Dodaj do ulubionych

jogurt domowy

IP: 195.33.129.* 09.06.05, 13:24
zrobilam sobie jogurt w domu i wyszedl bezblednie. teraz sie zastanawiam czy
jak sie go zrobi z actimela czy innego biojogurtu to bedzie mial te same
wlasciwosci ???
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: jogurt to jogurt 09.06.05, 14:11
      Z innymi kulturami bakterii lub domieszką czegoś innego nie jest już jogurtem.
      Actimel jest tylko drogim, zwykłym jogurtem reklamowanym agresywniej niż inne.
      Jeśli ktoś sobie daje wmówić "lepsze" i "cudowne" właściwości to...no cóż -
      jego sprawa.
      • ba_nita Re: zresztą wystarczy poczytać: 09.06.05, 14:16
        www.danone.pl/produkty/actimel
        Żadnych konkretnych danych jedynie, że zarejestrowany w Instytucie Pasteura -
        tylko pod jakim numerem, atestu czy patentu? Nic nie ma. Reszta to zwykłe ble,
        ble, ble. Badania kliniczne? Gdzie, na jakiej grupie pacjentów, w jakim wieku?
        Nic, zero danych. Jeśli chodzi o mnie to kto chce niech wierzy.
        • Gość: werita Re: zresztą wystarczy poczytać: IP: 195.33.129.* 10.06.05, 15:33
          dziekuje , pozostane wiec przy tradycyjnych jogurtach, chcialam
          tylko czegos lepszego bo lecze ciezko chorego meza... moze to bylo naiwne...
          ale desperat czepia sie wszystkiego.
          • Gość: ~~~~ Re: zresztą wystarczy poczytać: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:57
            nie jest to do końca prawda gdyż actimel można znalężć w fachowej literaturze
            (nie w ulotce danona) jest jednym z jogurtów czwartej generacji o bardzo
            wyselekcjonowanych gatunkowo szczepach, nie podejrzewam go o jakieś specjalne
            właściwości lecznicze jednak nie jest to do końca zwykły jogurt
    • Gość: Aga Re: jogurt domowy IP: *.grupalotos.pl 11.08.05, 07:52
      napiszesz jak go zrobiłaś, bo mi nie wyszedł:(((
      • ba_nita Re: jogurt domowy 11.08.05, 09:22
        Podgrzewasz mleko (nie UHT) do temp. około 37'C, dodajesz (przy 1 razie) jogurt
        naturalny ze sklepu i trzymasz w cieple do czasu uzyskania odpowiedniej
        konsystencji. Przy okazji polecam ser z takiego jogurtu.
        • Gość: Aga Re: jogurt domowy IP: *.grupalotos.pl 11.08.05, 09:54
          tak też zrobiłam..może przesadziłam z temperaturą mleka? Może to być powód?
          • martusia_25 Re: jogurt domowy 11.08.05, 12:03
            A dlaczego nie może być UHT? Ja robiłam z takiego i wyszedł bardzo dobry... Na
            litr mleka daję ok. 1/3 małego kubeczka Bakomy i zawija w koc żeby ciepło było.
            Wiczorem robię, następnego dnia jem :-)
            • linn_linn Re: jogurt domowy 11.08.05, 12:24
              W jogurtownicy mozna robic nawet z UHT i bez podgrzewania.
              • Gość: ~~~~ Re: jogurt domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 16:59
                bo jogurtownica to cieplarka nic ponadto....
        • eight Re: jogurt domowy 11.08.05, 12:53
          A jak zrobić ser z jogurtu?
          • ba_nita Re:biały serek jogurtowy 11.08.05, 12:59
            Jogurt wlewasz na podwójnie złożony płat gazy, zawiązujesz i wieszasz nad
            jakimś naczyniem do obcieknięcia. Serwatkę zużywasz do zrobienia napoju lub do
            wypieku chleba.
            • eight Re:biały serek jogurtowy 13.08.05, 11:03
              Dzięki za przepis. Wypróbuję na pewno :)
      • Gość: anamej Re: jogurt domowy IP: 213.227.80.* 11.08.05, 11:15
        Trzeba utrzymać temperature mleka. Jak już podgrzejesz (musi być ciepłe, ok. 40
        st. ale nie gorące, można sprawdzić paluchem jak nie masz termometru) i
        wymieszasz z jogurtem (ja na litr mleka daję pół szklanki jogurtu, oczywiscie
        bez żądnej żelatyny i konserwantów), owijasz ręcznikiem i trzymasz w ciepłym
        miejscu przez całą noc.
        Pyszny jest.
        • migotka34 jogurtownica 13.08.05, 11:17
          Proponuję do robiena jogurtów jogurtownicę, która utrzymuje stałą temperaturę
          bez stresu czy dobrze wyjdzie. Ja pierwsza kupiłam w Tesco drugą na alegro za
          śmieszne pieniądze do tego ma zegar i sama sie wyłacza. Ponieważ robię głównie
          dla syna jogurty z mleka koziego nie moge dodać zwykłego jogurtu tylko używam
          bakterie jogurtowe które można kupić w mleczarniach które produkuja jogurty. W
          jogurtowincy mleko "dojrzewa " na jogurt 6 godzin na twarożek 12 H aby jogurt
          był gęstrzy dodaję na 1.5 litra mleka 2 łyżki mleka w proszku ( do zwykłego
          jogurtu z mleka krowiego). Sernik z takiego domowego twarożku to poezja smaku i
          do tego macie pewność co jecie bez konserwatów i innych przyjemnych dodatków
          (jakie były pokazywane kiedyś w TVN co sie dzeje na taśmie produkcyjnej jedenej
          ze znanych firm.
          • Gość: szyszka Re: jogurtownica i kombajn "Bizon" IP: *.gazeta.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 12:23
            Wydawanie szmalu na coś bez czego można się spokojnie obyć o zuzyciu energii
            nawet nie wspomnę i kolejny zajęty kontakt w domu. Stres przy robieniu jogurtu
            bez maszynki? Boże drogi - takie objawy nalezy już leczyć.
            • linn_linn Re: jogurtownica i kombajn "Bizon" 13.08.05, 13:26
              Przeczytaj dokladnie: chodzi o utrzymanie przez caly czas odpowiedniej
              temperatury w celu pomnozenia kultur jogurtowych. Nie kazde mleko, ktore
              zgestnieje jest jogurtem.
    • Gość: jarek Re: jogurt domowy IP: *.pomorzany.v.pl 13.08.05, 11:58
      wszystko to jest b.ciekawe co piszecie! ja lubie b. maślankę ... to nie to samo?
      • Gość: Kozio Re: jogurt domowy IP: 212.244.93.* 13.08.05, 12:13
        Nie, maślanka to jest to co zostaje ze śmietany po zrobieniu z nigo masła.
        Tu znowu to co jest w sklepie to często jakaś mieszanka maślankopodobna czasem
        do maślanki w smaku i konsystencji nie podobna.
      • ba_nita Re:Nie to samo. 13.08.05, 12:25
        Maślanke otrzymujesz podczas procesu oddzielania tłuszczu od śmietany. Z kolei
        serwatka to płyn powstały po wytrąceniu się skrzepów z zakwaszonego mleka
        (bardzo powierzchownie).
        • anutk_a Re:Nie to samo. 14.08.05, 10:48
          a co jest najzdrowsze? kefir? maslanka? czy jogurt? maja inne kultury bakterii?
          czy może coś jest całkiem bez tych kultur ?:)
          • linn_linn Re:Nie to samo. 14.08.05, 11:11
            Kefir ma inne, jogurt inne...
            • anutk_a Jogurt morelowy 16.08.05, 20:06
              ponieważ jestem teraz fanku jogurtu domowego :) rzucił mi się jakoś w oko
              przepis na jogurt morelowy :)
              100g suszonych moreli + łyżka miodu + 1 1/2 szklanki jogurtu + esencja
              waniliowa + łyżeczka posiekanych orzechów laskowych + łyżka zarodków przenicy.
              Suszone wooce namoczyć, następnie drobno pokroić, wymieszać z jogurtem, miodem
              i esencją waniliową. Wlać do deserowych szklanek. Jogurt podawać posypany
              zarodkami przenicy i orzechami laskowymi.
              Jutro spróbuję :-)) (no może bez tych szklanek ) a Wam jak się podoba ?
              • linn_linn Re: Jogurt morelowy 16.08.05, 20:35
                Podoba, ale ja wrzucilabym morele swieze: na czasie i mniej kalorii.
                • Gość: (; jak długo świeży jest taki jogurt?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:08
                  • linn_linn Re: jak długo świeży jest taki jogurt?? 17.08.05, 09:32
                    Kazdy jogurt starzeje sie z uplywem kazdej doby od momentu produkcji. Im
                    wczesniej go zjadamy, tym lepiej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka