Dodaj do ulubionych

co pasuje do gołąbków?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:16
Zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowym,ziemniaczki ale co podać do takiego
zestawu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 07.06.05, 18:28
      Pomidor z cebula , bialy ser , papryka
      ziemniaki troche nie pasuja do tych golabkow ale jesli juz sa to z koperkiem
      • lahliq Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 18:36
        Dlaczego nie pasują? Bo ryż w gołąbkach?
        W mojej Wielkopolsce tak właśnie się podaja, przynajmniej tam gdzie jadałam. I
        wszystkim pasowały. :)
        Z czym się podaja u Ciebie?
        • paula_rz W mojej Wielkopolsce też jadamy z pyrami :))) 07.06.05, 18:40
          czyli ziemniaczkami, a do tego - przynajmniej moja mama podaje ugotowany
          groszek z marchewką, lub gotowane buraczki. Pychotka :)
      • ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 22:02
        Jak sos pomidorowy to już raczej bez pomidorów. Mizeria może?...
    • camomille w malopolsce tez 07.06.05, 19:13
      • camomille Re: w malopolsce tez 07.06.05, 19:20
        jadamy golabki z ziemniakami, mowie ze swojego prywatnego podworka
        krakowskiego, bo wkoncu tu tez duzo roznych nalecialosci, ale ogolnie nie
        spotkalam sie z czyms innym. np w wadowicach, miescie papieskim, nie jedza
        ponoc w sosie tylko samo mieso w lisciach, camomille
        • Gość: nesca Re: w malopolsce tez IP: *.dsl.pipex.com 07.06.05, 20:36
          rowniez "wychowalam sie" na galabkach podawanych z ziemniakami, ale szczerze
          mowiac nie bardzo pasuje mi to zestawienie i w moim domu jadamy galabki tylko z
          sosem (grzybowym lub pomidorowym) lub z suszonymi pomidorami i zawijane
          wylacznie w kapuste wloska. jak ktos ma ochote - dodatkowo z kromka pieczywa. do
          przegryzania liscie salaty lodowej lub ogorki malosolne.
          • Gość: mija Re: w malopolsce tez IP: *.76.classcom.pl 08.06.05, 10:23
            a ja w malopolsce (w Krakowie) wychowalam sie na golabkach bez ziemniakow, z
            sosem pomidorowym i takie golabki sa dla mnie samodzielnym daniem - bez zadnych
            zbednych dodatkow
            • Gość: krakowianka Re: w malopolsce tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:11
              Najlepsze gołąbki są z tzw sosem własnym lub pomidorowym lub grzybowym/ ale
              takim nie z pieczarek ale suszonych podgrzybków lub borowików/.
              Sorki,ale gołąbki podawane z pomiodorami, marchewką z groszkiem czy buraczkami
              to dla mnie profanacja tego dania...
        • marghot Re: w malopolsce tez? 08.06.05, 11:36
          Mój mąż pochodzi z Krakowa i u niego w rodzinie jada się gołabki z chlebem lub
          po prostu same gołabki w sosie pomidorowym.
          Podawaniem ziemniaków byl zadziwiony ;)
    • Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 07.06.05, 21:30
      a z ryzem nikt nie jada?
      Ten ryz w golabkach sluzy wlasciwie do zwienczenia miesa wiec duzo go nie jest
      i dodatkowo mozna zrobic ryz do sosu
      Ale dla mnie najlepsze sa pieczone , bez sosu tylko z tluszczem
      do tego salatka z pomidorami i serem
      smarowidlo typu harissa lub ajvar bo sosow pomidorowych nie lubie
      Z cieciorka ostatnio mialam , bardzo dobre
      Z pieczywem tez dobre
      z kartoflami jakos nie lacze
      ale buraczki ? pierwszy raz slysze taka kombinacje :-)

• ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 22:03
        Ani ryż do ryżu, ani dwa grzyby w barszcz jakoś nie podchodzą.
        • Gość: Roma Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:49
          Spróbuj z surówką z młodej kapusty + młode ziemniaczki z koperkiem duszone na
          masełku. Oczywiście sos pomidorowy ale tylko na gołąbkach. Wiem, że
          wbrew "przepisom"(kapusta w gołąbkach i surówce z kapusty)ale smakuje
          wyśmienicie. Polecam
    • Gość: Roy Re: co pasuje do gołąbków? IP: 213.33.228.* 08.06.05, 07:28
      W Rosji jedza bez sosu zato ze smietana.
      • Gość: serio? Re: Gdzie w Rosji? IP: *.gdynia.mm.pl 08.06.05, 22:12
        Mam rodzinę od Petersburga przez Moskwę do gór Kaukazu, Noworosyjska i Odessy.
        Nie jedzą ze śmietaną to raz, dwa ziemniaki, sos pomidorowy lub grzybowy i...do
        tego wszystkiego (nie przejęzyczyłem się) chleb.
        • Gość: Roy Re: Gdzie w Rosji? IP: 213.33.228.* 09.06.05, 07:50
          Serio, nie wiem gdzie ty masz rodzine, ale ja mieszkalem rok w St.Petersburgu i
          obecnie od kilku miesiecy mieszkam w Moskwie. Na przyklad wczoraj poszedlem
          zjesc obiad I wyobraz sobie zamowilem golabki i podano mi dwa golabki (bez
          ziemniakow z chlebem) ze smietana.
          SERIO, nie szuciu.
    • Gość: lujka Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:39
      Dla mnie gołąbek z sosem sam w sobie jest pyszny i jem zawsze solo. Do głowy by
      mi nie przyszło żeby jeść z ziemniakami albo z ryżem, a nawet surówki mi nie
      pasują. Gołąbki tylko solo, wg mnie oczywiście :-)
      • Gość: ara Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internet.radom.pl 08.06.05, 10:17
        Skoro robi się ich w liściach kapusty to już nie dawałabym żadnej jarzynki.
        • monia_77 Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 10:21
          Z tym ryzem to forma regionalna jest moim zdaniem. Moja rodzina jest z Warszawy
          i zarowno babcie jak i prababcie zawsze robily golabki tylko z miesa juz bez
          ryzu (chociaz ja z ryzem tez lubie), ale byli na golabkach znajomi i dziwili
          sie wlasnie czemu moje sa bez ryzu. Znajomi z Nowego Sacza. Co region to
          obyczaj. Podobno jeszcze w innych miejscach miesza sie miesko i kasze gryczana.
          • Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 08.06.05, 11:25
            Ryz do golabkow i papryki duszonej w sosie daje sie po to aby farsz utrzymal
            objetosc .
            Moze inni daja bulke , nie probowalam
            Ale do farszu miesnego na golabki i papryke dosypuje troszke suchego ryzu ,
            on pecznieje podczas gotowania , skleja mieso i utrzymuje objetosc nie jest
            nawet widoczny
            Raz nie dalam do papryki i wyszly mi w srodku suche zuzelki miesne bo mieso sie
            skurczylo
      • Gość: iwciad Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:32
        My miszkamy na Podlasiu. W domu rodzinnym zawsze podawano gołąbki( w sosie lub
        bez)z ziemniakami ale bez surówek itp.Mój mąż do wczorajszego obiadu nałożył
        jescze ogórek kiszony ale mnie to nie podchodzilo. W związku z tym zostanę przy
        tym na czym się wychowałam.
        Pozdrawiam wszystkich smakoszy gołąbków.
    • malgorzataok Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 20:39
      Ja do gołąbków serwuję ( teraz )młode ziemniaczki z koperkiem i sos: w
      gołąbkowej wodzie(solonej, ze skórkami ze słoninki,ziarnami pieprzu, ziela
      angielskiego i listkiem laurowym), w której gotuję ciasno ułozone w max. 2
      warstwach gołąbki, gotuję roztarte pomidory pelati z puszki, do tego oregano,
      sól, cukier, pieprz, troszkę ostrej papryki do smaku, zasmażkę z mąki tak, żeby
      sos zgęstniał, na koniec , do odstawionego z ognia roztarty ( sporo) czosnek.
      Pycha! Moja cała rodzina stosuje różne szntaże, żeby, nawet gdy nie mam czasu
      czy chęci, ten sos do gołąbków zrobić.Smacznego!
    • hania55 Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 21:23
      Posypać posiekanym koperkiem.
      • ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 22:27
        Posypać gołąbki? Ciekawy pomysł, muszę spróbować, chyba warto.
        Skoro o pomysłach mowa, może do nadzienia dodać nie tylko ryż, co dopełnia
        smak, lecz także jakieś nasionka, powiedzmy kminek, czarnuszkę czy też coś z
        hinduskich osobliwości?...
        • ba_nita Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 22:39
          Mięso, ryż i cebuka to tylko w moim przypadku początek zabawy. Czarnuszka,
          kminek, kurkumina, cynamon, pieczarki, strąki papryki i inne warzywa to tylko
          niektóre z produktów dodawanych u mnie do podstawy. Można sobie spokojnie
          poszaleć jak to z farszami bywa, a potem? Sosy, zapiekanie, z ziemniakami i
          bez, z pieczywem, zamiast ryżu różne kasze (to też w ramach farszy sobie
          właśnie przypomniałem), nie ma problemu. Tym bardziej, że u mnie robi się
          zwykle na jeden raz 50-60 sztuk i większą część się mrozi.
    • Gość: leon Do jakich gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:49
      W zależności od proporcji mięsa i ryżu, są dwie szkoły gołąbkowe:
      1-małopolska zaw. mięsa poniżej 50%
      2-wielkopolska zaw. mięsa powyżej 50%

Ad 1. małopolska - żadnych dodatków
      (podanie dodatków, będzie potraktowane przez GOŚCI jako pazerność GOSPODARZY)
      Ad 2. wielkopolska - ziemniaki, chleb
      (ominięcie dodatków, będzie potraktowane przez GOSPODARZY jako pazerność GOŚCI)
      • poughkeepsie Re: Do jakich gołąbków? 09.06.05, 13:40
        my (Śląsk) robimy z mięskiem i ryżem albo kaszą gryczaną - pycha - i jemy bez
        niczego albo z sosem pomidorowym.
    • Gość: Farmer Re: co pasuje do gołąbków? IP: 61.68.102.* 10.06.05, 13:36
      Najlepsze sa golabki we wlasnym sosie, dodatkowo na talerzu doprawione gesta
      smietana.
      • marchefka27 Re: co pasuje do gołąbków? 13.09.05, 19:58
        Moja rodzina pochodzi ze wschodu i choc po wojnie trafili na zachod pewnie
        sposob w jaki sie gotuje do dzis zostal ze stron pochodzenia.
        U nas gołąbki robi sie wlasnie pol na pol z miesem, wiec dodawanie do tego
        ziemniakow czy ryzu byloby dziwne. Podaje sie tylko z sosem pomidorowym. Za to
        u mojego meza ryz dodaje sie wlasnie w celu spojenia miesa i wcale go nie
        widac. Golabki podawane sa wtedy z ziemniakami, bez jarzynki z sosem pomidorwym
        (ale innym niz u nas w domu). Jako ze lubie oba sposoby podawania - wpraszam
        sie raz do mamy raz do tesciowej :)
        A moja babcia robi jeszcze inaczej - prazy goląbki w piekarniku i ryz jest
        bardziej suchy - ten sposob najmniej mi podchodzi.
    • Gość: Babet Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 07:23
      U mnie w domu (Toruń) gołąbki robi się w sosie pomidorowym i:
      -jeżeli to jest danie obiadowe to z ziemniakami,
      -jeżeli jest to danie np. kolacyjne to z chlebem albo bez niczego.
      • Gość: krakus Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:23
        W moim domu od zawsze jada się gołąbki z ryżem lub z kaszą.
        Te z ryżem jeśli mają dużo mięsa to tylko z sosem pomidorowym, jeśli mają
        przewagę ryżu (mało mięsa) to z sosem myśliwskim. Te z kaszą polewane są sosem
        grzybowym. Żadnych dodatków.
        W jednym z krakowskich domów jadłem gołąbki omaszczone tłuszczem z cebulą mocno
        zrumienioną i pokropiome octem winnym - nieżle smakowało.
        • Gość: JA Re: co pasuje do gołąbków? IP: 81.210.69.* 14.09.05, 14:34
          Gołąbki z sosikiem pomidorowym , ugotowane z dużżą ilością włoszczyzny , ziela
          angielskiego i listków laurowych.Można dodać śmietany(do sosu oczywiscie.)Potem
          jarzyny przecieram.Na ŚLĄSKU TEŻ SIĘ JE Z ZIEMNIAKAMI CHOĆ WG MNIE NIE POTRZEBA-
          ZE WZGLĘDU NA TEN RYŻ W ŚRODKU.Surówka ?????? absolutnie zbędna.
    • marghot w wielkopolsce, 14.09.05, 15:37
      oczywiście pyrki!!!
      • catinka1 Re: może Kresy 14.09.05, 16:09
        moje dzieci uwielbiaja z ziemniakami a mój małżonek tylko i wyłącznie z chlebem
        (ale on w ogóle nie przepada za ziemniakami); jezeli chodzi o surówkę to żadna
        mi nie podchodzi tylko, że ja zawijam je w mnóstwo kapusty bo taką z gołąbków
        uwielbiam. A co do redzty to do mięsa dodaję nie ryż a rozmoczoną bułkę jak do
        kotletów a sos robię pomidorowy z dodatkiem zupy ogonowej w proszku i całość
        bardzo długo duszę - kilka godzin- znajomy twierdzi, że to profanacja ale moja
        rodzina tak lubi i już. Dodam, że tak robiła moja babcia a ona pochodziła z
        Kresów ale nie upierałabym się, że to sposób regionalny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka