orissa 20.07.05, 18:28 Dostałam dziś grubo ponad 5 kg krewetek, które były zamrożone, na złość sobie rozmrażałam dziś lodówkę :-/ Co z nimi zrobić, żeby nie zmarnować? Zamrozić ponownie się boję. Co gorsza - nie przepadam za krewetkami :-/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasiulek_Mysiulek Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.07.05, 18:34 O Boże masz ci los,... Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 20.07.05, 18:41 Jezu! Może poszukać na stronachjakichś zagranicznych przepisów na jakieś paciaje krewetki + jarzyny - duszone i zapasteryzować potem? Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 20.07.05, 18:50 donkej napisała: > Jezu! Może poszukać na stronachjakichś zagranicznych przepisów na jakieś paciaj > e > krewetki + jarzyny - duszone i zapasteryzować potem? Właśnie siedzę i na polskich szukam jakiś przepisów. Żebym jeszcze w weekend była w domu to bym zrobiła krewetkowe party ;) Odpowiedz Link Zgłoś
donkej Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 20.07.05, 19:11 Zawsze możesz je też usmażyć w cieście naleśnikowym i głębokim w tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 20.07.05, 19:17 donkej napisała: > Zawsze możesz je też usmażyć w cieście naleśnikowym i głębokim w tłuszczu. Tak zrobię. Do tego marynowane w białym winie, zapiekane z tabasco, a część dam sąsiadce. Niech ona się martwi :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek Jak jesteś z warszawy, to mogę pomóc:)) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.07.05, 18:42 Chętnie bym trochę ci podebrał a przy okazji podrzucił kilka recepturek:)) Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Jak jesteś z warszawy, to mogę pomóc:)) 20.07.05, 18:48 Gość portalu: wlodek napisał(a): > Chętnie bym trochę ci podebrał a przy okazji podrzucił kilka recepturek:)) Niestety za daleko (jakieś 320km). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.05, 19:21 Jezeli są oczyszczone z pancerzyków to nie ma sprawy.Gorzej jak sa całe i wtedy nalezy oczyscic.Uzywa się tylko część tylną (odwłok),którą należy oderwać od tułowia (wykręcając)pociągając.Zdjąć z odwłoka pancerzyk i z górniej części mięska oderwać"kiszeczkę".Tak wyczyszczoną krewetkę umyć.Po umyciu wszystkich,na dużej patelni rozgrzewasz (na tę ilość)1,5 do 2 kostek masła ,przez praskę wrzucasz na masło czosnek (obrana 1 duża głowka lub 2 małe),smażysz na maśle około 3 -4 minut mieszając.Wrzucasz krewetki i stale mieszajac smazysz aż wszystkie nabiorą ładnego różowego koloru,około 5-7 minut na ostrym ogniu (gazie).Jak wszystkie już mają jednakowy kolor to podlej jeszcze 1/2 szklanki białego wina (jakie masz jak nie to i czerwone)podduś ze 2- 3 minuty i gotowe.Taki produkt możesz zamrozić w pojemniczkach.Nie będzie tego tak wiele.Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 20.07.05, 19:28 Nie są w pancerzykach, to są oczyszczone już po obróbce, mrożone krewetki. Drobne, nie królewskie. Mrozić włąśnie bym ich nie chciała ponownie, nawet po obróbce, bo potrzebuję luz w zamrażalniku. Spróbuję wg tego przepisu i zamknę na gorąco. Najwyżej pójdą na straty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Dziękuję wszystkim za sugestie,idę do kuchni IP: *.olsztyn.mm.pl 20.07.05, 20:44 Małe shrimpy (krewetki)po rozmrożeniu i umyciu możesz włożyć do woreczka foliowego ,zawinąc(jak najmniej powietrza)i wlozyć do gotującej się wody (woreczek zawiąż).Pogotuj 3-5 minut.Po wystygnięciu możesz podać np.z groszkiem,czosnkiem,majonezem jako sałatkę.możesz podać jako sałatkę krewetki z pokrojonym w plasterki bananem z dodatkiem vegetty lub warzywka i sporej ilości czarnego ,mielonego pieprzu + majonez.Banan nie za miękki.Kuchnia jest najwazniejszą konkurencją w "Kombinacjach alpejskich".Te przepisy są dodatkowe,możesz tez wykorzystać. Pa,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 21.07.05, 13:15 zapros mnie , zaproś :)) co do przepisów to jest ich sporo makarony , duzo makaronów łosos z krewetkami zupy z dodatkiem krewetek krewetki z czosnkiem krewetki w ciescie Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius kurde 21.07.05, 13:30 Pojadłbym sobie:) Więc moja propozycja: krewetki pokrop cytryną, usmaż w winie, z ziołami, czosnkiem i chilli, dodaj do tego ugotowany makaron, podsmaż jeszcze przez kilka chwil i mniam. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ponad 5 kg rozmrażających się krewetek - HELP 21.07.05, 13:48 Orissa, zaproś mnie, ja zjem 2.5 kilo i będziesz miała połowę problemu z głowy! Jestem z 3city :) Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: eeeeeeeej! 21.07.05, 15:22 Teraz się pchacie?:P A wczoraj jak miałam problem to gdzie byliście? Chicarica, właśnie, pamiętam, że Ty z 3city, następnym razem odrazu do Ciebie uderzam :) Yavorius a Ty się przeprowadziłeś do 3miasta?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: eeeeeeeej! IP: *.olsztyn.mm.pl 21.07.05, 15:57 Orissa i jak rozwiazałaś swój problem? Odpowiedz Link Zgłoś
orissa Re: eeeeeeeej! 21.07.05, 17:15 Gość portalu: gargamel napisał(a): > Orissa i jak rozwiazałaś swój problem? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26713581&a=26716052 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26713581&a=26715648 Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: eeeeeeeej! 21.07.05, 16:21 Jak będziesz miała jakieś krewetki na zbyciu, to wal śmiało, ja jestem straszny krewetkojad. :) Odpowiedz Link Zgłoś