Gość: kicius IP: *.speed.planet.nl 21.07.02, 18:16 CZy ktos moze zna przepis na Cantuccini z migdalami? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alka przepis na cantuccini!!! tłumaczone z niemieckiego IP: *.chello.pl 21.07.02, 18:49 Wyszukałam i szybko (mam nadzieję, że bez szkody dla sensu przetłumaczyłam); wychodzi że to kruche ciasteczka: Die Zutaten (Mengenangaben müssen diesmal sein): 500 g mąki - 1/2 paczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 szczypta soli 500 g cukru 1/2 paczki cukru waniliowego skórka starta ze sparzonej cytryny 200 g migdałów 100 g nasion pinii (orzeszkow piniowych) Piekarnik nagrzać do 180°. Mąlę i proszek do pieczenia wymieszać. Jajka rozbić, białka na sztywno ubić z solą. Potem żółtka z cukrem Zucker ic. waniliowym dodać. Mąkę i skórkę cytrynową dodać do masy jajecznej. Dodać posiekane migdały i orzeszki piniowe, a wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Formować je w rolki ok. 3 cm grubości. Kłaść je na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec na środkowej półce aż zmnienią kolor. Wtedy je zdjąc, schłodzić, pokroić ostrym nożem na 2-cm kawałki. Jeszcze podpiec aż będą złote i twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: przepis na cantuccini!!! tłumaczone z niemiec IP: *.speed.planet.nl 21.07.02, 22:18 dzieki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.dialup.tiscali.it 22.07.02, 08:43 Niemcy zawsze musza cos dorzucic. Orzeszkow piniowyc tam nie ma. Sprawdzilam i moge podrzucic przepis na te z Prato, ale jest tam vin santo / swiete wino /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.speed.planet.nl 22.07.02, 09:18 tez mi sie wydawalo,ze te ktore do tej pory mialam okazje spozywac byly bez orzeszkow.Z tym,ze orzeszki dobra rzecz wiec pewnie nie zaszkodza.NA ten przepis z winem tez bym reflektowala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.dialup.tiscali.it 23.07.02, 07:58 Podam jutro. Prwnie, ze nie zaszkodza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.dialup.tiscali.it 24.07.02, 11:33 Cantuccini z Prato 500 gr. maki, 400 gr. cukru, 250 gr. calych migdalow, 6 zoltek, 3 bialka, 50 gr. masla, 1/2 torebki proszku do pieczenia / w Wloszech torebki starczaja na 500 gr., wiec nalezy uzyc polowy tego, co normalnie; cantuccini nie sa zbyt wyrosniete /, sol, kieliszek slodkiego Vin Santo / jest to toskanskie wino, robione w okresie Wielkiejnocy - stad nazwa /. Make nalezy przesiac, zrobic wglebienie, wsypac cukier, dodac 3 jajka, 2 zoltka, Vin Santo, proszek do pieczenia / ja przesialabym go razem z maka /, stopione maslo i szczypte soli. Ciasto wyrobic szybko, dodac cale migdaly / w skorkach i lekko oprozone w piekarniku /. Znowu wyrobic dokladnie i formowac plaskie walki, szerokosc na dwa palce, wysokosc 1 cm. Ulozyc je na blasze / najlepiej pokrytej papierem do pieczenia /, odlegle od siebie / beda jeszcze rosly. Posmarowac je rozbitym zoltkiem / zostalo jedno / i piec w temp. 180°C przez okolo 30 minut. Po upieczeniu kroic natychmiast ukosnie / maj miec 1 cm szerokosci /. Ponownie wstawic na krotko do pieca, aby sie wysuszyly i leciutko ztostowaly / nienajlepsze okreslenie, ale wiadomo o co chodzi /. Cantuccini nie tylko robi sie z Vin Santo, ale i podaje. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.speed.planet.nl 24.07.02, 14:19 Dziekuje bardzo.Pieke w sobote.Nie tylko sie podaje z winem,ale najlepiej je do wina wlozyc na chwile,jak niektorzy herbatniki do herbaty,albo costam do kawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.dialup.tiscali.it 25.07.02, 08:52 Napisz, jak sie udadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicius Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.02, 16:59 Dzieki,udaly sie bardzo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: przepis na cantuccini!!! IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.02, 18:07 Bravissima! Taki zapal godny podziwu. Odpowiedz Link Zgłoś