Gość: iwciad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 18:16 Zrobiłam gołąbki w sosie pomidorowym,ziemniaczki ale co podać do takiego zestawu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 07.06.05, 18:28 Pomidor z cebula , bialy ser , papryka ziemniaki troche nie pasuja do tych golabkow ale jesli juz sa to z koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 18:36 Dlaczego nie pasują? Bo ryż w gołąbkach? W mojej Wielkopolsce tak właśnie się podaja, przynajmniej tam gdzie jadałam. I wszystkim pasowały. :) Z czym się podaja u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
paula_rz W mojej Wielkopolsce też jadamy z pyrami :))) 07.06.05, 18:40 czyli ziemniaczkami, a do tego - przynajmniej moja mama podaje ugotowany groszek z marchewką, lub gotowane buraczki. Pychotka :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 22:02 Jak sos pomidorowy to już raczej bez pomidorów. Mizeria może?... Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: w malopolsce tez 07.06.05, 19:20 jadamy golabki z ziemniakami, mowie ze swojego prywatnego podworka krakowskiego, bo wkoncu tu tez duzo roznych nalecialosci, ale ogolnie nie spotkalam sie z czyms innym. np w wadowicach, miescie papieskim, nie jedza ponoc w sosie tylko samo mieso w lisciach, camomille Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nesca Re: w malopolsce tez IP: *.dsl.pipex.com 07.06.05, 20:36 rowniez "wychowalam sie" na galabkach podawanych z ziemniakami, ale szczerze mowiac nie bardzo pasuje mi to zestawienie i w moim domu jadamy galabki tylko z sosem (grzybowym lub pomidorowym) lub z suszonymi pomidorami i zawijane wylacznie w kapuste wloska. jak ktos ma ochote - dodatkowo z kromka pieczywa. do przegryzania liscie salaty lodowej lub ogorki malosolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mija Re: w malopolsce tez IP: *.76.classcom.pl 08.06.05, 10:23 a ja w malopolsce (w Krakowie) wychowalam sie na golabkach bez ziemniakow, z sosem pomidorowym i takie golabki sa dla mnie samodzielnym daniem - bez zadnych zbednych dodatkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakowianka Re: w malopolsce tez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 21:11 Najlepsze gołąbki są z tzw sosem własnym lub pomidorowym lub grzybowym/ ale takim nie z pieczarek ale suszonych podgrzybków lub borowików/. Sorki,ale gołąbki podawane z pomiodorami, marchewką z groszkiem czy buraczkami to dla mnie profanacja tego dania... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: w malopolsce tez? 08.06.05, 11:36 Mój mąż pochodzi z Krakowa i u niego w rodzinie jada się gołabki z chlebem lub po prostu same gołabki w sosie pomidorowym. Podawaniem ziemniaków byl zadziwiony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 07.06.05, 21:30 a z ryzem nikt nie jada? Ten ryz w golabkach sluzy wlasciwie do zwienczenia miesa wiec duzo go nie jest i dodatkowo mozna zrobic ryz do sosu Ale dla mnie najlepsze sa pieczone , bez sosu tylko z tluszczem do tego salatka z pomidorami i serem smarowidlo typu harissa lub ajvar bo sosow pomidorowych nie lubie Z cieciorka ostatnio mialam , bardzo dobre Z pieczywem tez dobre z kartoflami jakos nie lacze ale buraczki ? pierwszy raz slysze taka kombinacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 07.06.05, 22:03 Ani ryż do ryżu, ani dwa grzyby w barszcz jakoś nie podchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roma Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.05, 22:49 Spróbuj z surówką z młodej kapusty + młode ziemniaczki z koperkiem duszone na masełku. Oczywiście sos pomidorowy ale tylko na gołąbkach. Wiem, że wbrew "przepisom"(kapusta w gołąbkach i surówce z kapusty)ale smakuje wyśmienicie. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: co pasuje do gołąbków? IP: 213.33.228.* 08.06.05, 07:28 W Rosji jedza bez sosu zato ze smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serio? Re: Gdzie w Rosji? IP: *.gdynia.mm.pl 08.06.05, 22:12 Mam rodzinę od Petersburga przez Moskwę do gór Kaukazu, Noworosyjska i Odessy. Nie jedzą ze śmietaną to raz, dwa ziemniaki, sos pomidorowy lub grzybowy i...do tego wszystkiego (nie przejęzyczyłem się) chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: Gdzie w Rosji? IP: 213.33.228.* 09.06.05, 07:50 Serio, nie wiem gdzie ty masz rodzine, ale ja mieszkalem rok w St.Petersburgu i obecnie od kilku miesiecy mieszkam w Moskwie. Na przyklad wczoraj poszedlem zjesc obiad I wyobraz sobie zamowilem golabki i podano mi dwa golabki (bez ziemniakow z chlebem) ze smietana. SERIO, nie szuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lujka Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.05, 08:39 Dla mnie gołąbek z sosem sam w sobie jest pyszny i jem zawsze solo. Do głowy by mi nie przyszło żeby jeść z ziemniakami albo z ryżem, a nawet surówki mi nie pasują. Gołąbki tylko solo, wg mnie oczywiście :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internet.radom.pl 08.06.05, 10:17 Skoro robi się ich w liściach kapusty to już nie dawałabym żadnej jarzynki. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 10:21 Z tym ryzem to forma regionalna jest moim zdaniem. Moja rodzina jest z Warszawy i zarowno babcie jak i prababcie zawsze robily golabki tylko z miesa juz bez ryzu (chociaz ja z ryzem tez lubie), ale byli na golabkach znajomi i dziwili sie wlasnie czemu moje sa bez ryzu. Znajomi z Nowego Sacza. Co region to obyczaj. Podobno jeszcze w innych miejscach miesza sie miesko i kasze gryczana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.access.telenet.be 08.06.05, 11:25 Ryz do golabkow i papryki duszonej w sosie daje sie po to aby farsz utrzymal objetosc . Moze inni daja bulke , nie probowalam Ale do farszu miesnego na golabki i papryke dosypuje troszke suchego ryzu , on pecznieje podczas gotowania , skleja mieso i utrzymuje objetosc nie jest nawet widoczny Raz nie dalam do papryki i wyszly mi w srodku suche zuzelki miesne bo mieso sie skurczylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwciad Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.05, 15:32 My miszkamy na Podlasiu. W domu rodzinnym zawsze podawano gołąbki( w sosie lub bez)z ziemniakami ale bez surówek itp.Mój mąż do wczorajszego obiadu nałożył jescze ogórek kiszony ale mnie to nie podchodzilo. W związku z tym zostanę przy tym na czym się wychowałam. Pozdrawiam wszystkich smakoszy gołąbków. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzataok Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 20:39 Ja do gołąbków serwuję ( teraz )młode ziemniaczki z koperkiem i sos: w gołąbkowej wodzie(solonej, ze skórkami ze słoninki,ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i listkiem laurowym), w której gotuję ciasno ułozone w max. 2 warstwach gołąbki, gotuję roztarte pomidory pelati z puszki, do tego oregano, sól, cukier, pieprz, troszkę ostrej papryki do smaku, zasmażkę z mąki tak, żeby sos zgęstniał, na koniec , do odstawionego z ognia roztarty ( sporo) czosnek. Pycha! Moja cała rodzina stosuje różne szntaże, żeby, nawet gdy nie mam czasu czy chęci, ten sos do gołąbków zrobić.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 21:23 Posypać posiekanym koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 22:27 Posypać gołąbki? Ciekawy pomysł, muszę spróbować, chyba warto. Skoro o pomysłach mowa, może do nadzienia dodać nie tylko ryż, co dopełnia smak, lecz także jakieś nasionka, powiedzmy kminek, czarnuszkę czy też coś z hinduskich osobliwości?... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: co pasuje do gołąbków? 08.06.05, 22:39 Mięso, ryż i cebuka to tylko w moim przypadku początek zabawy. Czarnuszka, kminek, kurkumina, cynamon, pieczarki, strąki papryki i inne warzywa to tylko niektóre z produktów dodawanych u mnie do podstawy. Można sobie spokojnie poszaleć jak to z farszami bywa, a potem? Sosy, zapiekanie, z ziemniakami i bez, z pieczywem, zamiast ryżu różne kasze (to też w ramach farszy sobie właśnie przypomniałem), nie ma problemu. Tym bardziej, że u mnie robi się zwykle na jeden raz 50-60 sztuk i większą część się mrozi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Do jakich gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 12:49 W zależności od proporcji mięsa i ryżu, są dwie szkoły gołąbkowe: 1-małopolska zaw. mięsa poniżej 50% 2-wielkopolska zaw. mięsa powyżej 50% Ad 1. małopolska - żadnych dodatków (podanie dodatków, będzie potraktowane przez GOŚCI jako pazerność GOSPODARZY) Ad 2. wielkopolska - ziemniaki, chleb (ominięcie dodatków, będzie potraktowane przez GOSPODARZY jako pazerność GOŚCI) Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: Do jakich gołąbków? 09.06.05, 13:40 my (Śląsk) robimy z mięskiem i ryżem albo kaszą gryczaną - pycha - i jemy bez niczego albo z sosem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Farmer Re: co pasuje do gołąbków? IP: 61.68.102.* 10.06.05, 13:36 Najlepsze sa golabki we wlasnym sosie, dodatkowo na talerzu doprawione gesta smietana. Odpowiedz Link Zgłoś
marchefka27 Re: co pasuje do gołąbków? 13.09.05, 19:58 Moja rodzina pochodzi ze wschodu i choc po wojnie trafili na zachod pewnie sposob w jaki sie gotuje do dzis zostal ze stron pochodzenia. U nas gołąbki robi sie wlasnie pol na pol z miesem, wiec dodawanie do tego ziemniakow czy ryzu byloby dziwne. Podaje sie tylko z sosem pomidorowym. Za to u mojego meza ryz dodaje sie wlasnie w celu spojenia miesa i wcale go nie widac. Golabki podawane sa wtedy z ziemniakami, bez jarzynki z sosem pomidorwym (ale innym niz u nas w domu). Jako ze lubie oba sposoby podawania - wpraszam sie raz do mamy raz do tesciowej :) A moja babcia robi jeszcze inaczej - prazy goląbki w piekarniku i ryz jest bardziej suchy - ten sposob najmniej mi podchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 07:23 U mnie w domu (Toruń) gołąbki robi się w sosie pomidorowym i: -jeżeli to jest danie obiadowe to z ziemniakami, -jeżeli jest to danie np. kolacyjne to z chlebem albo bez niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: co pasuje do gołąbków? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 14:23 W moim domu od zawsze jada się gołąbki z ryżem lub z kaszą. Te z ryżem jeśli mają dużo mięsa to tylko z sosem pomidorowym, jeśli mają przewagę ryżu (mało mięsa) to z sosem myśliwskim. Te z kaszą polewane są sosem grzybowym. Żadnych dodatków. W jednym z krakowskich domów jadłem gołąbki omaszczone tłuszczem z cebulą mocno zrumienioną i pokropiome octem winnym - nieżle smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JA Re: co pasuje do gołąbków? IP: 81.210.69.* 14.09.05, 14:34 Gołąbki z sosikiem pomidorowym , ugotowane z dużżą ilością włoszczyzny , ziela angielskiego i listków laurowych.Można dodać śmietany(do sosu oczywiscie.)Potem jarzyny przecieram.Na ŚLĄSKU TEŻ SIĘ JE Z ZIEMNIAKAMI CHOĆ WG MNIE NIE POTRZEBA- ZE WZGLĘDU NA TEN RYŻ W ŚRODKU.Surówka ?????? absolutnie zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
catinka1 Re: może Kresy 14.09.05, 16:09 moje dzieci uwielbiaja z ziemniakami a mój małżonek tylko i wyłącznie z chlebem (ale on w ogóle nie przepada za ziemniakami); jezeli chodzi o surówkę to żadna mi nie podchodzi tylko, że ja zawijam je w mnóstwo kapusty bo taką z gołąbków uwielbiam. A co do redzty to do mięsa dodaję nie ryż a rozmoczoną bułkę jak do kotletów a sos robię pomidorowy z dodatkiem zupy ogonowej w proszku i całość bardzo długo duszę - kilka godzin- znajomy twierdzi, że to profanacja ale moja rodzina tak lubi i już. Dodam, że tak robiła moja babcia a ona pochodziła z Kresów ale nie upierałabym się, że to sposób regionalny. Odpowiedz Link Zgłoś