Gość: alabama IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 26.06.05, 18:39 kupilam je dzis mam ich 8, przechowywac je w lodowce? jak je jesc? czy jesc ze skorka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: swieze figi IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 26.06.05, 18:52 Dojrzałe figi mają żółto-fioletową skórkę, która z czasem ciemnieje. Wówczas owoce są bardziej aromatyczne, często występuje na zewnątrz wykrystalizowany cukier, mają wtedy biały nalot. Najsmaczniejsze są miękkie, soczyste owoce z delikatną, miekką skórką. Bardzo szybko się psują. Figi możesz jeść surowe, wpływają dobrze na trawienie. Wspaniale smakuje kompot z fig. Smacznego! :) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: swieze figi 26.06.05, 18:59 Nowy temat .. .rzeka. Figi to doskonaly owoc do wielu zastosowan. W postaci naturalnej jako owoc, owoc suchy (bardziej podsuszony jak rodzynki), maczka jako dodatek do ciast, chleba, kawy i dlugie etc... W Hiszpanii (to do Ampoliona), generalnie spotyka sie dwa gatunki: tzw. HIGO .. ta "normalna": www.alimentacion-sana.com.ar/informaciones/novedades/higos.htm i tzw. BREVA ... mniej normalna ale znacznie lepsza (tez inna w wygladzie: frutas.consumer.es/documentos/frescas/breva/imprimir.php Ta pierwsza zielonkawa wpadajaca w zolty gdy dojrzala z miazszem brazowawym i ta druga bordowa i fioletowa z miazszem czerwono fioletowym. Obydwie maja skorke wloknista. Dosyc dobrze sie obieraja palcami ele ja proponuje rozkroic dojrzala fige na pol i jesc lyzeczka. Trzymac w lodowce wyjmujac czesc na dojrzanie (1-2 dni). Jest celowe kupowanie fig w roznym stanie dojrzewania .. .czesc do spozycia natychmiastowego, czesc (mniej dojrzala) do pozniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
zsa-zsa Re: swieze figi 26.06.05, 18:59 mozesz jesc ze skorka (ja zreszta jem ze skorka wszystko, jesli tylko nie grozi to zatruciem lub sensacjami zoladkowymi ;)). zestawienie z mojej ulubionej ksiazki z szybkimi przepisami: polowki swiezych fig podane z ciastem drozdzowym, platkami migdalow i gestym, greckim jogurtem. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica zrób tartę z figami 26.06.05, 19:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=25666025 Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Re: swieze figi 26.06.05, 19:08 doskonale sa dobrze schlodzone, podane z plasterkami szynki parmenskiej Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: swieze figi 26.06.05, 22:45 Świeże jadłam kiedyś jeszcze w Jugosławii, miam, pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue.berry Re: swieze figi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 08:50 ja osobiscie jej bez skorki a figi tak uwielbiam ze jak juz sie dorwe to rąbie je same lub tez w zestawie figi + ser (zolty lub typu camembert byle byl po prostu dobry) + wino (najlepiej typu muskat). ehhh mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re: swieze figi 27.06.05, 15:39 swietnie tez smakuja na swiezym chlebie z maslem i posmarowaniu jak dzemem. ale musza byc dojrzale. Odpowiedz Link Zgłoś