Gość: werita IP: 195.33.129.* 09.06.05, 13:24 zrobilam sobie jogurt w domu i wyszedl bezblednie. teraz sie zastanawiam czy jak sie go zrobi z actimela czy innego biojogurtu to bedzie mial te same wlasciwosci ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: jogurt to jogurt 09.06.05, 14:11 Z innymi kulturami bakterii lub domieszką czegoś innego nie jest już jogurtem. Actimel jest tylko drogim, zwykłym jogurtem reklamowanym agresywniej niż inne. Jeśli ktoś sobie daje wmówić "lepsze" i "cudowne" właściwości to...no cóż - jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: zresztą wystarczy poczytać: 09.06.05, 14:16 www.danone.pl/produkty/actimel Żadnych konkretnych danych jedynie, że zarejestrowany w Instytucie Pasteura - tylko pod jakim numerem, atestu czy patentu? Nic nie ma. Reszta to zwykłe ble, ble, ble. Badania kliniczne? Gdzie, na jakiej grupie pacjentów, w jakim wieku? Nic, zero danych. Jeśli chodzi o mnie to kto chce niech wierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werita Re: zresztą wystarczy poczytać: IP: 195.33.129.* 10.06.05, 15:33 dziekuje , pozostane wiec przy tradycyjnych jogurtach, chcialam tylko czegos lepszego bo lecze ciezko chorego meza... moze to bylo naiwne... ale desperat czepia sie wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~ Re: zresztą wystarczy poczytać: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:57 nie jest to do końca prawda gdyż actimel można znalężć w fachowej literaturze (nie w ulotce danona) jest jednym z jogurtów czwartej generacji o bardzo wyselekcjonowanych gatunkowo szczepach, nie podejrzewam go o jakieś specjalne właściwości lecznicze jednak nie jest to do końca zwykły jogurt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: jogurt domowy IP: *.grupalotos.pl 11.08.05, 07:52 napiszesz jak go zrobiłaś, bo mi nie wyszedł:((( Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jogurt domowy 11.08.05, 09:22 Podgrzewasz mleko (nie UHT) do temp. około 37'C, dodajesz (przy 1 razie) jogurt naturalny ze sklepu i trzymasz w cieple do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przy okazji polecam ser z takiego jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: jogurt domowy IP: *.grupalotos.pl 11.08.05, 09:54 tak też zrobiłam..może przesadziłam z temperaturą mleka? Może to być powód? Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: jogurt domowy 11.08.05, 12:03 A dlaczego nie może być UHT? Ja robiłam z takiego i wyszedł bardzo dobry... Na litr mleka daję ok. 1/3 małego kubeczka Bakomy i zawija w koc żeby ciepło było. Wiczorem robię, następnego dnia jem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurt domowy 11.08.05, 12:24 W jogurtownicy mozna robic nawet z UHT i bez podgrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~ Re: jogurt domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:59 bo jogurtownica to cieplarka nic ponadto.... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:biały serek jogurtowy 11.08.05, 12:59 Jogurt wlewasz na podwójnie złożony płat gazy, zawiązujesz i wieszasz nad jakimś naczyniem do obcieknięcia. Serwatkę zużywasz do zrobienia napoju lub do wypieku chleba. Odpowiedz Link Zgłoś
eight Re:biały serek jogurtowy 13.08.05, 11:03 Dzięki za przepis. Wypróbuję na pewno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anamej Re: jogurt domowy IP: 213.227.80.* 11.08.05, 11:15 Trzeba utrzymać temperature mleka. Jak już podgrzejesz (musi być ciepłe, ok. 40 st. ale nie gorące, można sprawdzić paluchem jak nie masz termometru) i wymieszasz z jogurtem (ja na litr mleka daję pół szklanki jogurtu, oczywiscie bez żądnej żelatyny i konserwantów), owijasz ręcznikiem i trzymasz w ciepłym miejscu przez całą noc. Pyszny jest. Odpowiedz Link Zgłoś
migotka34 jogurtownica 13.08.05, 11:17 Proponuję do robiena jogurtów jogurtownicę, która utrzymuje stałą temperaturę bez stresu czy dobrze wyjdzie. Ja pierwsza kupiłam w Tesco drugą na alegro za śmieszne pieniądze do tego ma zegar i sama sie wyłacza. Ponieważ robię głównie dla syna jogurty z mleka koziego nie moge dodać zwykłego jogurtu tylko używam bakterie jogurtowe które można kupić w mleczarniach które produkuja jogurty. W jogurtowincy mleko "dojrzewa " na jogurt 6 godzin na twarożek 12 H aby jogurt był gęstrzy dodaję na 1.5 litra mleka 2 łyżki mleka w proszku ( do zwykłego jogurtu z mleka krowiego). Sernik z takiego domowego twarożku to poezja smaku i do tego macie pewność co jecie bez konserwatów i innych przyjemnych dodatków (jakie były pokazywane kiedyś w TVN co sie dzeje na taśmie produkcyjnej jedenej ze znanych firm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyszka Re: jogurtownica i kombajn "Bizon" IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:23 Wydawanie szmalu na coś bez czego można się spokojnie obyć o zuzyciu energii nawet nie wspomnę i kolejny zajęty kontakt w domu. Stres przy robieniu jogurtu bez maszynki? Boże drogi - takie objawy nalezy już leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jogurtownica i kombajn "Bizon" 13.08.05, 13:26 Przeczytaj dokladnie: chodzi o utrzymanie przez caly czas odpowiedniej temperatury w celu pomnozenia kultur jogurtowych. Nie kazde mleko, ktore zgestnieje jest jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: jogurt domowy IP: *.pomorzany.v.pl 13.08.05, 11:58 wszystko to jest b.ciekawe co piszecie! ja lubie b. maślankę ... to nie to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kozio Re: jogurt domowy IP: 212.244.93.* 13.08.05, 12:13 Nie, maślanka to jest to co zostaje ze śmietany po zrobieniu z nigo masła. Tu znowu to co jest w sklepie to często jakaś mieszanka maślankopodobna czasem do maślanki w smaku i konsystencji nie podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie to samo. 13.08.05, 12:25 Maślanke otrzymujesz podczas procesu oddzielania tłuszczu od śmietany. Z kolei serwatka to płyn powstały po wytrąceniu się skrzepów z zakwaszonego mleka (bardzo powierzchownie). Odpowiedz Link Zgłoś
anutk_a Re:Nie to samo. 14.08.05, 10:48 a co jest najzdrowsze? kefir? maslanka? czy jogurt? maja inne kultury bakterii? czy może coś jest całkiem bez tych kultur ?:) Odpowiedz Link Zgłoś
anutk_a Jogurt morelowy 16.08.05, 20:06 ponieważ jestem teraz fanku jogurtu domowego :) rzucił mi się jakoś w oko przepis na jogurt morelowy :) 100g suszonych moreli + łyżka miodu + 1 1/2 szklanki jogurtu + esencja waniliowa + łyżeczka posiekanych orzechów laskowych + łyżka zarodków przenicy. Suszone wooce namoczyć, następnie drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, miodem i esencją waniliową. Wlać do deserowych szklanek. Jogurt podawać posypany zarodkami przenicy i orzechami laskowymi. Jutro spróbuję :-)) (no może bez tych szklanek ) a Wam jak się podoba ? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Jogurt morelowy 16.08.05, 20:35 Podoba, ale ja wrzucilabym morele swieze: na czasie i mniej kalorii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (; jak długo świeży jest taki jogurt?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:08 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: jak długo świeży jest taki jogurt?? 17.08.05, 09:32 Kazdy jogurt starzeje sie z uplywem kazdej doby od momentu produkcji. Im wczesniej go zjadamy, tym lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś