happy_woman 29.07.05, 02:45 przyprawe do piernika.moze ktos zna proporcje przypraw.dziekuje z gory za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_katt Re: jak zrobic samemu ... 29.07.05, 07:34 W skałd przypraw piernikowych wchodzą: imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i pieprz + kakao i mąka pszenna ja mieszam to w proporcjach takich: po 1 łyżeczce cynamonu i goździków, po 1/2 łyżeczki: imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, pieprzu, kardamonu (można dodać anyżu) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: jak zrobic samemu ... 29.07.05, 11:59 Mam przepis z piernika robionego przez Tatianę Sarnę-Sosno, wypróbowany przeze mnie: 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki cynamonu. Ja dodaję jeszcze kilka ziaren kardamonu. Ziarna trzeba zmielić w młynku do kawy. Ta proporcja jest na 5 i 1/2 szklanki mąki użytej do zrobienia piernika. Mieszanka jest bardzo aromatyczna, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: podstawowa przyprawa korzenna 29.07.05, 13:33 50 g cynamonu 50 g kardamonu 30 g mielonego pieprzu 15 g mielonych gozdzikow 15 g mielonego imbiru 10 g mielonego ziela angielskiego 10 g mielonej galki muszkatolowej Odpowiedz Link Zgłoś