Gość: Kasia IP: *.netis.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.05, 22:07 kochani ile cukru potrzeba by zrobić kompocik na zimę w słoiczkach, ostatnio zrobiłam na oko i wszystkie mi sfermentowały Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jagoda85 Re: kompocik na zimę 25.07.05, 22:32 Zawsze robię w słoikach litrowych i na słoik daję 4 łyżki cukru. Pasteryzuję 20 minut. Nie rozumiem dlaczego ci sfermentowały. W czasach kryzysu, kiedy cukier był na kartki moja mama robiła kompoty bez cukru lub z 1 łyżką, nigdy jej nie fermentowały. może źle pasteryzowałaś, lub źle dokręciłaś wieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: kompocik na zimę 26.07.05, 00:14 tak jest, problem nie w ilosci cukru a odpowiedniej pasteryzacji Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: kompocik na zimę 26.07.05, 09:02 Ilość cukru zależy od owoców - kwaśne potrzebują więcej (porzeczki, agrest), maliny lub truskawki - mniej. Im mniej cukru tym dłużej trzeba pasteryzować. Niestety, dokładnych proporcji nie podam bo robię "na oko". Odpowiedz Link Zgłoś