorszych do 200 kg gotowego wyrobu. w
      przypadku wyrobów 2 gat krakowska szynkowa jest to już ilość ok 280 kg gotowego
      wyrobu ze 100 kg mięsa w przypadku kiełbas typu zwyczajna czy parówki jest to
      zdecydowanie powyżej 350 kg wyrobu ze 100 kg surowca.
      jeżeli w tym tygodniu cena półtuszy wieprzowej oscylowała w graniacach 6zł za
      kilogram (cena w ubojni dla dalszych producentów) to ja się pytam jak kiełbasa
      wieprzowa może kosztować 4.99 lub parówki w markecie 3.99.
      ale cena wędlin nie musi być kolosalnie wysoka. wydajność szynki przy moich
      domowych wyrobach jest rzędu 85 do 90 % to znaczy, żeze 100 kg surowca wychodzi
      85kg szynki czyli robiąc moją domową metodą i kupując półtusze w ubojni gotowa
      szynka kosztuje mnie ok 7 zł przy cenie wyrobu mięsnopodobnego w sklepie jest to
      i tak zysk 300% to jaki zysk mają wytwórnie robiące wyroby mięsopodobne jak
      wyżej zysk ok 500- 800 %, zarabiają naszym kosztem, a wnioski wyciągnijcie sami.
      dla tych zainteresowanych podaję link www.wedlinydomowe.pl/ znajdziecie
      tam jak w prosty sposób domowym sposobem zrobić własną wędlinę i nie tuć się
      przemysłowymi wyrobami. pozdrawiam
      • aamg Re: wyrób mięsopodobny 03.06.05, 08:40
        Skąd masz te parametry? Kilka lat temu (3? 4?) przestała obowiązywać ustawa,
        która regulowała, jaka ma być procentowa zawartość składników w którym wyrobie -
        żeby Krakowska miogła być Krakowską, musiała mieć ...% mięsa wieprzowego, ...%
        wołowego itp. O ile się orientuję, teraz takich przepisów nie ma. Ale mogę się
        mylić :)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: wyrób mięsopodobny 03.06.05, 09:09
          jeżeli czytasz to forum to wiesz,że ta tematyka bardzo mnie interesuje. sam na
          swoje potrzeby robię wyroby wędliniarskie. ostatnio wiele możnabyło dowiedzieć
          się z prasy na te tematy, kilkanaście różnych artykułów w róznych mediach, przy
          okazji afery constaru. poza tym szukam informacji u źródeł. rozmawiam z
          pracownikami masarni, a mam kilku znajomych. głowny technolog jednego z dużych
          zakładów mięsnych był serdecznym kolegą mojego brata tylko niestety niedawno
          zmarł. pozdrawiam.
          p.s gdy ktos chce uzyskać informacje i interesuje się tematem to wszystkiego się
          dowie
          • aamg Re: wyrób mięsopodobny 06.06.05, 09:35
            Nie denerwuj się, jestem nowa na forum :)

Poszukałam w archiwach. Tu: polityka.onet.pl/162,1079779,1,0,2343-2002-
            13,artykul.html jest prehistoryczny artykuł (2002 rok). Cytat:

"Do czerwca 1997 r. producentów obowiązywała norma branżowa, która szczegółowo
            określała, czym powinna być np. kiełbasa zwyczajna, śląska lub żywiecka,
            wędzonka krotoszyńska czy polędwica sopocka. Normę tę zastąpiono nową, która
            określa jedynie, czy np. kiełbasa jest drobno lub średnio rozdrobniona, czy też
            średnio rozdrobniona wysokowydajna. Dzisiaj więc np. kiełbasa śląska z jednego
            zakładu może odpowiadać wymaganiom starej normy: czysto wieprzowa, wędzona i
            parzona, o zawartości tłuszczu do 35 proc., białka nie mniej niż 13 proc. oraz
            azotanów i azotynów nie więcej niż 0,125 g na kilogram. Z innego zakładu może
            mieć domieszkę wołowiny, drobiu, większą zawartość wody, tłuszczu, dodatki
            białka oraz inne wpływające na obniżenie ceny i jakości. Każda z nich może
            nazywać się śląska i nie narusza to obowiązującej normy"

Zastanawiam się, czy ten stan się nie zmienił.

Strona 'Wędliny domowe' jest świetna. Dzięki! Pozdrawiam!
      • Gość: dewa Re: wyrób mięsopodobny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.05, 09:34
        jarek_zielona_pietruszka napisał:

jeżeli w tym tygodniu cena półtuszy wieprzowej oscylowała w graniacach 6zł za
        kilogram.......
        wydajność szynki przy moich
        domowych wyrobach jest rzędu 85 do 90 % to znaczy, żeze 100 kg surowca wychodzi
        85kg szynki czyli robiąc moją domową metodą i kupując półtusze w ubojni gotowa
        szynka kosztuje mnie ok 7 zł

też bym chciała kupić taką półtuszę, w której jest sama szynka - bez tłuszczu ,
        skóry kości itd
    • yavorius Skład mięsa: 03.06.05, 11:05
      Oczy, wymiona krowie, zmielony pracownik ubojni, razem z butami!
      • dharmata Re: Skład mięsa: 04.06.05, 18:01
        "i szczur który spadł z rury ciepłowniczej do wilka, a moża to była mysz"
        przecierz przez jedno małe zwierzątko nie będą zatrzymywac produkcji i rozbierać
        maszyny.
    • Gość: constar Re: wyrób mięsopodobny IP: *.lipno.sdi.tpnet.pl 03.06.05, 11:37
      my szefowie constaru zobowiązujemy się zgodnie z planem 5 letnim wyprodukować
      co następuje:
      - pasztetową masowego rażenia
      - Pasztet "przeglad miesiaca"
      - Szynka plesniowa "Sekret magazynu"
      - Salami z futerkiem, bez pieprzu
      - Boczek z grzywą
      - Kiełbasa parówkowa "Kamikadze"
      - Pasztet Milczenie Owiec
      - Szynka "Jak dawniej"
      - Trzy Kolory - Zielony
      - Nasza Szkapa
      - Szynka "Nekroszynka"
      - Kiełbasa Plesniowa
      - Parówki "Wspomnień Czar"
      - "Ostatnie namaszczenie"
      - "Reinkarnacja"
      - Kiełbasa EUTANAZJA
      - Parówki recyklinki,
      - Kiełbasa mechata
      - Kiełbasa "Grzybowa"
      - Pasztet "Mogiła"
      - Kiełbasa "REAKTYWACJA"
      - Salceson "Sepuku"
      - "Ostatnia wieczerza"
      • dupekzoledny Re: wyrób mięsopodobny 03.06.05, 21:34
        kotlet z psa,trzeciej kategorii przemielonego razem z budą.
        film psy.
        • beemwu1 Re: wyrób mięsopodobny 03.06.05, 23:00
          Kto mi powie , jaka powinna byc zawartosc kielbasy w kielbasie ?
          • 020219mgab Re: wyrób mięsopodobny 04.06.05, 17:19
            Ludzie, "dziwny jest ten świat". Kupujesz kiełbasę - nie da się jeść, kupujesz
            rower - nie jedzie, kupujesz buty - nie da się chodzić. Co to jest ? Pozostały
            tylko nazwy wyrobów, treść jest zupełnie inna.
        • Gość: etym Re: wyrób mięsopodobny IP: *.med.cm.kabsi.at 05.06.05, 00:01
          "Panie starszy, ten kotlet, to chyba z jakiegoś starego konia?"
          "Ze starego konia, to był wczoraj, dziś jest z wozu".

Dowcip dużo starszy, niż "Psy".
    • Gość: zuza Re: wyrób czekoladopodobny IP: *.chello.pl 04.06.05, 18:45
      wyroby czekoladopodobne nadal są produkowane
    • czekolada6891 PARANOJA 04.06.05, 23:20
      wiecie, wpisy na forum w tym jakze (nie)apetycznym temacie czyta sie prawie jak
      jakas ksiazke SF - po prostu paranoja... az strach sie bac
      chociaz nie, gorzej nawet, bo niestety takie produkty naprawde sa w sklepach i
      ryzyko natrafienia na nie jest spore, szczegolnie jesli wezmie sie pod uwage,
      ze w wielu sklepach NAKLEJANE SA "NOWE" DATY WAZNOSCI na produkty, ktore juz
      waznosc utracily :/
      ehhh... nie pozostaje chyba nic innego, jak tylko przerzucic sie na
      wegetarianizm albo zaczac wlasna produkcje...
    • Gość: aaa Re: wyrób mięsopodobny IP: *.chello.pl 05.06.05, 02:27
      nie kupuje, nie jem takich wyrobow A.
    • gold2005 Re: wyrób mięsopodobny 05.06.05, 14:25
      Nie kupuję wędlin w sklepie! A żywności żadnej w Supermarkecie.
      • Gość: olek Re: wyrób mięsopodobny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.05, 17:26
        ja kupuje wedliny na allegro.So dobre.A tyeraz na ebayu dali tyz dobre ale dwa
        tydnie ido w paczkach.Kupujta ludziska na aalegro.
    • wlodekbar Re: wyrób mięsopodobny 05.06.05, 18:15
      Tak powinno byc :)
    • callafior Re: wyrób mięsopodobny 07.06.05, 12:53
      Pomysł ciekawy, ja popieram :)
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka