Gość: Pysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 21:02 Nabyłam okazyjnie 3trzy słoiczki kawioru z łososia, jak to podać, z czym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna7777 Re: Kawior 29.06.05, 21:24 kup bagietki,pokroj na kromeczki,posmaruj prawdziwym maslem i na to kawior Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kawior 29.06.05, 22:25 altura.speedera.net/ccimg.catalogcity.com/210000/214600/214654/Products/7732069.jpg Także: kawior sushi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Kawior IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 30.06.05, 01:33 za Pychotką: Nadesłał tinca Skład: kawior cytryna bagietka lub inne białe pieczywo masło Sposób wykonania: Bagietkę kroimy w poprzek na cienkie kromeczki z połowy wykonujemy grzanki. Kawior przekładamy do szklanej czarki którą umieszczamy w większym szklanym naczyniu wypełnionym lodem. Na osobnych talerzykach podajemy masło do smarowania pieczywa oraz pokrajaną w cząstki cytryną. Kawior nakładamy na kromeczki lub grzanki posmarowane masłem i skrapiamy sokiem z cytryny. Doskonale smakuje z dobrze schłodzoną wódką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Kawior IP: *.hsd1.il.comcast.net 29.06.05, 21:40 Na osobnym talerzyku poloz pokrojone kawaleczki cytryny do ewentualnego skropienia kanapeczki"tartinki" sokiem z cytryny.Do kawioru,ryby i innych owocow morza pasuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Sorki ale to jest ikra. 29.06.05, 21:48 Kawior otrzymuje się z jesiotra i z bieługi. Ten z łososia nie ma nic wspólnego z kawiorem za wyjątkiem tego, że łosoś też ryba. Możesz ewentualnie wykonać bliny ze śmietaną do tego. Dla porównania ceny z "Hawełki": Bliny Antoniego Hawełki z kawiorem czarnym ~140.00 zł~ Bliny Antoniego Hawełki z kawiorem czerwonym ~72.00 zł~ Porcja jest malutka... Ale do szczegółów: 2 szklanki mąki gryczanej,1 3/4 szklanki mleka, 1 jajko, 2,5 dag masła, 2,5 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 1 1/2 łyżki masła. Mąkę przesiewamy. W 1 szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 szklankę mąki i mieszamy. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy objętość, dodajemy ciepłe, stopione masło, cukier i żółtko. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 h do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn mieszamy, wlewamy resztę ciepłego mleka, stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy łyżką i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Z białka ubijamy sztywną pianę i porcjami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Patelnię mocno podgrzać i dno obficie posypać solą. Sól uprażyć, wysypać, a patelnię lekko ostudzić i wytrzeć ściereczką. (Dotyczy patelni stalowych bez warstw zapobiegających przywieraniu). Gorącą patelnię smarujemy olejem. Smażymy cienkie bliny z obu stron, tak jak naleśniki, każdy posmarować masłem i kłaść jeden na drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
anyaw73 Re:Sorki ale to jest ikra. 29.06.05, 22:00 zgadzam sie z przed mowniczka co do co jest kawiorem i co nie :) Ikre z lososia bardzo lubie i najbardziej mi smakuje na ciemnym chlebku a nawet pumperniklu z maselkiem i odbobina cytrynki dobze samkuje popijany wytrawnym szampanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Sorki ale to jest ikra. 29.06.05, 22:40 Przedmówca jeśli już. A dla porównania parę cen: 1 Kawior z jesiotra 56g (słoik) szt. 59,00 zł 7% 2 Kawior z jesiotra 113g (słoik) szt. 89,00 zł 7% 3 Kawior z jesiotra 90g (puszka) szt. 115,00 zł 7% 4 Kawior z jesiotra 500g (puszka) szt. 950,00 zł 7% 5 Kawior z bieługi 500g (puszka) szt. 1100,00 zł 7% 6 Kawior czerwony z łososia astr. 140g (puszka) szt. 49,00 zł 7% 7 Kawior czerwony z łososia bał. 110g (słoik) szt. 18,50 zł 7% 8 Kawior czerwony Abba 50g (słoik) szt. 9,90 zł 7% 9 Kawior czarny Abba 50g (słoik) szt. 9,90 zł 7% Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Czy to jest burger?...Ale z kawiorem! 29.06.05, 22:33 www.photographer.ru/pictures/6962.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: Kawior 29.06.05, 22:41 To co jadlam najlepszego z kawiorem to w rosyjskiej restauracji - bliny z kawiorem. Z tym ze ten kawior byl z jesiotra, ale mozna przeciez uzyc taki jaki sie ma. Nieznam niestety przepisu, ale moze ktos podrzuc:))) Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: Kawior 29.06.05, 22:51 znalazlam prezepis na te bliny, ale w Rosji podaja je zupelnie inaczej. Niestety innego przepisu nie znalazlam www.sanktpetersburg.pl/kuchnia.html Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Kawior 29.06.05, 23:12 Ba_nita jeżeli mógłbym spytać to skąd takie ceny bo ja znam dużo niższe no ale każdy płaci tyle na ile go stać. pozdrawiam Ampolionie świtny żart ale taki hamburger chyba byłby przyczyną dużej niestrawności delikatnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Proszę Panie Jarek. 29.06.05, 23:25 www.ryby.blacom.pl/oferta.html Zaznaczam, że kawior tak jak każdą markową rzecz się podrabia na potęgę. Importer zna swoje źródło więc i cena może być...delikatnie powiedziawszy różna. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Proszę Panie Jarek. 30.06.05, 00:06 ja kupuję z fabryki na sachalinie via Irkuck i Wilno (pośrednicy litewscy mniej zdzierają, a jeszcze mniej Łotysze)) ceny są sporo niższe i to delikatnie mówiąc bardzo sporo chociaż takiego wyboru niestety nie ma. kawior z bieługi 50g słoiczek ok 40zł łosoś ok 2$ za kg. pozdrawiam krewetki 16/20 kupiłem ostatnio po 45 zł za 1kg za węgorza świeżego w Sejnach od rybaka płacę 35zł kg (jeszcze zywy) dlatego te ceny trochę mnie zastanowiły. oczywiście podróbki są wszędzie dlatego zawsze staram się kupować z pewnego źródła. można spróbować owoce morza u chińczyków też mają dość niskie ceny ale z tym bywa różnie zależy na jaką firmę się trafi. pozdrawiam jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen Re: Kawior IP: 206.73.209.* 30.06.05, 10:40 Tak sie ciut czepiajac to: Ikra z lososia to tez jest kawior. Kawior czarny to tez jest ikra z ryby. Ciezko zrozumiec jesli ktos pisze ze to jest ikra a w tym samym poscie podaje cene jako czerwony kawior. No ulzylo mi, ja sie zwykle nie czepiam. Jakby ktos cos ten tego to przepraszam. Osobiscie preferuje wlasnie czerony kawior mi smakuje bardziej. Co do podawania to na Syberi podaja go na chlebie bialym posmarowanym maslem i ciut posypanym cieniutko pokrojona cebulka. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pozwolę się nie zgodzić z Szopenem 30.06.05, 12:01 Nie doprecyzowałem, co czynię teraz. Kawior czerwony pozyskiwany jest z ryb łososiowatych, ale wśród nich nie ma łososia takiego jak na codzień widzi sie w sklepach, czyli łososia szlachetnego (ł. pospolity) (Salmo salar) - z rodziny łososiowatych należącego do rzędu łososiokształtnych (Salmoniformes). My mówimy o rybach z rodziny salmonidae zamieszkujących obszary Pacyfiku będących dostarczycielami kawioru czyli: Gorbusza - Oncorhynchus gorbuscha Walb. - Dorasta do masy ponad 5 kg i długości 70 cm. Posiada bardzo niską płodność - do 1,5 tys. sztuk ikry o O 4 mm barwy jasno pomarańczowej. Nerka - Oncorhynchus nerka Walb. - Uzyskuje masę 4 kg (90 cm), ikra dość duża (O 4 mm) barwy ciemno czerwonej, o lekko gorzkawym smaku. Kawior z nerki - obok kety i czawyczy - uważany jest za najszlachetniejszy i smakowo najlepszy,. Kiżucz - Oncorhynchus kisutsch Walb. - Uzyskuje masę 4-10 kg (100 cm)i płodność do 5 tys. ziaren ikry średniej wielkości (do 5 mm) barwy żółtawej o nieco gorzkim smaku Keta - Oncorhynchus keta Walb. - dorasta do 1 m i masy 15 kg. Spośród łososi pacyficznych trze się najpóźniej. Posiada najbardziej cenioną ikrę, która jest bardzo duża ( do O 7 mm) barwy pomarańczowej z odcieniem amarantowym. Czawycza - Oncorhynchus tschawytscha Walb. - osiąga masę do 60 kg i długości ponad 160 cm. Płodność czawyczy wynosi 4,5 - 14,3 tys. ziaren dużej ikry (do 7 mm). Na Syberii kawior ponadto produkowano z kilku rzadkich już gatunków ryb łososiowatych: Siei syberyjskiej - rodzaju Coregonus sp. (omula, muksuna, pelugi, czyra, syroka), Nelma - Stenodus leucichthys nelma Pall., Znany jest jeszcze kawior norweski, który jednak nazywany jest w opini specjalistów "kawiorem" na wyrost, a przygotowyje się go z ikry ryb dorszowatych (Gadidae) : Dorsz - Gadus morrhua L - mieszkanca płn. Atlantyku uzyskujący masę do 40 kg (150 cm). Posiada wysoką płodność (do 10 mln szt) . Plamiak, łupacz - Gadus aeglefinus L. ) - rozsiedlony także wzdłuż wybrzeży Europy zachodniej, u amerykańskich wybrzeży Atlantyku, posiadający także wysoką płodność (do 2 mln szt ikry). Kawior z ikry ryb dorszowatych przygotowywany jest w sposób zbliżony do kawioru czarnego i czerwonego. Jeszcze nie wspomniałem o kawiorze irańskim, ale to już taka sama bajka jak astrachański. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopen :)))))) IP: 206.73.209.* 01.07.05, 03:59 Tak sie zapytam to z czym dokladnie sie nie zgadzasz? Ja tylko napisalem ze czerwony kawior to tez kawior a nie tylko ikra. Jako ze spedzilem kilka lat zycia w poblizu Syberi (Mandzuria gdzie tez owe lososiowate do rzek wchodza) i na owej Syberi bywalem razy kilka wiec widzialem jak i z czego sie owy kawior pozyskuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: :)))))) 01.07.05, 04:26 robie czesto takie kanapeczki na rozne przyjecia- 1.bagietka, maslo, plasterek jajka na twardo i kawior 2. bagietka, plasterek lososia wedzonego i kawior, skropione z cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś