Gość: weana IP: 81.219.88.* 08.07.05, 21:41 Mam pytanie, czym najlepiej polać sałatkę grecką? Bo majonez się chyba nie nadaje. Wiem że oliwą, ale czymś może jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt jeden ze sposobów 08.07.05, 21:44 zrobienia sałatki greckiej jest niżej z sieci sos jaki widać 2 nieduże pomidory 1 ogórek 1 zielona lub czerwona papryka pół cebuli (najlepiej czerwonej) 50 g sera feta kilka czarnych oliwek sos winegret: 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka białego octu winnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1.paprykę wydrążyć i opiec do zwęglenia skórki na grillu, w piekarniku lub nad gazem 2.owinąć na kilka minut wilgotną szmatką, obrać ze skórki, pokroić w paski 3.pomidory pokroić w kostkę, ogórek w plastry 4.cebulę pokroić w drobną kostkę 5.warzywa wymieszać z oliwkami i pokrojoną w kotkę serem feta 6.polać sosem winegret i odstawić na kwadrans, aby sałatka się "przegryzła" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qp Re: jeden ze sposobów IP: 212.75.100.* 08.07.05, 22:03 Zadna polewa. Oliwa z oliwek, sol, pieprz, oregano. Feta nie w kostkach, tylko w grubych plastrach! Odpowiedz Link Zgłoś
vernalis1 Re: żadna polewa do greckiej! Oliwa i ocet winny 09.07.05, 11:32 Hej!! ile greckich domów- tyle rodzajów sałatki greckiej :)) polewa- co ci w duszy gra:np oliwa z oliwek+ ocet winny lub sok z cytryny+ bazylia, ew oregano , trochę cukru jak masz ochote, tak samo z czosnkiem- inni dają, inni nie, na to nie ma żelaznej reguły :) Smacznego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa oliwa z oliwek+ocet balsamiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 14:01 ale to już będzie fusion ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marnie74 Re: coś lepszego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 15:57 Oliwa+ ocet balsamiczny lub cytryna+ miód + musztarda+ czosnek + posiekane zioła+ sol i pieprz grubo mielony Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jaka "polewa" do sałatki greckiej? 09.07.05, 16:21 Wiem, klasycznie to oliwa i ocet, ale ja bym spróbował i z tzatziki: pychotka.pl/pychotka/content/view/2278/53/ Odpowiedz Link Zgłoś