Dodaj do ulubionych

Cukinia, kabaczek, bakłażan-co z tym robić?

29.07.02, 00:04
Jakoś nigdy u mnie w domu tychże warzywek się nie jadało.
Ale na Bałuckim nęci widok tych wielkoludów (a tu poniżej czytam, że te
wielkie są do niczego...).

Tak więc: co można z tego zrobić, jak przyrządzać; kompletny ze mnie laik w
kwestii powyższych...
Może podpowiecie jeszcze, co począć z patisonem? Robię go jak schabowy i tu
kończy się moja o nim wiedza...

pzdr, s.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Cukinia, kabaczek, bakłażan-co z tym robić? 29.07.02, 04:33
      najsmaczniejsze sa male okazy, z jeszcze miekka skorka. Przepisow tu cala masa.

Duze trzeba obrac ze skory i wydrazyc cala miekka mase z nasionami.
      Mozna faszerowac, robic 'bigosik", dusic w sosie pomidorowym i podawac z ryzem.
    • lastka Re: Cukinia 29.07.02, 09:53
      4 duże marchewki pokroić w talarki i obsmazyć na oleju, następnie przesmażyć
      cebulkę pokrojoną w talarki, kiełbasę pokroić w plastry i cukinie ( w
      trójhkąty) wszystko doprawic do smaku i dusić pod przykryciem, jak warzywa będą
      miękkie roztrzepać jajko i zalać wszystko i wymieszać z warzywami. Pycha.
      • Gość: mamosz Re: Cukinia IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 30.07.02, 02:19
        kilo młodych ziemniaków,spory bakłażan lub 2 mniejsze,3 małe cukinie,1 papryka
        czerwona (dla koloru),puszka pimidorów w kawałkach.
        Ziemniaki obrać pokroić w plastweki i podsmażyć na oliwie na półmiekko
        Bakłażana pokroić w plastry,posolić odstawic żeby puscił sok (pozbywasz się w
        ten sposób gorzkawego smaku a nastepnie dodać do ziemniaków,przykryć.
        Papryke pokroic w paseczki dodać do garnka
        Cukinie pokroic(ze skórką) w plasterki dodać
        na końcu dodać pomidory
        Posolić,popieprzyć (najlepiej pieprzem cayenne) tak jak lubisz bardziej lub
        mniej ostro ale bez przesady bo powinno sięczuć smak warzyw, a nie wyłącznie
        pieprzu.Dusić aż warzywa będą miękkie (ale nie rozciapciane) posypac zieloną
        pietruszka PYCHA
        • Gość: borgia1 Re: Cukinia IP: *.solutions.net.pl / *.solutions.net.pl 30.07.02, 09:17
          U mnie sezon cukiniowy w pełni... i prawdę mówiąc myślałam, że będę jej miała
          dość na długi czas, ale...
          a więc:
          - zjadam na surowo (oczywiście te do 25 cm), ze skórką i środkami, dodaję do
          wszelkiego rodzaju sałatek, czy to z winegretem czy też z majonezem - nie ma
          znaczenia, cały czas przegryzając - jest wyśmienita,
          - dodaję do sosu śmietanowego wraz z innymi warzywami wcześniej podduszonymi, z
          tym, że cukinię duszę najkrócej - dla mnie musi buć lekko twardawa, a potem z
          makaronem czy też ryżem,
          - robię sałatkę z cukinii na zimę (jak się okazuje cała podarowana przeze mnie
          sałatka została po prostu zjedzona na drugi dzień nie doczekawszy się zimy, z
          prośbą o jeszcze - przepis z internetu, ale nie pamiętam jaka strona),
          - smażę klopsiki, po czym dodaję pokrojoną w grube słupki cukinię i kukurydzę z
          puszki, po czym znów tylko chwila duszenia i można jeść,
          - nie robię leczo, bigosu czy innych tego typu dań, które powinny być z
          zupełnie czegoś innego,
          - zjadam na surowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (patrz punkt 1)
    • Gość: bef Re: Cukinia, kabaczek, bakłażan-co z tym robić? IP: *.chello.pl 31.07.02, 07:45
      No i placki cukiniowe - jak ziemniaczane (cukinię zetrzeć, dodać jajko, nieco
      mąki, przyprawić, można dać jakieś inne jeszcze warzywka dla urozmaicenia, ale
      z cukiniową dominantą). Jeść z surówką, z sosem, z jogurtem czy jeszcze inaczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka