IP: *.rzeszow.mm.pl 29.06.05, 23:12
Mam pytanie: czy rzeczywiście ciecierzycy do falafelu się nie gotuje a tylko
miksuje namoczoną wcześniej.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Radziłbym jednak ugotować. 30.06.05, 09:39
      Chociażby ze względu na to, że warzywa strączkowe są ciężkostrawne. Wertując
      przepisy wszędzie cieciorka jest gotowana, gdzie spotkałaś się z jedynie
      wymoczoną?
      • kwik Re: Radziłbym jednak ugotować. 30.06.05, 11:59
        falafele robi sie z mielonej, uprzednio tylko namoczonej cieciorki.
        zas z namoczonej i ugotowanej - humus.

ps. probowalam przygotowac z ugotowanej - rozpadaly sie za kazdym razem :)
      • Gość: anka Re: Radziłbym jednak ugotować- na falafel tez?? IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:08
        Otóż owszem cieciorka gotowana, ale w przepisach na falafel nie.

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,44764882,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
        Też tak rozumowałam jak Ty, ale nie robiłam nigdy wiec pytanie nadal aktualne.
        Czy na te kotleciki z ciecierzycy mam ją ugotować?
        • jacek1f nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel n/t 30.06.05, 13:15
          • Gość: anka Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:19
            Dziękuję bardzo, bo właśnie zbliża sie chwila robienia. Cały garnek tego urósł
            przez noc:) I jeszcze jedno pytanie: czy taka masę można zamrozić. Czy lepiej
            usmażyć i potem odgrzewać?
            • invicta1 Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel 30.06.05, 13:23
              a u mnie dzisiaj hummus!
            • kwik Re: nie, nie gotuje sie ciecierzycy na falafel 30.06.05, 13:24
              o mrozeniu nic nie wiem, a odgrzewane nie sa juz takie dobre :)
        • ba_nita Re: Gotować czy też nie nie jest jednoznaczne. 30.06.05, 13:31
          Właśnie zacząłem grzebać w przepisach i z tego co widzę są dwie szkoły:
          gotująca i niegotująca,a jest i trzecia używająca cieciorki z puszki.
          W oryginale falafel (w Egipcie tameja) jest, są raczej wykonywane z łuskanego
          bobiku, więc być może stąd ta rozbieżność w moczeniu.
          • Gość: anka Re: chyba blender mi wysiadzie:( IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 13:47
            Blender chyba nie da rady. Moczyłam cała noc ale jednak są twarde i trudne do
            zmiksowania.
            • kwik Re: chyba blender mi wysiadzie:( 30.06.05, 13:48
              raczej maszynka do miesa.
    • Gość: anka Re: zrobiłam:) IP: *.rzeszow.mm.pl 30.06.05, 15:23
      Rada dla innych. Te podane w przepisie 60 dkg to juz po namoczeniu chyba. Ja
      wczoraj namoczyłam suchej ciecierzycy niecałe 20 dkg i dzis miałam cały garnek.
      Z połowy wyszło mi 15 małych kotlecików, połowę zamroziłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka