Gość: anka IP: *.rzeszow.mm.pl 29.06.05, 23:12 Mam pytanie: czy rzeczywiście ciecierzycy do falafelu się nie gotuje a tylko miksuje namoczoną wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Radziłbym jednak ugotować. 30.06.05, 09:39 Chociażby ze względu na to, że warzywa strączkowe są ciężkostrawne. Wertując przepisy wszędzie cieciorka jest gotowana, gdzie spotkałaś się z jedynie wymoczoną? Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: Radziłbym jednak ugotować. 30.06.05, 11:59 falafele robi sie z mielonej, uprzednio tylko namoczonej cieciorki. zas z namoczonej i ugotowanej - humus. ps. probowalam przygotowac z ugotowanej - rozpadaly sie za kazdym razem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Radziłbym jednak ugotować- na falafel tez?? IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:08 Otóż owszem cieciorka gotowana, ale w przepisach na falafel nie. kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,44764882,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Też tak rozumowałam jak Ty, ale nie robiłam nigdy wiec pytanie nadal aktualne. Czy na te kotleciki z ciecierzycy mam ją ugotować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:19 Dziękuję bardzo, bo właśnie zbliża sie chwila robienia. Cały garnek tego urósł przez noc:) I jeszcze jedno pytanie: czy taka masę można zamrozić. Czy lepiej usmażyć i potem odgrzewać? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel 30.06.05, 13:23 a u mnie dzisiaj hummus! Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel 30.06.05, 13:24 o mrozeniu nic nie wiem, a odgrzewane nie sa juz takie dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Gotować czy też nie nie jest jednoznaczne. 30.06.05, 13:31 Właśnie zacząłem grzebać w przepisach i z tego co widzę są dwie szkoły: gotująca i niegotująca,a jest i trzecia używająca cieciorki z puszki. W oryginale falafel (w Egipcie tameja) jest, są raczej wykonywane z łuskanego bobiku, więc być może stąd ta rozbieżność w moczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: chyba blender mi wysiadzie:( IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:47 Blender chyba nie da rady. Moczyłam cała noc ale jednak są twarde i trudne do zmiksowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: zrobiłam:) IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 15:23 Rada dla innych. Te podane w przepisie 60 dkg to juz po namoczeniu chyba. Ja wczoraj namoczyłam suchej ciecierzycy niecałe 20 dkg i dzis miałam cały garnek. Z połowy wyszło mi 15 małych kotlecików, połowę zamroziłam. Odpowiedz Link Zgłoś